Günümüzde en sık yaygın olan hastalıklar arasında göz hastalıkları gelmektedir. Göz hastalıklarının neler olduğuna dair birçok kişi tarafından araştırma yapılmaktadır. Göz hastalıkları mutlaka tedavi edilmesi gereken ve bu konuda herkesin bilinçli olması gereken hastalıklardır. Göz hastalıklarını tedavisinde göz doktorları sorumludur. Son günlerde göz hastalıklarının neler olduğuna dair araştırma yapılmaktadır. Peki, göz hastalıkları nelerdir? Göz hastalıklarının isimleri nelerdir? Göz hastalıklarının açıklamaları nedir tüm detayları ile derledik.
#Göz HastalıklarıGöz, zaman içerisinde de bozulmaya uğrayabilen ve yaş ilerledikçe etkilenen bir organ olarak bilinir. Doğal ve fiziksel olan değişikliklere bağlı olarak gözde etkilenmeler oluşabilir. Bunun sonucu olarak pupil adı verilen ve ışığın retinanın üzerine gelmesini sağlayan göz bebeğinde küçülme meydana gelir. Işığa karşı olan uyum yavaşlama gösterir ve loş ışıkta görmede bir zorluk meydana gelir. Göz merceği esnekliğini kaybettiği için yakını görememek de başlar. Göz kuruluğu da bununla beraber gelebilir. Gözyaşına ait olan hacim ve fonksiyon azalabilir ve kişide görme bulanıklığı, yanma ve kızarıklık gibi şikayetler meydana gelir. Katarakt nedir ve katarakt nedenleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#KataraktGözümüzün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesine “katarakt” adını veriyoruz. Katarakt, yaşın ilerlemesiyle birlikte toplumun büyük çoğunluğunu etkiliyor. Katarakt; görmede azalma, renklerde soluklaşma-sararma, ışık hassasiyeti-kamaşma, çift görme ve gözlük derecelerinde sık değişim gibi belirtilerle kendisini belli ediyor.
#GözKatarakt hastalarının yüzde 90’ının 60 yaşın üzerinde olduğunu ancak bu hastalığın yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda da görülebileceğini belirten Op. Dr. Gülina Kargül, kataraktın tek tedavisinin ameliyat olduğunu söyledi.
#KataraktGöz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Yaşar, akıllı mercek operasyonunun katarakt hastalarına umut olabileceğine dikkat çekerek, “Bu tedavi sonrasında hasta, artık ömür boyu bir daha katarakt hastası olmaz. 5-10 dakikada uzağı, yakını ve orta mesafeyi net bir şekilde görmenizi sağlayan, yakın gözlüğü ortadan kaldıran bir teknolojidir” dedi.
#GözÇoğunlukla ileri yaşlarda yani 60’lı yaşlarda görülen katarakt bebeklik çağlarında da görülebilir. Bebeklik çağında görülen katarakt doğuştan olabildiği gibi hayatın ilk yıllarında da ortaya çıkabilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay konu hakkında bilgiler verdi.
#ÇOCUKUltraviyole ışınlarına ve radyasyona maruz kalmanın katarakt oluşumunu hızlandırdığını ifade eden Op. Dr. Adnan İpçioğlu, genellikle 60 yaşından sonra görülen katarakt hastalığının artık daha erken yaşlarda ortaya çıktığına dikkat çekti.
#KataraktBurcu ÇEKİN soruyor: Virüsün deniz suyundan geçmediği söyleniyor ama “Bu konuda henüz araştırma yok” ile “Kesinlikle geçmez” farklı şeyler. İnsanlar denize dalıp çıktığında ağzından, burnundan çıkan ne varsa denize bırakıyor. Aynı suya başkası da dalıyor. Yeri geliyor o su burna kaçıyor. Bulaşma nasıl olmaz?
#GazetehaberleriHalk arasında yaygın ancak doğru olmayan pek çok bilgi göz sağlığı konusunda insanların yanlış hareket etmelerine neden oluyor. Peki neleri yanlış biliyoruz, doğrusu nedir? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çağlayan Aksu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#GözTARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla ameliyat edilmesi için dün Mersin'den İstanbul'a getirilen 'Bobo' isimli köpek, bugün Üsküdar?daki hayvanlara yönelik bir göz merkezinde katarakt ameliyatı oldu. 12 yaşındaki doberman cinsi Bobo?yu ameliyat eden veteriner Prof. Dr. Murat Şaroğlu, "Bobo bir vesileydi, bir sembol oldu. Ameliyat teknik olarak iyi geçti" dedi.
#BOBOEKOL Hastanesi Göz Kliniği’nden göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Lider Çelik, femtosaniye lazerle katarakt ameliyatının klasik fako yöntemine göre daha güvenilir bir yöntem olduğunu belirtti. Lazerle katarakt ameliyatlarının avantajları hakkında bilgi veren Opr. Dr. Lider Çelik, “Lazerle katarakt meliyatında; göze giriş kesileri, kataraktlı merceği saran zarın önünden, yuvarlak ve düzgün çıkarılması gereken ön kapsülün kesilmesi, kataraktlı merceğin, küçük parçalara ayrılması ve astigmatizmanın düzeltilmesi işlemleri bilgisayar kontrolünde ve 30-40 saniye gibi çok kısa bir sürede yapılıyor. Tüm bu aşamalar, klasik Fako yönteminde hem daha uzun sürmekte, hem de komplikasyon riski taşımaktadır” dedi.
#1Cilt kanseri riski nedeniyle güneşten o kadar korkuyoruz ki yaz-kış dışarı koruma faktörü yüksek kremler sürmeden çıkamıyoruz. Yazın buna gözlük, şapka, UV korumalı giysiler de ekleniyor. Oysa güneş pek çok hastalığın da tedavisi… Uzmanlara sorduk: Güneşin tedavi edici etkilerinden nasıl faydalanabiliriz?
#Güneş IşınlarıSağlık turizminde Türkiye’nin dünyada çekim merkezi olma yolunda ilerlediğini söyleyen Göz Vakfı Hastaneleri Direktörü Doç. Dr. Barış Yeniad, son bir yıldır çok sayıda yurtdışından hastanın geldiğini belirterek, “Özellikle Afrika, Ortadoğu’nun yanı sıra Almanya, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerden talep alıyoruz. Ağırlıklı olarak gözlükten kurtulma ve mercekten kurtulma operasyonlarına ilgi gösteriliyor. Sağlıkta sektöründe yetkinliğimiz yüksek. Sadece göz branşı için değil sağlığın birçok alanında ülkemiz çekim merkezi konumunda” diye konuştu.
#Göz Vakfı HastaneleriBebeklerde göz kayması, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da yüksek öneme sahip konular arasındadır. Bu bakımdan bebeklerde göz kaymasının neden olduğunu öğrenebilir ve belirtileri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bebeklerde göz kayması normal mi, neden olur ve belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıldır detaylarıyla derledik.
#Bebek