Çocukların göz sağlığı için en zararlı oyuncakların 2023 yılı listesi belli oldu!

Bazı oyuncaklar eğlenceli olmakla birlikte, her yıl binlerce göz yaralanmasına neden oluyor… Çocukluk kazalarının çoğunun evde, çoğunun da oyuncaklarla meydana geldiğini unutmayın. Bu nedenle, oyuncakların hem genel sağlık hem de göz açısından güvenli olduğundan emin olmanız gerekir.

Haberin Devamı

W.A.T.C.H isimli kar amacı gütmeyen bir kuruluş, çocukları fiziksel zarar verebilecek oyuncaklardan korumak amacıyla her yıl sonunda yılın "en kötü" oyuncaklarından oluşan bir Top 10 listesi yayınlıyor.

2023 listesinde çocuklarda göz yaralanmalarına neden olabilecek üç oyuncak yer alıyor:

- Disney Raya'nın Aksiyon ve Macera Kılıcı: Bu kılıcın sivri ucu göz yaralanmaları açısından ciddi risk oluşturuyor. Buna rağmen oyuncağın önerilen yaşı 3 yaş ve üstü...

- Kara Panter Wakanda Savaş Pençeleri: Bu pençeler dikkatsizce kullanılırsa çok tehlikeli olabiliyor. Bu pençelerin sol elinin uzatıp geri çekme özelliği de bulunuyor. Çocuk eldivenlere dikkat etse bile yanlışlıkla uzatma düğmesine basabiliyor. Bir oyun arkadaşı o sırada pençelere yakın durursa, özellikle gözlerinden veya yüzünden ciddi şekilde yaralanabiliyor. Üretici pençeleri 5 yaş ve üzeri çocuklar için öneriyor.

Haberin Devamı

- Nerf Pro Gelfire Efsanevi Püskürtücüler: Ürün, "mühimmat" olarak kullanılan yuvarlak, suyu alınmış polimer boncuklarla (jelfire mermileri) dolu... Kullanıcıya, atıştan önce mermileri nemlendirmek için suya koyması talimatı veriliyor. Mermiler yüksek hızda uçuyor ve hedefi vurduğunda patlıyor. Oyuncak kutusunda koruyucu gözlükler de veriliyor. Ama çocuklar koruyucu gözlüğü takmayı ihmal edebiliyor ve ciddi göz yaralanmalarıyla karşılaşabiliyor. Üretici silahı 14 yaş ve üzeri gençler için öneriyor.

Çocukların göz sağlığı için en zararlı oyuncakların 2023 yılı listesi belli oldu

Yüksek göz yaralanması riski taşıyan diğer oyuncaklar:

- Her türlü mermiyi fırlatan silahlar ve dart atan oyuncaklar: Dartlar, özellikle iç mekanlarda yakın mesafeden kullanıldığında ciddi göz yaralanmasına neden olacak kadar hızlı hareket eder.

- Su balonu rampaları ve su tabancaları: Su balonları gözde ciddi künt travmalara, retina dekolmanına ve kalıcı görme kaybına neden olabilir. Su akışı sağlayan oyuncak silahlar bile, özellikle yakın mesafeden kullanıldığında ciddi göz hasarına neden olabilir.

Haberin Devamı

- Oyuncak olta kamışı içeren oyunlar: Oyuncak oltanın ucu veya oltanın ucuna sabitlenen nesneler kolaylıkla oyun arkadaşının gözüne girebilir.

- Oyuncak asalar, kılıçlar, kılıçlar veya süngülü silahlar

- Aerosol ipi: Bu ürünlerdeki kimyasallar gözde tahriş ve kimyasal konjonktivite (göz iltihaplanması) neden olabilir. Ayrıca yakın mesafeden kullanıldığında, kornea aşınmalarına ve enfeksiyonlarına da neden olabilir.

- Lazer işaretçiler ve parlak el fenerleri: Teknik olarak oyuncak olmasa da birçok çocuk "lazer işaretçi” veya "el feneri” ile oynamayı sever. İş sunumlarında kullanılan lazer işaretçiler asla çocuklar tarafından kullanılmamalıdır. Bu cihazların ışık yoğunluğu, kalıcı görme kaybına neden olacak kadar güçlüdür. Yüksek güçlü LED fenerler de tehlikeli olabilir çünkü geçici körlüğe yol açabilirler. Bu, çocukları düşme veya başka bir kaza riskiyle karşı karşıya bırakır.

 

Yazarın Tüm Yazıları