Öznur Simav
Öznur Simav
Öznur Simav

Şebnem ve Ayberk Şöhreti Anlattı

Oyunculuk çocukların psikolojisini nasıl etkiliyor?

Haberin Devamı

Günümüz iletişim çağı, iletişimin en etkili olduğu alanlar ise televizyonlar... Birbirinden farklı kanallarda ilgi ile izlenen diziler ve bu dizilerde sıkça gördüğümüz çocuk oyuncular… Peki, bu küçük oyuncuların özel hayatına değinecek olursak ünlü olmak onları nasıl etkiliyor? Yaprak Dökümü'nün Ayşe'si Şebnem Ceceli ve Aliye dizisinin Arda'sı Ayberk Koçar deneyimlerini anlattılar.

Oyunculuk yaparken okuldaki derslerinde bir aksama yaşadın mı?

Ayberk: Hayır bir aksama yaşamıyorum. Çünkü oyunculuk çalışmalarımın okul zamanlarıma gelmemesine dikkat ediyorum. Benim için öncelikli olan eğitimim.

Şebnem: Öğretmenimin bana çok yardımı oldu. Eksiklerimi okul harici zamanlarda beraber tamamladık. Biraz yorucuydu çünkü bazı boş zamanlarımı ders çalışarak geçirdim.

Oyunculuğa başladıktan sonra arkadaş çevren sana nasıl yaklaşmaya başladı?

Ayberk: Oyunculuk yaptığım zamanlar da arkadaş çevremde, grubumla olan ilişkilerim hep aynı şekilde devam etti.Ben oyunculuğumu sette bırakıp arkadaşlarımla olan birlikteliğimde farklılık yaratmadım ve buna da fırsat vermemeye gayret ettim.

Şebnem: Beni daha önceden tanıyan arkadaşlarım her zaman ki gibi davrandılar. Fakat bazen benimle daha fazla ilgilenenler de oldu ama ben bu tarz ilgiden pek hoşlanmadım. Tabii ki bunun bazen tam tersi de olabiliyordu.

Büyüyünce ne olmak istiyorsun?

Ayberk: Oyunculuk kariyerimde; bu konuda eğitim almış oyuncu-yönetmen olarak ilerlemek ve uluslararası alanda da eğitimlerime de devam etmek istiyorum.

Şebnem: Keşke doktor olabilsem. Bunun için çok çalışmam lazım biliyorum. Ama bir taraftan da bir yanım hep oyunculuk diyor. Sanırım bunu zaman gösterecek. Ama bence en önemlisi düzgün biri olabilmem.

Oyunculuğun sana kattığı en önemli şey nedir?

Ayberk: Oyunculuğum ve oyunculuk eğitimim sayesinde sahne sanatlarının ve görsel sanatların ne olduğunu öğrendim. Gerçek hayattaki karakterlerle senaryodaki karakterleri ayırt edebilmeyi öğrendim eğitimim sayesinde. Sosyal yanlarımı geliştirdim.

Şebnem: Sosyal ilişkilerim kuvvetlendi ve çalışma disiplini edindim. Ayrıca alçak gönüllüğün önemini öğrendim.

Oyunculuk yapmanı ailen mi istedi sen mi istedin? Ailen sana nasıl destek oldu?

Ayberk: Oyunculuk yapmayı kendim istedim ve istiyorum. Oyunculukla ilgili olarak ailem eğitim almamı oyunculuğum sırasındaki yaşam şeklimi ve bu hususta yetişmeme, gelişmeme destek oluyorlar.

Şebnem: Kesinlikle benim isteğimle oldu. Zaten ailemin isteği ile olsaydı bu kadar uzun süre bu dizide oynayamazdım. Hem okul, hem de oyunuculuk da başarısız olurdum. Ama tabii ki bu esnada ailem her açıdan bana destek oldu. Beni bir an olsun yalnız bırakmadılar. Hem derslerimde, hem de ders saatlerimde hep yanımdaydılar.

Haberin Devamı

Şebnem ve Ayberk Şöhreti Anlattı  Şebnem ve Ayberk Şöhreti Anlattı

Haberin Devamı

Konuyla İlgili Uzman Görüşü

Eğer çocuğunuzun ekranlarda rol almasını istiyorsanız, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Öznur Simav'ın anlatacakları ilginizi çekebilir.

Diziler, hayatın içinden kesitlere ev sahipliği yapıyor ve zaman zaman çocuk oyunculara da ihtiyaç duyuluyor. Küçük çocuklar, izleyici tarafından da çok seviliyor, yetenekleri olanlar ise şöhreti erken yaşlarda yakalıyor. Tanınmak ve ünlü olmak da çocuğa ve aileye ayrı bir gurur duygusu yaşatıyor.

Dizi Çekimleri Çocuğun Gelişimini Olumsuz Etkilemesin

Duruma başka bir boyuttan bakıldığında ise diziler çekilirken çocukların beslenme düzenleri sağlanamıyor. Çekimlerin ne kadar süreceği belli olmadığından, başarı sağlanıncaya kadar tekrarlar yapılacağından gelişme çağındaki çocukların erken uyuyabilmeleri mümkün olamıyor. Oysaki büyüme çağındaki çocuklar erken yatıp, nitelikli bir uyku uyumalıdır. Büyüme hormonları gece uykusunda etkili şekilde çalıştığından ve de bağışıklık geliştirmede uyku önemli olduğundan bu konuya özen gösterilmelidir.

Okul çağındaki çocuklar ise arkadaş ilişkilerinde kendilerini farklı görebiliyor ve başkalarının da onlara fazla değer vermelerini bekleyebiliyorlar. Diziler yayından kaldırıldığında ya da güncelliğini kaybettiğinde ise ilgi kaybı gördüklerinde sorunlar farklı boyutlarda yaşanabiliyor.

Diziler, asıl olarak çocuk dizisi olmadığı için mekanlar çocuklar adına seçilemiyor. Senaryolar, birtakım çapraşık ilişkiler üzerine kurulu olabiliyor. Zihinsel ve duygusal anlamda çocuğun olması gereken yaşantısından çok farklı senaryolar çekime hazırlanıyor. Çekim ekibinde bulunanlar, her ne kadar çocuk olduğu için özen göstermeye çalışsalar da bir yere kadar başarılı olabiliyorlar. Eğer çocuğunuzu bu alana yöneltmek istiyorsanız ilginizi üzerinden eksik etmeyin ve gerekli yardımları mutlaka alın.

Haberin Devamı

Hazırlayan: Hanife Yaşar