Özlem Saraç
Özlem Saraç
Özlem Saraç

Sağlıklı besleneyim derken sağlıksız beslenmek

Sağlıklı beslenme konusunda doğru bildiğiniz yanlışlar sağlığınızı tehdit ediyor! Gelin bugün sağlıklı besleneyim derken bizi sağlıksız yapan söylencelere değinelim.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenme konusu şu an bütün dünyada bir trend haline gelse de beslenme bilimi daha emekleme döneminde. Beslenme alanında her gün yeni bilgiler keşfediliyor, doğru bildiklerimiz yanlış yanlış bildiklerimiz doğru çıkıyor. Durum böyle olunca bu bilgi yığını içinde sağlıklı beslenme ile ilgili bir çok asılsız bilgi de doğru kabul ediliyor. Gelin bugün sağlıklı besleneyim derken bizi sağlıksız yapan söylencelere değinelim.

1. AZ KALORİLİ BESLENMEK SAĞLIKLIDIR

Zayıflamak isteyen ve özellikle de kalori sayan diyetleri uygulayanların düştüğü en büyük hatalardan biri kalori saymak diyebilirim. Günlük ihtiyacın altında kalori tüketmek kilo vermek isteyenler için her zaman işe yarar. Ancak kısa sürede kilo vermek sağlıklı beslenmek anlamına gelmez. Kısa vadede sonuç veren az kalorili diyetler, genellikle size uzun vadede daha çok kilo olarak geri döner. Az kalorili beslenmenin bedeli kendinizi besinsiz bırakmak olabileceğinden yetersiz beslenme ile ilgili bir çok hastalığa yakalanabilir, sağlık problemleriyle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sağlıklı besleneyim derken sağlıksız beslenmek

2. BÜTÜN KALORİLER EŞİTTİR 

En çok rastladığım ikinci büyük yanılgı bütün kalorilerin eşit bazılarının daha da eşit olduğu yaklaşımı. Elbette bu bir mittir. Aynı kalorideki bir elmayla aynı kalorideki bir kurabiyenin besin değerleri nasıl eşit olabilir? Elma gerçek bir besindir. İçinde hücrelerinizi de besleyen mineral ve vitaminler vardır. Lif içerir. Oysa kurabiyenin büyük bir kısmı rafine şeker ve undan oluştuğu için hiçbir besin değeri yoktur. Elmanın kalorisi enerjiye dönüşürken kurabiyenin kalorisi kiloya dönüşür.

3. KARBONHİDRATLAR ÇOK KİLO ALDIRDIĞI İÇİN TÜKETİLMEMELİDİR 

Karbonhidratlara düşman olmanın elle tutulur hiçbir tarafı yoktur. Ancak iyi karbonhidratlar ve kötü karbonhidratlar vardır. Sebze, meyve, baklagil ve, kuruyemişlerde yer alan karbonhidratlara kaslarımızın ve organlarımızın ihtiyacı olan enerji için ihtiyacımız vardır.
Uzak durmanız gereken karbonhidratlar işlemden geçmiş, rafine edilmiş yiyeceklerdeki karbonhidratlardır.

Haberin Devamı

Sağlıklı besleneyim derken sağlıksız beslenmek

4. TATLANDIRICILAR ŞEKER GİBİ ZARARLI DEĞİLDİR 

Ah keşke şeker aşkımızın çözümü bu kadar basit olsaydı da tatlandırıcılar derdimize çare olsaydı. Ne yazık ki tatlandırıcılar şekerden çok daha kötü ve çok daha zararlıdır. Bedenimiz sentetik hiçbir şeyi sindiremez. Tatlandırıcılar laboratuarlarda üretilmiş yapay yiyeceklerdir. İçinde kullanılan maddeler beyin fonksiyonlarını bozmaktan kansere kadar sayısız hastalığa yol açabilir.

5. LİGHT İÇECEKLER ZARARSIZDIR 

Üzerinde “0 kalori” ya da “sadece 1 kalori” yazan içecekler için de yapay tatlandırıcılar kullanılır. Aslında bir yiyeceğin ya da içeceğin üzerinde “light” ya da “yağı azaltılmış” ibaresi görüyorsanız bu; o yiyeceğin ya da içeceğin kimyasal bir işlemden geçtiğinin açık kanıtıdır.

Haberin Devamı

Sağlıklı besleneyim derken sağlıksız beslenmek

6. YUMURTA KOLESTEROLE NEDEN OLUR 

Yumurtanın kolesterole yol açarak kalp hastalıklarına neden olduğu tezini çürüten bir çok araştırma yayınlanmıştır. Yumurta çok değerli besinleri içeren çok kaliteli bir proteindir. Üstelik ucuz ve ulaşılan bir besin olması onu daha da değerli ve dengeli beslenmenin vazgeçilmezi yapmaktadır. Ancak tükettiğiniz yumurtanın serbest dolaşan, antibiyotik kullanılmayan yemlerle beslenmiş tavuklardan elde edildiğinden emin olmalısınız.

Sağlıklı besleneyim derken sağlıksız beslenmek

7. YAĞLAR KİLO ALMAMIZA NEDEN OLDUĞUNDAN SAĞLIKSIZDIR

Yıllarca popülerliğini koruyan düşük yağlı beslenme diyetleri nihayet gözden düşüyor. Metobolizmamızın doğru çalışabilmesi için yağlara ihtiyaç vardır. Hindistancevizi yağı, avokado, balık yağı, zeytinyağı gibi doğal ve kaliteli yağları beslenmenize dahil edip ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin ve trans yağları diyetinizden çıkarmalısınız.

Haberin Devamı

8. ÜZERİNDE DOĞAL VE VİTAMİNLİ YAZAN PAKETLERİN İÇİNDELİ BESİNLER SAĞLIKLIDIR 

Paketlerin üstünde her yazana inanmak filmlerde olan her şeye inanmak gibi bir şeydir. Paket üzerindeki havalı sloganlarda yer alan doğal, vitaminli, organik ibareleri pazarlama taktiği olabilir. Paketlenmiş gıdalar market raflarından aylarca size göz kırpsın diye koruyucu ve katkı maddeleriyle dolu olabilir. Sloganlara kanmayın. Paketlerin arkasında minicik içindekiler yazan etiketleri okuma alışkanlığı geliştirin. Etiketler her zaman doğruyu söyler. Öteki türlüsü hislerimizle oynuyorlar söyleyeyim.

9. SPOR YAPTIĞIM İÇİN İSTEDİĞİMİ YİYEBİLİRİM 

İnsan böyle bir şeye inanmak istiyor tabii, anlıyorum. Ama hayaller 36 bedenken gerçekler artan kilolar olabilir. Spor yaparak harcadığınız zamanla, o kadar debelendiğinizle kalırsınız. Spor yapmak sağlıklı bir hayat için gereklidir. Bir çok faydası vardır. Yiyecekleri daha iyi sindirmenize yarayabilir ama size istediğinizi yeme özgürlüğü vermez.
Bugün size mitleri alt üst eden sağlıklı bir yemek tarifi vereyim.

Haberin Devamı

Sağlıklı besleneyim derken sağlıksız beslenmek

TAHİN SOSLU BÖRÜLCE PİLAKİ 

Malzemeler:

1 su bardağı haşlanmış börülce
1 kırmızı soğan
10 adet cherry domates
2 adet sivri biber
Bir avuç taze maydanoz yaprakları

Sosu için:
2 yemek kaşığı tahin
1 limon suyu
2 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak (ezilmiş)

Hazırlanışı:
Ay şeklinde doğranmış soğanı; haşlanmış börülce, halka şeklinde doğramış biber, saplarını ayıkladığınız cherry domatesle karıştırın. Üzerine sosunu hazırlayın. Maydanoz yapraklarıyla süsleyerek servis edebilirsiniz.