Paylaş
Enginar, yapısında bulunan antioksidanlar sayesinde vücudumuzdaki birçok toksin maddeyi uzaklaştırır ve karaciğeri güçlendirir. Bu sebzeden en iyi faydayı sağlamak için mevsiminde tüketmemiz gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, enginarın faydalarını sıraladı.
The Univerity of Reading de yapılan bir araştırmada çıkan sonuçlar enginarın tahtını güçleniyor. Yapılan çalışmada enginarın en önemli 5 faydası saptandı. İşte bu faydalar;
1- Enginarın yüksek miktarda antioksidan içerdiği doğrulanıyor. Enginarın içeriğinde bulunan quersetin ve rutin isimli antioksidanlar kansere karşı vücudumuzu koruduğu gibi aynı zamanda da kalbi güçlendiren özellik gösteriyor.
2- Enginarda bulunan cyanic asit adlı madde kötü kolesterolü düşürüyor ve iyi kolesterolün salgılanmasını artırıyor. Bu da kalp damar sağlığı için ilaç niteliğinde bir fayda demek.
3- Enginarda bulunan yüksek oranda lif yapısı kan şekerinin dengelenmesinde etkilidir. Şeker hastaları için zeytinyağlı veya etli yapılmış enginar yemeği, beslenme kalitesini çok güçlendirir. Şeker kontrolünde pozitif etki gösterir.
4- Enginarın karaciğeri güçlendirdiği savı, yeni çalışmalarda da doğrulanıyor.
5- Enginar yüksek tansiyona karşıda vücudumuzu güçlendiriyor. Bu sebzenin yapısında bulunan potasyum minerali vücutta bulunan sodyum-potasyum dengesinde etkili olup, tansiyonun normal seviyelere gelmesinde etki ediyor.
Enginardan en iyi faydayı sağlamak için…
Enginardan en büyük faydayı sağlamak için mevsiminde öğlen veya akşam yemeğinde tüketmeliyiz. Zeytinyağlı enginara ilave edilen havuç, patates, bezelye içeren garnitür besin değerini ve lezzetini artırır. Ayrıca kuşbaşı etli bir garnitür hazırlayıp, etli enginar yapıp, ana yemek olarak da tüketebilirsiniz. Ayrıca enginarın salatasını da yapabilirsiniz.
Paylaş