Mehmet Akça
Mehmet Akça
Mehmet Akça

Punk Shui In, Feng Shui Out!

Dekorasyonda aykırı ruhların ilacı: Punk Shui

Haberin Devamı

Feng Shui'ye karşı çıkan yeni akım, şu günlerde kendinden bir hayli bahsettiriyor. Punk Shui adı verilen bu akıma göre, evin her bölümünü darmadağın yapmak gerekiyor. Bu yeni akımın asıl amacı, sizi daha yaratıcı kılacak bir ortam oluşturmak.

Günümüzde herkes birbirinin aynısı şeylere takılıp kalıyor. Dolayısıyla da belli bir zaman sonra yaşadığımız ortamlar sıkıcı gelmeye başlıyor. Bu durumda da yeni şeyler yaratmak gerekiyor. Bu açıdan Punk Shui kişinin özgürleşmesi, farklılık yaratması, kendinden bir şeyleri ortaya koyması ve daha da önemlisi özgüven kazanması anlamına geliyor. Çok yaygın olmasa da dekorasyonda bir akım sayılabilecek olan Punk Shui, Feng Shui'nin tersi yaratılmış bir stil.

Aykırı Ruhların İlacı: Punk Shui

Feng Shui; doğanın iyi enerjilerinden, renklerin gücünden faydalanan ve evi ona göre dekore etmemizi sağlayan bir akım. Fakat sizin aykırı ruhunuz, bu gibi modası geçmekte olan fikirlerden sıkılmış olabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise Punk Shui'yi mutlaka denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Bu akım eve düzen yerine kaos getirmeyi, hayatı olduğu gibi yaşamayı öneriyor.
Birbirine uyumlu mobilyalar, düzenli ve aydınlık iç mekanlar sizi rahatsız etmeye başladıysa ve artık her şeyden sıkıldıysanız yapacağınız tek şey, içinizden gelen sese kulak verip bu yeni trendi denemeniz. Çünkü Punk Shui negatif-pozitif fark etmez, bütün enerjileri evde ve tüm mekanlarda kullanmayı önerir.

Kırın, Delin, Parçalayın!

Bu tarz dekorasyon sitili sayesinde, evinizdeki her şeyi canınızın istediği şekilde hatta daha da ileri giderek sıra dışı ve vahşice dekore edebilme şansına sahipsiniz. Örneğin: İki kişilik bir koltuğu ortadan ikiye bölerek, ayrı ayrı tek kişilik koltuk yaratabilirsiniz. Bunun yanında, televizyonu kırın, bir şeyleri parçalayın, kapılara ve duvarlara resimler çizin, delikler açın. Tabloları söküp yerine uçuk kaçık obje vb. şeyler asın. Böyle bir girişimin sonucunda ortaya çıkan manzaranın korkunç olacağını, evinizin bir harabe ya da bir çöp evden farkı kalmayacağını düşünebilirsiniz. Eğer amaç, her zaman farklı olmak ve herkesin yapamadığını demekse bu tarz tam size göre. Ama yine de denemek ya da denememek size kalmış.

Haberin Devamı

Punk Shui'nin Feng Shui'den Farkı

• Punk Shui'ye göre mutfak istediğiniz kadar dağınık olabilir hatta masayı tersine çevirip koyabilirsiniz. Bu stil sayesinde tercihlerinizde özgürsünüz.

Haberin Devamı

• Duvarlara alışılmışın dışında farklı şeyleri asabilirsiniz. Örneğin: Kırık bir gitar, vantilatör, cam biblo, dal parçası ya da kırık bir ayna vb…

• Kapıları ve duvarları istediğiniz şekilde boyayabilir ya da resimler çizebilirsiniz.

• Evinizin çeşitli köşelerinde kaktüs yetiştirebilirsiniz. Çünkü dikenler kaosu beslerler.

• Her sabah evinizin farklı bir köşesinde uyanmak, gözünüzü açtığınızda farklı objeleri görmek, size iyi gelebilir.

• Yatağınızın yerini değiştirin. Kapıyı göremeyeceğiniz, bir yere koyun. Tehlikenin nereden geleceğini bilmemek ve yakalanma duygusu belki heyecanınızı artırabilir.

• Eski, kırık dökük, kullanılmamış ne varsa yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayarak kullanmayı deneyin.

Haberin Devamı

• Farklılık olması açısından camlara kilit takabilirsiniz.

• Sehpa, masa yerine aynı işlevi görecek farklı şeyler kullanın. Mesela eski bir araba lastiğinin üzerine cam koyarak orijinal bir fikir yaratabilirsiniz.

Tasarımcı Mehmet Akça