Gülşah Öztürk Erten
Gülşah Öztürk Erten
Gülşah Öztürk ErtenYazarın Tüm Yazıları

Çocuğunuzun sizi daha iyi dinlemesi için ipuçları

Ebeveyn-çocuk çatışmalarına bakıldığında ailelerin en büyük şikayetlerinden biri çocuklar tarafından sözlerinin yeterince dinlenilmemesi olmaktadır. Çoğu zaman çocuğun düşünmeden, anlık hareket etme ihtiyacı yetişkinleri doğru şekilde anlamasına engel olabilmektedir. Ebeveynler iletişimlerinde bazı noktalara dikkat ederek bu çatışmaların üstesinden gelebilirler. Peki ama nasıl?

Haberin Devamı

KONUŞURKEN MESAFENİZİ İYİ AYARLAYIN

Çocuklarla iletişimde onların göz hizasında olmak kadar önemli bir nokta da sizi daha iyi dinlemeleri için onlara yakın olmanızdır. Hatta bazı çocuklar o an ilgileri farklı şeylerde olduğunda sizi duyamazlar. Bu durumda dokunarak dikkatlerini çekmek çok faydalı olacaktır.

OLUMSUZ CÜMLELER YERİNE BEKLENTİLERİNİZİ SÖYLEYİN

Henüz beyin gelişimi tamamlanmamış çocukların dikkatleri oldukça kısadır. Özellikle yapmamaları gerekenleri anlatan bir konuşma onlar için çok da faydalı olmayacaktır. Çocuklar cümlenin sonunu yeterince dikkatli dinleyemeyebilir. “Oyuncaklarını evin her yerine dağıtamazsın” yerine “oyuncaklarınla odanda oynayabilirsin” çok daha anlaşılır bir cümle olacaktır.

KISA VE SOMUT CÜMLELER KURUN

Çocuklara “Odan çok dağınık görünüyor, bu karmaşayı ortadan kaldırmalısın” yerine “Oyuncaklarını kutusuna koymalısın” gibi bir cümle kurmak, onlardan ne beklediğinizi çok daha net bir şekilde anlamalarını sağlar.

SÖYLEDİKLERİNİZİ TEKRAR ETMESİNİ TEŞVİK EDEBİLİRSİNİZ

Konuşmanız bittikten sonra “peki şimdi ne yapacaksın?” gibi bir cümleyle yeterince ve doğru anlaşılıp anlaşılmadığınızı kontrol edebilirsiniz. Ayrıca kendilerinden beklenileni tekrar etmek çocukları da teşvik edecektir.

Çocuğunuzun sizi daha iyi dinlemesi için ipuçları

YAPMASINI İSTEDİĞİNİZ KONULARDA İKİ SEÇENEK SUNMAYA ÇALIŞIN

Çocuklara seçenek sunmak işbirliği yapmalarını kolaylaştıracaktır. Ancak ikiden fazla seçenek olduğunda işler daha karmaşık olup süreç uzayabilir. Örneğin; “önce salatanı mı pilavını mı yemek istersin?”

HAYAL KIRIKLIĞI YA DA ÖFKE YARATACAK DURUMLARA KARŞI ÖNCEDEN BİLGİ VERİN

Uyku vakti geldiği için oyununu yarıda bırakması gereken bir çocuğun hayal kırıklığı ya da öfke yaşayacağını bilmelisiniz. Bu durumda hemen oyundan kalkmasını beklemek yerine uyku vaktinden 5-10 dk kadar önce oyununu bitirmesi için çocuğunuza uyarıda bulunmak sizi dinlemesini kolaylaştıracaktır.

Çocuğunuzun sizi daha iyi dinlemesi için ipuçları

ÇOCUĞUNUZUN İHTİYACINI ANLAMAYA ÇALIŞIN

Çocuğunuzun hangi durumlarda sizi dinlemediğine dikkat edin ve duygularını anlamaya çalışın. Unutmayın kazanılmasını istediğiniz davranışlar sadece çocuğunuzun değil sizin de sorumluluğunuzdadır. Çocuğunuz tek taraflı beklentilerinizi söylediğiniz bir ortam yerine iş birliği yaparak anlaşıldığını hissettiği bir ortamda çok daha özverili davranacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları