Kahve ne zaman içilmeli?

Bugün sizlere çok keyifli bir konu hakkında bilgi vermek istiyorum. KAHVE…

Haberin Devamı

Pek çoğumuzun vazgeçilmezi, sabah, öğle akşam fark etmeksizin her gün, her saatte çeşit çeşit kahveler günümüzü güzelleştiriyor. Ancak son zamanlarda kahvenin hangi saatlerde içilmesi gerektiğiyle alakalı yazılar karşımıza çıkıyor. Bu konudaki çalışmalara baktığımızda doğruluğundan emin olalım istiyorum. Bu konudaki en büyük iddia; Sabah erken saatlerde içilen kahvenin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri…

Sebebi ise şu; uyandığınızda kortizol seviyeleriniz yüksek olur. İlk 45 dakika ila 1 saat zaman diliminde en yüksek kortizol salımını gerçekleşir, daha sonrasında ise düşüşe geçer. Kahve ise bunu daha da yükselterek gün içerisinde yorgun olmanıza sebep olabilir. Bu nedenle de uyandıktan 90-120 dakika sonra kahve içmek daha faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Başka bir etken olarak da adenozin etkileşimi ile alakalı… Burası biraz bilimsel olacak belki ama basitçe ifade etmek gerekirse; adenozin bize uykulu hissetme hali, nabzın düşüşü gibi etkilerle vücudu sakinleştirir. Kafein ise adenozin reseptörlerini bloke eder. Adenozin gün başlandığında çok az üretilirken, gün içinde giderek artar, akşama doğru ise uykuya hazırlık sağlar. Bu sebeple günün ilk saatlerinde kahve içmek anlamsız hale gelir.

Kahve alımı kişiye göre de değişebilmektedir. Bu konuda belli referans aralıkları olsa da kafein sınırlaması kişiye göre değişebilir. İçilen kahvenin türü de kafein miktarını değiştirmekle beraber, dozu belirlemek konusunda net bir şey söyleyemeyiz. Ancak ortalama 400-500 mg günlük kafein alımı önerilen miktardır. İçeceklerin kafein miktarlarına bakılacak olursa;

1 fincan Türk kahvesi; 60 mg,
1 fincan espresso; 100 mg,
1 kupa (150 ml) filtre kahve; 115-175 mg,
1 fincan(150 ml) siyah çay; 50 mg,
1 fincan yeşil çay; 40 mg şeklinde diyebiliriz. Buna göre de kişi günlük kafein miktarını belirleyebilir.

Eğer düzenli kahve tüketicisi iseniz kahveyi uyandıktan 2 saat sonra tercih etmeniz, yorgunluk hissini engellemek açısından daha yararlı olacaktır. Yine eğer midenizde hassasiyet söz konusu ise aç karnına kahve size iyi gelmeyebilir. Kahvaltıdan sonra tercih etmek daha yerinde olacaktır. Tüm bunlar gün içerisindeki yorgunluğumuzu engellemek için olsa da sadece kahve içmek değil, yeterli ve dengeli beslenmek, kaliteli bir uyku, hareketli bir yaşam da sizin vücudunuzdaki hormonların doğru çalışmasında belirleyici rollerin arasındadır.

Yazarın Tüm Yazıları