İnatçı yağlardan kurtulmanın yolları

Yaz geliyorken yağ yakımı ile ilgili çok fazla sorular alıyorum. Tabii havalar ısındı, baharlıklar, yazlıklar dolapta yerini almaya başladı.

Haberin Devamı

Hele ki geçen 2 yılda kısıtlamalardan dolayı çok dışarı çıkamamıştık. Ancak şimdi neyse ki daha rahat gezebiliyoruz. Ama bu da fazla kilolarımızla yüzleşmemize sebep oluyor. O zaman ne yapalım? Nasıl kilo verebiliriz? Yağ yakımını destekleyici neler yapabiliriz?

Bunlardan özellikle 3 tanesinden bahsetmek istiyorum.Hele ki geçen 2 yılda kısıtlamalardan dolayı çok dışarı çıkamamıştık. Ancak şimdi neyse ki daha rahat gezebiliyoruz. Ama bu da fazla kilolarımızla yüzleşmemize sebep oluyor. O zaman ne yapalım? Nasıl kilo verebiliriz? Yağ yakımını destekleyici neler yapabiliriz? Bunlardan özellikle 3 tanesinden bahsetmek istiyorum.

L-karnitin

Yağ yakma deyince her zaman aklımıza gelen ilk karnitin olmuştur. Basitçe anlatmak gerekirse, karnitin; yağ asitlerinin hücrelerde bulunan mitokondriye taşınmasında görev almaktadır. Bu sebepten dolayı vücutta bulunan yağların enerji olarak kullanılmasını sağlamaktadır.

Her ne kadar karnitin vücut tarafından emiliyor olsa da antrenman yaparak yağ oranını aşağılara çekmek isteyen veya fazla olan yağ düzeyini azaltmak isteyenler dışarıdan takviye olarak alabilirler.Kullanımı: Amacınıza yönelik olarak antrenmanlarınızdan 30-45 dk. Önce 500-2000 mg. arasında alabilirsiniz.

Besin olarak hangi yiyeceklerde var?

• Dana biftek, 120 gramda, ortalama 100-150 mg
• Dana kıyma, 120 gramda, ortalama 90-105 mg
• Süt, 200 ml, 8 mg
• Tavuk göğsü, 120 gramda, 10 mg
• Yağsız yoğurt, 100 gramda, 12 mg
• Somon balığı, 120 gram, 6 mg
• Avokado, 100 gram, 58 mg

CLA 

Konjuge linoleik asit nam-ı diğer CLA; vücutta yağınızı azaltma konusunda size yardımcı olabilecek bir yağ asididir. FDA tarafından yapılan bir araştırmaya göre CLA, kullanımı güvenli bir maddedir ve vücudunuzdaki inatçı yağlardan kurtulmanız için faydalı olabilir. Bu yağ asidi et ve sütte bulunuyor fakat normal beslenme ile ihtiyacınız kadarını alamayabilirsiniz. Günlük olarak öğünlerinizle birlikte alabileceğiz CLA, yağlarınızdan kurtulmanız için size destek olacaktır.

Kullanımı: Günlük 3000 mg’a kadar alabilirsiniz. Yemeklerle birlikte 500-1000 mg’lık tabletler tercih edilebilir. 

Besin olarak Hindistan cevizi ve aspir yağında bulunması sebebiyle sabah 1 tatlı kaşığı aspir yağı veya kahvelerin içerisine 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı kullanılarak CLA alımı sağlanabilir.

Kafein 

Çayda, kahvede ve düşük miktarlarda bitter çikolataların içerisinde bulunan bu madde, performansınızın artmasına ve doğal olarak daha iyi antrenmanlar yapmanıza olanak sağlarken, yağ yakıcı etkisiyle de size yardımcı olacaktır. Antrenmanlarınızdan önce içeceğiniz sade, sert büyük bir kupa kahvenin hissedilir derecede etki edeceğinden şüpheniz olmasın. Sadece egzersizlerinizden önce tüketirseniz, etkisini uzun süre görebilirisiniz. Sık tüketilen kafein, bir süre sonra etki etmemeye başlayacaktır.

Bu yüzden gün içerisinde kahve içmek yerine, bu keyfi özel anlara saklamanızda fayda var. ‘Zamanım yok’ veya ‘Kahve içmeyi sevmiyorum’ diyorsanız, tablet formundaki ürünler de işinizi fazlasıyla görecektir.

Kullanımı: Antrenmandan 45 dk. önce 200 mg ‘lık tablet veya sade, şekersiz, kremasız filtre kahve, Türk kahvesi.

Yazarın Tüm Yazıları