Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan
Gözde Erdoğan

Kararınız netleşmeden çocuğunuzla konuşmayın

Boşanma kararı çocuğa açıklanırken nelere dikkat edilmeli?

Haberin Devamı

Boşanma hem çiftler için hem de çocuk için zor bir süreçtir. Ayrılık kararı alan çiftlerinse en büyük sorunu, bu kararı çocuklarına nasıl açıklayacaklarıdır. Pedagog Gözde Erdoğan, boşanmak kararı alan çiftlere önemli uyarılarda bulundu.

Boşanma süreci ebeveyn için pek çok gelgitin ve kararsızlığın olduğu bir dönemdir. Böylesine hem çiftlerin özel yaşamlarını hem de çocukların yaşantısını birebir etkileyecek olan kararı alırken çiftler kararsızlık yaşayabilirler. ‘Acaba devam mı etmeli yoksa ayrılmak en iyisi mi?’ Yaşanan bu kargaşa ve kararsızlık akabinde gelen mutsuzluk ise çocuğu etkiler. Bu nedenle karar alma aşamasında her ne kadar zor bir süreç olsa da yaşanılan kararsızlıkları çocuklarınıza yansıtmamaksınız. Çocuğunuzun karşısında ne kadar güçlü durursanız çocuğunuz da o kadar kendini güvende hissedecektir.

Karar vermeden önce çocuğunuzla konuşmayın!

Ebeveynin kafasında tekrar birleşme fikri olabilir ya da bir taraf ayrılmayı isterken diğer taraf devam etmek istiyor olabilir. Bütün bu bakış açılarına rağmen anne ve baba ortak bir karar almadan, çocukla kesinlikle konuşmamalıdır. Erken yapılan her konuşma ve anne babanın yaşadığı tüm kararsızlık çocuğun anne babaya karşı olan güvenini sarsabilir.

Anne babanın kesin olarak ayrılık kararı aldıktan sonra çocuk ile bir konuşma yapılmalıdır. Bu konuşma ailenin tüm fertlerini içerir. Anne, baba ve çocuk birlikte oturarak, anne babanın aldığı karar çocuk ile paylaşılmalı.

Konuşma yaparken sakin ve güçlü olun

Bir çocuğun hayatında tüm dengeler değişmek üzereyken anne babanın üzgün, yorgun, kararsız, öfkeli, suçlayıcı ya da tahammülsüz tutumu çocuğun daha fazla kaygılanmasına ve ayrılığı daha fazla zorlaştırmasına neden olabilir. Bu nedenle anne babanın yaptığı konuşma, sakin ve güçlü olmalıdır. Konuşma esnasında annede babada aldıkları ortak kararı ayrı ayrı çocuğa iletmelidir. İki kişi tarafından alınan ayrılık kararını, yine iki farklı kişinin çocuğa iletmesi anne babanın kararlılığını çocuğa göstermiş olacaktır.

Anne babanın çocukla yaptığı ilk toplantı sonrasında çocuğun kaygısını azaltmak için anne, çocuk ile ve baba, çocuk ile özel bir toplantı yapmalıdır. Bu toplantının amacı çocuğun anne babanın hayatındaki değerini tekrar çocuğu hatırlatmak için yapılır. Bu toplantıda ise anne de baba da kararlı ve güçlü duruşlarını korumalı ve evlilik ile ilgili konuşmak yerine çocuğun yeni hayatının nasıl olacağının ve onun ihtiyaçlarını anlayabileceğiniz bir konuşma yapmalısınız.

Çocuğun yaşamındaki düzenini değiştirmeyin

Evliliği bir çocuk kurtarır ya da çocuklar için bir arada kalma düşüncesi, maalesef çocukların taşıyamayacağı bir yükü onlara teslim etmektir. Bir birlikteliğin ya da ayrılık kararının tüm sorumluluğu o ilişkiyi yaşayan çifte aittir. Bu nedenle çocuğunuza asla anne babanın alması gereken bir sorumluluğu yüklemeyin.

Çağın hayatındaki ayrılıkla beraber yaşanan bu köklü değişimin etkilerini biraz azaltmak için çocuğun yaşamındaki düzeni mümkün olduğunca korumanız gerekir. Bu düzen günlük yaptığı işlerden çocuğu yaşadığı alana kadar kapsar. Çocuğunuzun yaşam alanını mümkün olduğunca aynı kılmanız kendisini güvende hissetmesini kolaylaştıracaktır. Çocuğun yaşadığı ev değişmiş olsa bile odasını eski odasının düzeninde oluşturmaya çalışın. Çocuğunuza yeni bir oda ve yaşam alanı oluşturuyorsanız bile eski odasını anımsatacak birkaç eşya olmalı, bu semboller çocuğunuzu sakinleştirecektir.

Anne ve baba ile görüşme günleri belirli olmalı

Anne ve babayı çocuğun göreceği günler belirli olmalıdır ve mutlaka o günlerde çocuk ile görüşülmelidir. Bu dönemde çocuğunuz sizi daha dikkatle gözlemleyip size daha çok ihtiyaç duyar. Bu nedenle verdiğiniz sözler ve geliş gidiş zamanlarınız çocuğunuzun size ulaştığı zamanlardır. Ayrılıkla beraber sizi kaybetme endişesi yaşayan çocuğunuzun en çok ihtiyacı olan şey şefkatli gülümsemenizdir. Çocuğunuzun görüşme gününü kendisi takip edebilmesi için bir tablo hazırlayabilirsiniz. Çocuğun görüşme gününü kendisi kontrol ederken, çocuğunuz ile yaşayabileceğiniz çatışmaları da en aza indirmiş olursunuz.

Anne ya da babanın boşanma sürecinde yaşadıkları psikolojik problemler, yaşanılan kararsızlıklar ve kaygı çocuğun boşanmayı kabul sürecini zorlaştırır. Boşanma ve ayrılığın çocuk tarafından kabul edilmesi ve bu yeni yaşamına alışması zor ve uzun bir süreç olsa da bu durumu çocuk için daha kabul edilebilir ve normal duruma getiren şey anne babanın tutumudur. Bu nedenle ebeveynin boşanma sürecini güçlü tamamlayabilmesi çok önemlidir.

Mutlaka uzman desteği alın

Çocuğun hayatındaki düzeni korumak ve boşanmanın travmatik etkilerini azaltabilmek adına mutlaka boşanma sürecinde neler olabileceği öngörülerek bir plan yapılmalı ve çiftlerin birbirinden, planlarından haberdar olmaları çocuğunuzun ve sizin soru işaretlerinizi cevaplamanızda yardımcı olacak ve kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacaktır.

Çocuğunuzda farklı davranış problemleri ortaya çıkabilir. Yaşadığınız değişim ve çocuğunuz duyduğu kaygılar farklı davranışlar sergilemesine neden olabilir. Sağlıklı bir çözüm için mutlaka uzman desteği almalısınız.