Çocuğunuza bu deneyi yapmayın!

Sizin ona ders vermek için yaptığınız o davranış, çocuğunuza

Haberin Devamı

Sıkça karşılaştığım bir görüntü…

Alışveriş merkezinde önden koşarak yürüyen minik bir çocuk, arkadan gelen ebeveyni çocuğunun tam yanından yürümesini istiyor ama minik onu dinlememiş belli. Çocuk bir an kalabalıkta hızlanınca anne babasını net göremeyecek bir alana giriyor. Onu gözleriyle takip eden ebeveyn saklanıyor. Çocuğunun kendini görememesini ve kaybolduğunu sanmasını izliyor. Belli bir süre korkmasını ve bundan ders almasını istiyor.

Bir anda panikleyen çocuğun yüzü korku içinde donuyor. Ağlıyor ya da bağırıyor. Bir süre sonra ebeveyn kendini gösteriyor ve tüm süreci başından beri izlediğini hissettiren o ders verici gülümsemeyle “Yaa, beni bırakıp önden yürürsen işte böyle kaybolursun!” diyor.
Tüm bunlar birkaç saniyede olup bitiyor ama çocuk için çok ciddi bir tehlike barındırıyor.

Haberin Devamı

Çocukların beyni, panik anında duygu ve mantık bağlantısını kuramaz. Yani, biz yetişkinler gibi “Çok korkuyorum ama durup sakince düşünmeliyim. Bir çözüm yolu bulmalıyım.” diyemez.

Çocuğunuza bu deneyi yapmayın

Alışveriş merkezinde çocuğunuzu gerçekten kaybettiğinizi hayal edin. Yaşadığınız korku, aklınıza gelen onlarca felaket düşüncesi, çaresizlik… Tüm bunların yanında mantık devreye girer ve güvenlik görevlisini, kamerayı aklınıza getirir. Bir çocuk ise güvenerek attığı adımların arkasından sizi göremediğinde yaşadığı yoğun kaygıyla baş başa kalır.

Korku ve çaresizlik hissi çocuğun tutulmasına neden olur. Böyle bir donma, çocuğu uzun vadede etkileyebilecek güce sahiptir.

Ebeveynler, çocuklarını korku ile eğitmenin çözüm getirdiğini düşünebilirler. Çocuk bu korkudan sonra annesinin yanından bir adım bile öteden yürümeyecektir belki ama yaşadığı yoğun kaygının sızıntısı bir kez başladığında kolay kolay durmaz. Odasında tek kalmamaya, gece tek uyumamaya ve buna benzer kaygı belirtilerine neden olabilir.

Ayırca…

Bir alışveriş merkezinde küçük bir çocuğu gözden kaçırmaması ve onun hızına uyum sağlaması gereken ebeveyndir.

Haberin Devamı

En hareketli çağlarında çocukları kalabalık alışveriş merkezlerine götürüp orada akıllı durmalarını beklemenin ne kadar mantıklı olduğunu düşünmesi gereken de yine ebeveyndir.

Çocuğun yaradılışına uymayan sistemlerde çocuk davranış problemleri sergilemeye başlayacaktır.

Bu nedenle çocuğunuzun hareketlerine şaşırmadan ya da kızmadan önce düşünün, “Şu anda çocuğumun ruhuna ters giden şey ne olabilir?”

Ve lütfen çocuğunuzu korku üzerinden eğitme yöntemlerini terk edin.

Yazarın Tüm Yazıları