Sertleşme sorunu yüksek kolesterolün habercisi olabilir

Dünya genelinde en sık görülen erkek kaynaklı cinsel işlev bozukluklarından biri olan sertleşme problemi ciddiye alınması gereken bir durumdur. Farklı sağlık sorunları neticesinde ortaya çıkabildiğinden sertleşme sorunu kronikleştiği takdirde problemin nedenlerinin anlaşılması adına sağlık kontrolleri ihmal edilmemelidir. Sertleşme probleminin oluşumuna yol açabilen ciddi sağlık sorunlarından biri de yüksek kolesteroldür. Bu haftaki köşe yazımda sertleşme sorunu ve yüksek kolesterol arasında bulunan bağlantı hakkında bilgi aktaracağım. Faydalı olması dileğiyle.

Haberin Devamı

Sertleşme probleminin başlı başına bir sağlık sorunundan ziyade farklı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkan bir semptom olarak değerlendirilmesi gerekir. Damar sağlığını ve kan akışını etkileyip damar fonksiyonlarına zarar veren herhangi bir hastalık neticesinde sertleşme sorunu ile karşılaşılabilir. Diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve kolesterol sonucunda sertleşme sorunu görülme riskinin artıyor olmasının ardında bu gerçek vardır.

Sertleşme sorunu yüksek kolesterolün habercisi olabilir


Kolesterol kanda bulunan mumsu bir maddedir. Dokuların oluşturulmasında ve hormonların üretiminde görev yapar. Kolesterolün ideal orandan fazla olması ise sağlık için önemli tehditleri beraberinde getirir. Yüksek kolesterol neticesinde arterlerin daralabildiği, kan akışının yavaşlayabildiği bilinmektedir. Kolesterolün birikmesi ateroskleroz olarak adlandırılır ve en basit tanımla damar sertleşmesidir. Yüksek kolesterol nedeniyle oluşan plakların damarların iç kısmında birikmesi, damarların daralıp elastikiyetlerinin azalması ile karakterizedir. Ateroskleroz aynı zamanda sertleşme problemi nedenlerindendir.

Yapılan bilimsel çalışmalar sertleşme sorunu ve yüksek kolesterol arasında bağlantı bulunduğunu ortaya koymakla birlikte bağlantının ardındaki mekanizmanın tam olarak anlaşılamadığı ifade edilebilir.

Kolesterole Bağlı Damar Sertleşmesi, Erektil Disfonksiyona Neden Olabilir

Sertleşme probleminin nedeni yüksek kolesterole bağlı damar sertleşmesi olduğunda kapsamlı bir tedavi sürecinin yürütülmesi gerekir. Tedavinin asıl amacı kan değerlerinin, damar sağlığının ve cinsel fonksiyonların düzeltilmesi olmalıdır. Yüksek kolesterol erken dönemde tedavi edildiğinde kan damarlarının kalıcı hasar alma riski azaltılabilir.

Yüksek kolesterol tedavisinde multidisipliner tedavi anlayışı devreye sokulur. Yaşam tarzı değişimlerinin yapılması ve ilaç tedavisinin başlatılması gerekebilir. Bireysel risk faktörlerinin değerlendirilmesi bu noktada son derece önemlidir. Sertleşme sorunu özelinde yapılan detaylı tetkiklerle cinsel fonksiyonların korunması ve/veya iyileştirilmesi mümkün olabilir.

Günümüzde sertleşme probleminin tedavisinde çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. İlaç tedavilerinden PRP tedavisine, şok dalga tedavisinden SVF kök hücre tedavisine dek birçok farklı yaklaşım uygulanarak hastaların cinsel işlev bozukluklarının tedavi edilebilmesi mümkün olabilir. Her zaman olduğu gibi kişiye özel tedavi yönteminin doğru analiz edilmesi önemlidir. Sertleşme probleminin ne kadar süredir devam ettiği, nedeni, arteriyel yetmezlik kaynaklı mı venöz yetmezlik kaynaklı mı olduğu gibi değişkenler doğrultusunda hastalara farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Tedavilerin başarıyla sonuçlanmasında hastaların da üzerlerine düşen görevler olduğu unutulmamalıdır. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tütün ve tütün ürünlerinin kullanımından uzak durulması atılması gereken ilk adımlardır.

Yazarın Tüm Yazıları