Sertleşme Problemi Tedavisinde PRP

Penisin cinsel ilişki için yeterli sertliği kazanamaması olarak kısaca açıklanabilen sertleşme problemi, dünya genelinde en sık karşılaşılan erkek kaynaklı cinsel işlev bozuklukları arasında ikinci sırada yer alıyor. Birçok farklı nedeni olabilen bu cinsel işlev bozukluğu ya penisin ideal ölçüde kanlanamaması ya da cinsel ilişki boyunca penisteki kanın korunamamasıyla gündeme geliyor. Penis kanlanmasında yaşanan sorunlar, atardamar fonksiyonlarındaki sorunlarla ilişkili. Bu durum arteriyel yetmezlik kaynaklı sertleşme sorunu olarak sınıflandırılıyor. Günümüzde ilaç tedavisinden SVF kök hücre tedavisine, şok dalga tedavisinden penil protez cerrahisine kadar çeşitli yöntemlerle arteriyel yetmezlik kaynaklı sertleşme sorununa çözüm bulunabiliyor. İşte bu yöntemlerden biri de P-Shot olarak da adlandırılabilen PRP tedavisi. Bu haftaki köşe yazımda PRP ile sertleşme problemi tedavisi hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

PRP Tedavisi Nedir, Nasıl Etki Eder?

Platelet rich plasma, yani trombosit açısından zengin plazma tedavisi, kişinin kendisinden alınan kanın özel işlemlerden geçirilmesi ve bu işlemlerin sonucunda elde edilen serumun kişiye enjekte edilmesine dayanır. Uzun yıllardır doku ve kas yaralanmalarının tedavi edilmesi, saç büyümesinin teşvik edilmesi ve ameliyat sonrası doku iyileşmesinin desteklenmesi amacıyla uygulanan PRP tedavisi, sertleşme problemine de etkili bir çözüm sunar.

PRP tedavisinin etki mekanizması kanın bileşenlerinin özelliklerine dayanır. Kan; kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri, plazma ve trombosit olmak üzere dört ayrı bileşenden oluşur. Plazma, kanın sıvı kısmıdır. Trombositler ise kanın pıhtılaşmasını sağlar ve aynı zamanda iyileşmeyi hızlandıran, büyüme faktörü adı verilen proteinleri içerir. PRP ile sertleşme problemi tedavisi, PRP’nin penis dokularının ve penisteki kan damarlarının daha sağlıklı hâle gelmesine yardımcı olacağı görüşüyle temellendirilir.

Haberin Devamı

Sertleşme Problemi Tedavisinde PRP


Tedavi dâhilinde hastadan alınan kanın trombosit zengini sıvısı aktivatörler ile birleştirildikten sonra penis içerisindeki tüp yapılarına enjekte edilir. Hastadan hastaya değişmekle birlikte PRP tedavisinin 3-4 seans uygulanması gerekebilir. Seçilmiş hastalarda penis kanlanmasını belirgin ölçüde iyileştirdiği bilinen bu tedavi minimal invaziv nitelik taşımakla birlikte alanında uzman hekimlerce uygulanmalıdır. Tedavinin başarısı için hastaya düşen sorumlulukların bulunduğu gerçeği de yadsınmamalıdır.

PRP Tedavisinde Hasta Seçimi Önemli

“Hastalık yoktur, hasta vardır,” söylemi son derece doğru. Her hastanın farklı ihtiyaçları olabiliyor. Her hasta benzersiz ve dolayısıyla tedavi öncesi hastaya özgü faktörlerin detaylı olarak değerlendirilmesi önem taşıyor. PRP ile sertleşme problemi tedavisinin planlanabilmesi için hastanın sertleşme sorununun arteriyel yetmezlik kaynaklı olması, problemin hafif ya da orta düzeyde seyretmesi, hastada kronik hastalık olmaması ya da kronik hastalıkların kontrol altında tutulması önem taşıyor. PRP tedavisi ile temel olarak hedeflenen, damar sağlığının iyileştirilmesi olduğundan sigara kullanımı gibi damar sağlığını tehdit eden alışkanlıkların bırakılması, aşırı kilo sorunu varsa kilo verilmesi, sağlıklı beslenilmesi ve düzenli olarak egzersiz yapılması gerekiyor. Böylelikle hem PRP ile sertleşme problemi tedavisinin etkinliği hem de kalıcılığı artırılabiliyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları