Kadının yeni çıkmazı: Erkek kısırlığı

Bir takvim yılı içerisinde, kadınların 12 yumurtlama döneminde korunmasız cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik oluşmaması durumu olarak tanımlanan “kısırlık”; hem kadın hem de erkek kaynaklı görülebilen bir sağlık sorunu olma niteliği taşır. Sanılanın aksine yalnızca kadın faktörü nedeniyle oluşmayan kısırlık ve kısırlığa bağlı yaşanan duygusal travmalar yüzyıllardır kadınlarla özdeşleştirilmektedir.

Haberin Devamı

Çoğu kadın defalarca jinekolojik muayenelerden geçmekte, kısırlık sorunu araştırılmakta ve kadın kaynaklı kısırlık olmadığı tespit edilse dahi elde edilen tıbbi sonuçlar erkekler tarafından kabul görmemektedir. Erkeklerde kısırlık “tabu” olarak kabul edildiği için infertilitenin sonuçları ile kadınlar yalnız başına mücadele etmeye mahkum edilmiştir. Halbuki kısırlık, erkeklerdeki sperm kalitesinin düşüklüğü, sperm sayısının azlığı ve spermlerdeki DNA hasarı gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.

Hem çiftleri hem çiftlerin geniş ailesini hem de tüm toplum sağlığını etkileyebilen infertilite teşhis edilirken çiftlerin birlikte değerlendirilmesi gerektiği konusundaki önerilerimizin temeli de bu gerçeğe dayanmaktadır. Nasıl ki kadınlar tam jinekolojik muayene ile kısırlık değerlendirmesine giriyorsa erkekler de eş zamanlı olarak androlojik muayene yaptırmalı, spermiyogram testi ile semen analizi sonuçlarını almalıdır.

Haberin Devamı

Kadının yeni çıkmazı: Erkek kısırlığı

ERKEK KISIRLIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Öncelikle erkek kısırlığının bazı nedenlerinin tespit edilebileceğini bazı nedenlerin ise henüz saptanamadığını belirtmek istiyorum. Hormonal problemler, genetik yatkınlık, obezite hastalığı, sperm üretiminin bağışıklık sistemi tarafından bloke edilmesi, tedavisinde geç kalınan inmemiş testis problemi, testislerin sürekli aşırı sıcaklığa maruz kalıp sperm üretme yetisinin azalması gibi nedenler erkeklerde kısırlığa neden olabilir. Tüm bu unsurlara ek olarak; erkek kısırlığının tespit edilebilen nedenleri içinde en sık rastladığımız olgu ise varikosel hastalığıdır.

Erkek kısırlığının teşhisi sırasında spermiyogram (sperm tahlili) testinin yapılması, erkeklik hormonlarının değerlendirilmesi, skrotal renkli doppler ultrasonografiye başvurulması gerekir. Tüm testler sonucunda elde edilen bulgular tarafımızca kişi özelinde değerlendirilerek erkek kısırlığı nedenleri doğrultusunda tedavi seçenekleri belirlenir.

[fotogaleri=3518,2640,3244]

Haberin Devamı

VARİKOSEL HASTALIĞI BİRÇOK ERKEĞİ ETKİLİYOR!

Erkek kaynaklı kısırlığın tespit edilen nedenleri arasında ilk sırada varikosel hastalığı yer alıyor. Testisleri çevreleyen toplar damarların genişlemesi; testislere daha fazla zararlı ajanın ulaşıp testis ısısının yükselmesi gibi sonuçları olan varikosel hastalığı erkeklerin sperm kalitelerini düşürüyor. Varikosel hastalığının cerrahi yollarla yani “varikosel ameliyatı” ile tedavi edilmesinden sonra kullanılan vitamin takviyeleri ile birlikte erkeklerin sperm kalitelerinde ciddi bir artış elde edilebiliyor. Böylece erkeklerin hem doğal yollarla hem de yardımcı üreme teknikleri ile bebek sahibi olma şansı yükseltiliyor.

Kadının yeni çıkmazı: Erkek kısırlığı

MİKROCERRAHİ İLE VARİKOSEL AMELİYATI BAŞARISI ÇOK YÜKSEK

Teknolojinin de gelişimi ile birlikte varikosel hastalığı olan erkekler için mikrocerrahi varikoselektomi operasyonunu öneriyoruz. Bu yöntemle testis çevresindeki toplar damarları çok daha net bir şekilde görüntüleyebildiğimiz için hem varisleşen hem de varisleşme riski bulunan damarları mikro klipslerle bağlayarak testise ulaşan zararlı ajanları bloke edebiliyoruz. 3, 6 ve 12. aylarda hastalarımızı kontrol ediyor, spermiyogram testi yaparak sperm değerlerini inceliyoruz. Mikrocerrahi varikoselektomi operasyonu sonrası hastalarımızın sperm değerleri iyileşiyor, ancak operasyon sonrası en iyi sonuçların alınabilmesi için hastalarımızın sigarayı bırakması, kilo kontrolünü sağlaması, sağlıklı beslenmesi ve testis ısısını arttıran mesleklerde çalışmaları durumunda iş değişikliğine gitmesi de gerekiyor. 

Yazarın Tüm Yazıları