Eda Ergür
Eda Ergür
Eda Ergür

Çocuklar ruh hallerini resimlerle dışa vuruyor

Çocuğunuzun çizimleri size birçok ipucu verebilir…

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZUN ÇİZDİĞİ RESİMLERİ İNCELEYİN

Aileler sıklıkla kurulan sözel iletişimlerinin sınırlı olduklarından şikayet ederler; örneğin "okulda ne yaptığını soruyorum bir şey anlatmıyor", "bir sorunu olsa haberim olmayacak" gibi yakınmalarda bulunabiliyorlar. Sözlü iletişim kurmaktan kaçınan çocukların yaşadıkları olaylar karşısındaki duygu ve düşüncelerini ifade etmelerinin bir çok gözden kaçan yolu vardır. Çocuğun iç dünyasını anlamaya fırsat tanıyan en önemli yöntemlerden biri çocuğun çizdiği resimlerini incelemektir.

Çocuklar ruh hallerini resimlerle dışa vuruyor

ÇOCUĞUN ÇİZİMLERİ BİRÇOK İPUCU VERİR

Çocukların yapmış oldukları çizimler kendisiyle, ilişkileriyle, duygu ve de düşünceleriyle ilişkili oldukça detaylı bilgi verebilir. Elbette ebeveynlerin bu çizimleri uzman bir kişi gibi inceleyip yorumlaması kolay değildir. Ancak çocuğun tekrarlayıcı ve dikkat çeken çizimleri varsa bu konuyla ilgili bir sıkıntı yaşıyor olduğuna dair bir soru işaretiniz olması uygun olacaktır.

Çocukların çizdiği resimler sözel olarak anlatmaktan kaçındıkları duygu ve düşüncelerini ele vermektedir. Çizimlerinden çocukla ilgili birçok bilgiye ulaşmak mümkündür. Örneğin ailesini çizen bir çocuğun resminden anne, baba veya kardeşleriyle arasındaki ilişkiye dair bir çok şey anlaşılabilir.

 Çocuklar ruh hallerini resimlerle dışa vuruyor 

RUH HALLERİNİ RESİMLERİYLE DIŞA VURUYORLAR

Çocuğun çizmiş olduğu bir insan çizimi ise kendilik algısına dair oldukça önemli bir ipucu vermektedir. Bir organın dikkat çeken bir biçimde büyük ya da küçük çizilmesi manidar bir bulgudur; örneğin ailesi tarafından sıklıkla eleştirilen çocuk kulaklarını normalden büyük çizebilir; çekingen bir çocuk, kollarını bedenine yapışık çizebilir. 

Çocuğunuzun ruh hali ve iç dünyası, çoğu zaman kendisi de fark etmeden, resimleriyle dışa vuruluyor. Bu sebeple duygu ve düşüncelerini sözel olarak paylaşmayan çocuklarınızın sessiz diline kulak verip iç dünyalarını anlamak için bir adım atabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür