GeriDeniz Zünbülcan Antioksidan deposu: Kırmızı soğan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Antioksidan deposu: Kırmızı soğan

Antioksidan deposu: Kırmızı soğan
Abone Olgoogle-news

Soğan, Mısırlı işçilerin çalışma gücünü artırmak için Ruslar’da savaş yaralarında antiseptik olarak kullanılırdı. Çinli hekimler ise soğandan bakteri kaynaklı enfeksiyonları ve nefes alma problemlerini tedavi etmek amacıyla faydalanırdı.

Bizler bugün soğanın birçok faydasını olduğunu, hatta türüne göre faydalarının farklı olduğunu biliyoruz. Bu faydalarına gelin birlikte bakalım...

KIRMIZISI MI SARISI MI?

Kırmızı soğan, vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldıran antioksidan maddeleri sarı soğana göre daha fazla içerir. Bu antioksidan maddelerden bir tanesi olan ‘kuersetin’ kansere karşı güçlü bir koruyucudur. Ayrıca kırmızı soğanın demir minerali içeriği de sarı soğana göre daha fazladır.

Antioksidan deposu: Kırmızı soğan

KIRMIZI SOĞANIN FAYDALARI

• Kan basıncını düzenler, kan temizleyicidir ve kan pıhtılaşmasını önler. Kalp sağlığına faydaları kanıtlanmıştır.

• Zengin bir kuersetin kaynağıdır ve enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği vardır.

• Zengin selenyum içeriğine sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, akciğeri temizler, güneşin zararlarından ve kırışıklıklardan cildi korur.

• Cildin, saçın ve tırnağın önemli bileşeni olan kükürtün de kaynağıdır. Kükürt aynı zamanda tümörlerin büyümesini ve yayılımını engelleyerek kanser riskini azaltabilir.

• Kırmızı soğan kötü kolesterolü düşürmede etkili olan harika bir besindir.

• İçerisindeki fitokimyasallar vücudumuzda C vitamininin daha iyi kullanılmasını sağlar.

• Kırmızı soğanda bulunan folat, depresyonun engellenmesinde etkilidir.

• Kırmızı soğanın demir minerali içeriği de zengindir. Bu nedenle kansızlık yaşayan kişilerin beslenmelerine kırmızı soğanı eklemeleri önemlidir.

• Kırmızı soğan krom içerir, bu da kan şekerinin dengelenmesini sağlar.

• 2010’da Environmental Health Insights Gazete’sinde yayınlanan bir makale soğanı hafif pişirerek yemenin kan şekerini düşürmede etkili olduğunu kanıtlamıştır. Aynı zamanda hafif pişirilen kırmızı soğanın içerisindeki likopenin de etkisi artacaktır.

• Antiseptik özelliği olan kırmızı soğanın suyunun yaralara sürülmesiyle mikrop yayılması engellenebilir.

Birçok faydası olmasına rağmen herhangi bir ilaç kullanıyorsanız kırmızı soğanı tüketmeden önce doktorunuza danışmayı unutmayınız.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

False