GeriDeniz Berksoy Kansere karşı koruyucu beslenme programı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kansere karşı koruyucu beslenme programı

Kansere karşı koruyucu beslenme programı
Abone Olgoogle-news

Beslenmenizde yaptığınız önemli yanlışlar kanser riskini artıyor!

Yapılan çalışmalar; beslenmenin, çoğu kanserlerde %10 ile %70 arasında etkili olduğunu göstermektedir. Akciğer kanserinden sonra görülme sıklığı en yüksek kanser türü meme kanseridir. Kanser yayılmadan önce erken teşhis edilirse hasta %96 yaşama şansına sahip olmaktadır.

KANSERİN GENEL SEBEPLERİ NELERDİR?

  • Dengesiz beslenme: % 35
  • Sigara: % 30
  • Enfeksiyon hastalıkları: % 10
  • Stres: % 4
  • Alkol: % 3
  • Hijyenin az olması: % 2
  • Gıda katkı maddeleri: % 1

Beslenmemizde yaptığımız önemli yanlışlar kanser oluşumunu artırmaktadır.

Yağ oranı yüksek beslenmek: Yağlı tüm hayvansal besinler, yağlı şarküteri ürünleri, tereyağı ve diğer katı yağlar, kızarmış ve kavrulmuş gıdaların aşırı tüketimi obezite ile birlikte kanser riskini artırmaktadır. Az yağlı süt ve yoğurt grubu, az yağlı peynir, çökelek, yumurta kanser riskini azaltıcı hayvansal gıdalardır.

 Kansere karşı koruyucu beslenme programı 

Posanın az alınması: Günlük posa ihtiyacı 25-30 gr kadardır. Yüksek posalı (lifli) beslenmek; kansere karşı koruyuculukta ön planda olan bir faktördür. Kurubaklagiller, tam tahıllı gıdalar ve sebze, meyveler posa içeriği en yüksek besinlerdir.

Sebze ve meyvenin az tüketilmesi: Günde en az 3-4 porsiyon meyve, en az 2 porsiyon sebze tüketilmelidir.

Aşırı sigara ve alkol tüketimi

Gıda katkı maddelerinden zengin besinler tüketmek: Gıda katkı maddeleri, besinin bileşimindeki öğelerin kaybını önlemek, besin kalitesini sürdürmek, besinin raf ömrünü uzatmak, tat, koku, yapı ve görünüşünü geliştirmek amaçlı kullanılan maddelerdir. Bu maddelerin fazla tüketimi kanser oluşumunu tetiklemektedir.

Yanlış pişirme metodları: Tütsülenmiş besinler, tuzlanmış veya salamura yapılmış besinler, doğrudan ateşte pişirilmiş gıdalar, kızartılmış, kavrulmuş gıdalar kanserojen içeriği en yüksek gıdalardır. Fırında, ızgara, haşlama veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.

SPOR YAPANLARA ÖZEL 10 BESLENME ÖNERİSİ İÇİN TIKLAYIN!

 Kansere karşı koruyucu beslenme programı 

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

  1. Kilomuzu ideal seviyelere çekmeli ve korumalıyız.
  2. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmalıyız. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak orta düzeyde aktivite yapan kadınların meme kanseri riskini azalttığı bulunmuştur.
  3. Lif açısından zengin beslenmeye özen göstermeliyiz.
  4. Aşırı alkol ve sigara tüketiminden kaçınmalıyız.
  5. Aşırı yağ alımından ve trans yağ asidi tüketiminden kaçınmalıyız.
  6. Yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz.
  7. A,D,E,K gibi antioksidant içeriği yüksek vitaminlerden zengin beslenmeliyiz.
  8. Omega-6 tüketimini azaltarak omega-3 tüketimini artırmalıyız. Günlük beslenmemize sadece 5 adet fındık, badem veya 2 adet tam ceviz eklememiz bile omega-3 miktarını artırmamızı sağlayacaktır.
  9. Soyalı gıdaların tüketimini artırmalıyız (Soya; lif (posa), protein, omega-3, vitaminler ve mineraller, izoflavonlardan zengin bir besindir).

[fotogaleri=466] 

KANSERE KARŞI KORUYUCU BESLENME PROGRAMI

Sabah kahvaltı 09.00

  • 1 dilim çavdar ekmeği
  • 1 dilim keçi peyniri
  • Yumurta akı / Haftanın 2 günü 1 adet haşlanmış tam yumurta
  • 10 adet yeşil zeytin
  • Soya sütü

Ara öğün: 2 adet ceviz içi + 2 adet kayısı

 Kansere karşı koruyucu beslenme programı 

Öğle yemeği 13.00

  • Izgara balık
  • 1 dilim tam tahıllı ekmek
  • Domates, yeşil veya kırmızıbiber, soğan gibi sebzeleri içeren salata
  • Yoğurt

Ara öğün: 2 yemek kaşığı kuru üzüm

Akşam yemeği 19.00

  • Bakliyat çeşitleri
  • Roka, dereotu, maydanoz gibi yeşil grup sebzeler içeren salata
  • 1 dilim tam tahıllı ekmek
  • Yoğurt (1 diş sarımsaklı)
  • Yemek sonrası maden suyu

Gece: Taze meyve

[fotogaleri=882] 

False