Cildi güzelleştiren diyet

Zamanı durduramayız ama küçük adımlarla daha genç görünmeyi sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı


Cildi güzelleştiren diyet

Zamanı durduramazsınız ancak küçük adımlarla daha sağlıklı kalmayı ve daha genç görünmeyi sağlayabilirsiniz. Sigara kullanımı ve fazla güneş ışığına maruz kalmak gibi etkenlerin erken yaşlanmada olumsuz rolü olduğu kadar; doğru tercih edilen besinlerin de olumlu rolü vardır.

Ne yediğiniz sizin nasıl göründüğünüzü de etkilemektedir. Bunları yer içerseniz sizin de cildiniz daha genç ve güzel görünecektir.

İşte cildi güzelleştiren o besinler...


SU 

  Cildi güzelleştiren diyet

Su aslında bir besin grubu değildir. Ancak birçok sebepten ötürü cildin yenilenmesi için ilk sıraya koyulur. Vücudunuz ve cildiniz %60 sudan meydana gelir ve istikrarlı bir şekilde yerine konulmasına ihtiyaç duyar. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre; kadınlar için günde 10 bardak (2 lt.), erkekler için 14 bardak (3 lt.) su tüketilmesi önerilmiştir.


YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

(Roka, lahana, brüksel lahanası, pazı, ıspanak, marul vb.)

Cildi güzelleştiren diyet

Diyetinizde neden gerekliler: A vitamini yönünden zengindirler, mükemmel bir antioksidantdır. Klorofil içerirler (sindirim kanalınızdan bakteri ve toksinleri temizler.). Zeaksantin içerirler (pişmiş ıspanakta ortaya çıkar, antioksidant özellikleri güçlendirir.)


A VİTAMİNİ VE C VİTAMİNİ YÖNÜNDEN ZENGİN MEYVELER

(Portakal, Kivi, Limon, Papaya, Kavun, Çilek, Yaban Mersini, Muz, Havuç vb.)

Cildi güzelleştiren diyet

Diyetinizdeki antioksidanlar cildinizi serbest radikal ajanların zararlı etkilerinden korur. A vitamini doğal bir anti-akne vitaminidir ve cildinizin yenilenmesine yardımcı olur. C vitamini de serbest radikallerle savaşır; kollojen miktarını arttırır, kırışıklığı azaltır. Örneğin; harika bir C vitamini kaynağı olan kiviyi bolca tüketin. Çünkü ne kadar kolajen alırsanız, kırışıklık riskiniz o kadar azalır. Yapılan araştırmalar üç yıl boyunca günde 4 mg C vitamini tüketen katılımcıların kırışıklıklarının %11 oranında azaldığı gözlemlenmiştir.

Bir diğer besin havuç ise bir karotenoid (renk pigmenti) olan beta-karoten içerir. Bu maddede meyve ve sebzelere, flamingolara ve insan cildine rengini verir. Araştırmalar, kronik enfeksiyonlar esnasında vücutta karotenoid seviyesi düştüğü için, bolca meyve ve sebze tüketenlerin daha sarı bir cilt tonu oluyor (bu genel sağlığın göstergesi). Diğer bir yüksek beta-karoten kaynağı ise bal kabağıdır.


DENİZ ÜRÜNLERİ

Cildi güzelleştiren diyet

(Somon, Ton balığı vb.)

Somon balığı ve ton balığı içeriğinde bulunan bol miktarda omega-3 yağ asidi ile birlikte serbest radikallere karşı etkili bir pigment olan astaksantin bulundurmaktadır. Serbest radikaller DNA ve hücre membranına zarar vererek erken yaşlanmaya neden olurlar. Bu içerikleri ile deniz ürünleri cildin yenilenmesinde ve canlılığında etkili besinlerdir.


YEŞİL ÇAY, YAĞLI TOHUMLAR VE ÇİKOLATA

(Badem, ceviz, yeşil fasulye, nohut vb.)

Cildi güzelleştiren diyet

Yeşil çayın antioksidant kapasitesi çok yüksektir, inflamasyon ile savaşır. Yağlı tohum ve kurubaklagiller de E vitamini yönünden zengindirler ve kırışıklık önleyici etkileri bulunur. Ayrıca bağışıklık güçlendirici etkisi ile bilinen çinko yönünden de zengindirler.


Cildi güzelleştiren diyet

Yağlı tohumlar yüksek antioksidan içerir. Scranton üniversitesinin kuru yemişleri kıyasladığı bir çalışmasına göre, ceviz ve bademde; yer fıstığı, antep fıstığı, fındık, kajuya göre iki kat fazla antioksidan bulunuyor. Ayrıca balık sevmeyenler için ceviz, harika bir omega 3 kaynağı. Cildi güçlendiriyor. Parlak ve dolgun gözükmesi için nemi ve besin öğelerini cilde hapsediyor. Cevizdeki sağlıklı yağlar aynı zamanda UV ışınlarına karşı cildi koruyor.


Cildi güzelleştiren diyet

Bitter çikolata yüksek oranda antioksidan özellikler taşıyan kakao flavanolleri içeriyor. Yapılan çalışmada, 12 hafta boyunca yüksek flavanollü kakaolu içecek tüketen kadınların, güneşe maruz kaldıktan sonra cildin %25 daha az kızardığı, daha pürüzsüz ve nemli olduğu gözlemlenmiş. %70-80 oranında kakao içeren 1-2 parça çikolatayı beslenmenize ekleyerek aynı faydayı sağlayabilirsiniz.

(Roka, lahana, brüksel lahanası, pazı, ıspanak, marul vb.)

(Roka, lahana, brüksel lahanası, pazı, ıspanak, marul vb.)

Yazarın Tüm Yazıları