Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir
Çisem Gündüz Gizir

8 maddede hamilelikte yeterli ve dengeli beslenme

Kadınlar için hayatlarındaki en özel dönemlerinden biri olan hamilelikte annenin yeterli ve doğru beslenmesi önem taşıyor. Bu dönemde dengeli beslenme, hem anne karnında hem de doğumdan sonraki dönemde bebeğin sağlıklı gelişimini etkiliyor.

Haberin Devamı

Gebelik süresince annenin hem kendi ihtiyaçlarını hem de bebeğin ihtiyaçlarını karşılaması için alması gereken kalori miktarını arttırmak gerekir. Gebeliğin 4. ayından itibaren annenin beslenme programına +300 kkal. eklemek anne ve bebek için yeterli olacaktır.

HAMİLELİKTE KİLO ALIMI NE KADAR OLMALI?

Gebelik süresince ortalama 12 kg. ağırlık artışı optimaldir. Ancak annenin gebelik öncesi beden kitle indeksine göre zayıf veya fazla kilolu olması ağırlık artışında değişiklikler yapabilir. Gebelik süresince olması gerekenden fazla ağırlık artışı anne ve bebek için risk durumları oluşturabilir. Bu süreçte annenin kızarmış besinler yerine fırınlanmış ve ızgara besinleri tüketmesi, asitli içecekler yerine ayran içmesi, kek ve börek gibi hamur işleri yerine de taze meyve tüketmesi fazla ağırlık (istenmeyen kilo) artışının önüne geçecektir.

Haberin Devamı

BESLENME KONUSUNDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

1. Bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için proteine ihtiyacı vardır; bu nedenle sabah kahvaltılarınızdan yumurtayı eksik etmeyin. Gün içerisindeki öğünlerinizden birisi et, tavuk veya balık olsun. Haftada 2-3 gün kırmızı et, 2-3 gün beyaz et ve 2 gün balık tüketmeniz oldukça önemlidir.

2. Protein kaynaklı hayvansal et ürünleri aynı zamanda gebelik süresince annenin demir depolarını doldurmaya da yarayacaktır. Annenin yetersiz demir alımı, bebek ve anne için risk faktörü oluşturacaktır. Demir minerali ile birlikte alınan C vitamini, demirin emiliminin artmasına yardımcı olacaktır. Örneğin; ızgara köftenin yanında tüketilen bol limonlu yeşil salata gibi.

3. Vitamin ve mineral deposu olan ve bağışıklık sisteminizi güçlendirecek meyveleri ara öğünlerinize ekleyin. Günlük 2-3 porsiyon meyve tüketin. Farklı renk ve çeşitlilikte meyve tüketmek, farklı vitamin ve mineralleri besinlerden almanızı sağlayacaktır.

4. Hamilelik döneminde annelerin en sık karşılaştığı problemlerden biri olan kabızlık, yeterli sebze tüketimi ile lif ihtiyacını karşılayarak çözümlenebilir. Aynı zamanda vitamin ve minerallerden zengin, antioksidan kapasitesi yüksek sebzeleri tüketmek anne adayını bağışıklık sistemini de güçlendirecektir.

Haberin Devamı

5. Gebelik süresince süt, yoğurt, peynir, kefir gibi kalsiyumun iyi kaynaklarını tüketmeyi ihmal etmeyin. Yeterli miktarda kalsiyum kaynaklı besinleri tüketirseniz; kemik kitleniz korunur ve bebeğinizin gelişiminde herhangi bir problem olmaz. Ancak yetersiz kalsiyum tüketimi sonucu, bebeğin annenin kemiklerindeki kalsiyumu çekmesi sonucu annenin ilerde osteoporoz (kemik erimesi) hastalığına yakalanma riski artar.

6. Gebelik süresince artan su ihtiyacını karşılamak için ortalama 8-10 bardak su içilmesi önerilir. Su içmek, gebelik süresince meydana gelen ödemi azaltmaya da yardımcıdır.

7. Bitki çaylarını tüketmek gebelik süresince riskli olabilir. Bu yüzden doktorunuza danışmadan hiçbir bitki çayını tüketmeyiniz. Günde 2 fincan açık çay ve günde 1 fincan kahveden fazlasını içmeyiniz.

Haberin Devamı

8. Doktorunuz ile beraber fiziksel aktivite türünüzü ve süresini belirleyin. Hafif tempoda yapacağınız yürüyüşler bacak ağrılarınızın azalmasını ve daha rahat bir uyku geçirmenizi sağlayacaktır.