Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı
Canan Nani Bıçakcı

Yaz tatilini daha verimli hale getirmenin 8 yolu!

Tatil planını ve etkinlik zamanlarını çocuğunuzla birlikte planlayın.

Haberin Devamı

Bir eğitim – öğretim yılı daha bitti ve öğrenciler yaz tatiline çıktılar. Yaz tatili deyince ilk akla gelen hiç bir şey yapmamak, ancak yaz tatil demek sadece uyumak, dinlenmek ve eğlenmek değildir. Her aile yapısı çok farklıdır, tatil herkes için farklı şeyler ifade eder ve herkesin planları çok farklı olsa da genel olarak tatil süreci boş geçen zaman dilimi olmamalıdır. Tatil de zamanı iyi kullandığınızda, senenin yorgunluğunun atılması, bedenin ve zihnin dinlenmesi ve rahatlaması ile amacına ulaşacaktır. 

Yapmanız gereken en önemli şeylerden biri eğitim – öğretim yılında evde uyguladığınız kurallardan tatilde vazgeçmemektir.

Yaz tatilini planlı bir şekilde geçirmenin ve zamanınızı iyi değerlendirmekte fayda vardır.

Yaz tatilini daha verimli hale getirmenin 8 yolu

Haberin Devamı

YAZ TATİLİNİ DAHA VERİMLİ HALE GETİRMENİN 8 YOLU

  1. Çocuğunuz ile konuşun. Onu yıl içinde etkileyen olumsuz faktörleri konuşun ve bu olumsuzlukları gidermeye çalışın.
  2. Çocuğunuza dinlenme ve düşünce süresi verin.
  3. Çocuğunuzla birlikte bir ders planı hazırlayın. Her öğrenci kendi durumuna göre ders planı hazırlamalıdır. Bunu yaparken günde en fazla 1 saatlik çalışma programı hazırlamanız yeterli olacaktır. Yaptığınız plan içinde amaç yıl içinde çocuğunuzun öğrendiklerini pekiştirmektir. Konu tekrarı yapmakta, eksik kalan konuları tamamlamak ve çalışılmış olunmasına rağmen zayıf hissedilen derslere ya da konulara yoğunlaşmakta fayda vardır. Çalışma zamanları, çocuğunuzun tatilini yaşamasına engel olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.
  4. Yıl içinde çocuğunuz derslerinde başarısız olmuş ise, tatil süresince çocuğunuzun başarısızlıklarını yüzüne vurmayın. Özellikle başkalarının yanında çocuğunuzu küçük düşürmeyin. Çocuğunuzun bir birey olduğunu, çocuğunuzun yıl içinde başarısı, başarısızlığı ve kişiliğinde sizin de payınız olduğunu asla unutmayın.
  5. Çocuklarınıza tatilin yorulmak için değil, dinlenmek için verilen bir ara olduğunu hatırlatınız. Bu yüzden küçük çocukların tatil aylarında uyku saatlerini normalinden fazla uzatmamaları gerekmektedir. Burada yapmanız gereken çocuğunuz ile orta yolu bulmaktır. Okul zamanındaki kadar erken olmayacak fakat çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimini de bozacak derecede az olmayacak uyku süresini çocuğunuzla belirleyiniz.
  6. Planınızda sosyal etkinliklere müzik, spor, resim, drama benzeri kurslara yer verin, sosyal etkinlikler çocuğun gelişimi sosyalleşme sürecini de içermektedir. Bu nedenle kişiliğini geliştirmesi yaşıtlarıyla birlikte aynı ortamı paylaşması önemlidir.
  7. Çocuğunuz yaz okuluna gitmeyi kabul ediyorsa en fazla 1 ay süresince imkan ve zaman verilmelidir.
  8. Tatilde ailenin bir araya gelmesi için fırsatlar yaratılabilir.

 Yaz tatilini daha verimli hale getirmenin 8 yolu 

Tatil planı kesinlikle çocukla birlikte yapılması, etkinlik zamanlarının çocukla birlikte belirlenmelidir. Anne baba program yapıldıktan sonra sadece çocuğun programa uyup uymadığını izlemelidir. Çocuk beraber yapılan programa uymuyorsa tatil planının birlikte hazırlandığı ona hatırlatılmalıdır. Çocuğunuz programa uymakta zorluk çekiyorsa yeni bir tatil planı yapılması talep edilmelidir.

Unutmayın ki hiç kimse mola vermeden çalışamaz. Sürekli çalışan ve stres altında olan insan başarmak yerine strese girmeye başlar. Kendinize ve çocuklarınıza zaman ayırın.

Uzman Pedagog Canan Nani Bıçakcı