Çağdaş Kışlaoğlu
Çağdaş Kışlaoğlu
Çağdaş KışlaoğluYazarın Tüm Yazıları

Baharın ışıltısı dişlerinize taşımak ister misiniz?

Sağlıklı ve çekici bir gülüşe sahip olmak için Çağdaş Kışlaoğlu’na kulak verin.

Haberin Devamı

Bahar aylarına girerken herkesi güzelleşme ve bakım heyecanı sarıyor. Sağlıklı ve çekici bir gülümseyişin anahtarı olan ağız ve diş bakımı için de bahar aylarının en uygun dönem olduğunu söyleyen Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, bakın hangi yöntemleri önerdi?

Dişlerdeki sarı lekelere elveda

Günlük tüketilen çay, kahve, sigara gibi maddeler dişlerde kalıcı sarı lekeler oluşturarak rahatsız edici bir görüntü ortaya çıkarır. Diş beyazlatma yöntemiyle dişlerde oluşan sarı lekelerden kurtulup bembeyaz bir gülüşe kavuşabilirsiniz.

Diş beyazlatma (bleaching)

Günümüzde herkes sarı veya gri dişlerini beyazlatmak suretiyle iyi bir gülüşe sahip olup psikolojik olarak da kendilerini daha iyi hissedebilirler. Onun için özellikle ABD, Japonya ve Çin’de sadece diş beyazlatma yapan merkezler kurulmuştur. Bu merkezlerdeki uygulama, soğuk ışık altında 1 saat gibi bir süreçte dişlerin üzerine sürülen özel beyazlatıcı jelle dişlerin içindeki prizmalar arasında birikmiş olan leke yapıcı artıkların temizlenerek dişleri beyazlatma yöntemidir.

Diş beyazlatma nasıl yapılır?

Dişlerdeki sarılık ya genetik olarak insanda vardır ya da ilerleyen yaşla beraber ve yeme içme alışkanlıklarına bağlı olarak gelişebilir. İki farklı beyazlatma yöntemi vardır. Birinci yöntem ev tipi beyazlatma yöntemidir. Diş Hekimi tarafından dişlerinizin üzerine takmanız için ağız ölçünüze uygun kalıplar hazırlatılır. Bu kalıbın içerisine Amerikan FDA onaylı bir ilaç konularak beyazlatılacak dişlerin üstüne yerleştirilir. Günde ortalama 4-6 saat takılması gerekir. İkinci ise muayenehanede uyguladığımız beyazlatma işlemidir; dişlerdeki gözeneklerin temizlenmesinde “hidrojen peroksit” yani oksijenli su veya türevi “Karbamid peroksit”li jeller kullanılıyor. Bu maddeler 45 dakika süreyle lazer ışığı verilerek aktive edilip beyazlama gerçekleşiyor. Bu uygulamada dişeti ve dokular özel koruyucularla korunduğundan zarar görmemektedir. Kişinin diş minesinin rengine bağlı olarak beyazlama oranı değişmektedir.

Ne kadar dayanıyor?

Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olur. Ancak dişlerinizin yeniden sararmasını ve lekelenmesini istemiyor iseniz çay, kahve, sigara ve türevleri, çikolata, salça ketçap gibi boyalı gıdalar, renkli ve asitli içecekler, kırmızı şarap tüketimini mümkün olduğunca azaltmalı hatta kullanmaktan kaçınmalısınız. Alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak beyazlık uzun süre korunabilir. Yine de bu süreçte beyazlatıcı diş macunları ile tedavi desteklenebilir. Altı ayda bir diş hekiminizi kontrol amaçlı ziyaret ettiğiniz takdirde, diş sağlığınızı korumakla beraber rengi ile ilgili uygulamalar da yaptırıp ömür boyu sağlıklı ve bembeyaz dişlerle gönül rahatlığıyla gülebilirsiniz.

Porselen lamina nedir?

Estetik diş hekimliğinde en çok kullanılan tekniktir. Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması tekniğidir. Dişin üzerinde çok az pürüzlendirme yapılarak yapılan lamina büyük değişiklikler yaratır.

Uygulama alanları nelerdir?

  • Ön dişlerdeki aralıkların kapatılması,
  • Çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisi,
  • Diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde,
  • Çürük ve çapraşıklık nedeni ile tüm dişlerin porselen kaplanması gereken durumlarda kullanılır.

Full porselen kaplamalar

Bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda artık kaplama dişlerde hatta köprülerde dahi metalsiz porselenler kullanarak dişin doğal yapısını birebir taklit edebilen ve ışığı geçirebilen sabit protezler yapmak mümkün hale gelmiştir. Ayrıca tamamen seramik, metal içermeyen bu dişler katman katman işlenerek dişin derinlemesine mevcut tüm dokuları da renk ve tonlama olarak taklit edilebilmektedir. Dişlerimizde ve tüm nesnelerde görünüm ışık ile olmaktadır. İşte metaller üzerlerinde yer alan seramiğin aksine ışığı geçiremeyerek yansıtmaktadırlar. Bu konuda yapılan araştırmalar sonucun artık kaplama dişlerde hatta köprülerde dahi metalsiz porselenler kullanarak dişin doğal yapısını birebir taklit edebilen ve ışığı geçirebilen sabit protezler yapmak mümkün hale gelmiştir.

Kusursuz bir diş için diş etlerine pembe bir dokunuş

Güzel bir gülüş ve sağlıklı bir gülüş için diş etlerinin sağlıklı olması gerekiyor. Doğal bir görünüm olması açısından dişe yapılan ufak dokunuşların yanı sıra diş etine yapılan düzeltmeler ile çok daha estetik ve güzel bir görünüme kavuşulabilir. Diş etlerine uygulanan pembe estetik işlemi ile bu bütünlük sağlanır. Hasta güldüğünde diş etleri fazla görünüyorsa gingivoplasti metodu uygulanır. Estetiği bozan bu diş eti küçük bir operasyonla düzeltilir.

Yazarın Tüm Yazıları