Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişleri çürüdüğünde enfekte olup, yaygın iltihaplara sebep olabilirler.

Haberin Devamı

Toplumumuzda süt dişi çürüklerinin yeteri kadar önemsenmediğini belirten Diş Hekimi Aslı Ercanlı Ünal, oluşacak olan sürekli dişlerin sağlığının, süt dişlerinin sağlıklı olmasına bağlı olduğuna dikkat çekiyor. Ünal, süt dişlerinde ortaya çıkabilecek sorunları ve çözümlerini ayrıntılarıyla anlattı.

Ağız bakımına bebeğin doğumunda itibaren başlanması gerektiğini belirten Ünal, temizleme işleminin süt dişlerinin çıkmasıyla birlikte diş fırçasıyla yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Süt Dişlerini Nasıl Koruruz?

• Temizleme işlemi küçük çocuklara bir parmağa temiz ince bir bez sarılarak ve ılık su yardımıyla yapılabilir.

• Biraz daha büyük çocuklarda diş sayısının artmasıyla beraber uygun bir fırça ve macun ile temizlik yapılmalıdır.

Haberin Devamı

• Çocuklara şeker çikolata yerine, taze ve kuru meyveler veya meyveli yoğurtlarla beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

• Gece uykusundan önce biberonla süt içme alışkanlığı olan çocuklarda beslenme sonrası ağız mutlaka suyla çalkalanmalıdır.

• 2 yaşından itibaren tüm çocukların 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne götürülmeleri gerekmektedir. Bu kontroller sırasında diş hekiminiz tarafından yüzeysel flor uygulaması yapılır. Yüzeysel uygulanan flor, diş minesinin aside direncini artırarak çürüklere karşı direnç oluşturur.

• 6 yaş civarında ilk sürekli azı dişi çıkar. Bu azılar ömür boyu ağızda kalacak olan azı dişleridir. Bu azı dişlerin çiğneyici yüzeyleri oldukça girintili çıkıntılı olduğu için gıdaların kolayca birikmesine uygundurlar. Ve kolayca çürüyüp genç yaşlarda kaybedilebilirler. Bunu önlemek için, bu dişlerin yüzeylerine, 5-6 yıl koruma özelliği olan örtücüler uygulanır.

Süt dişi çürüğünü kesinlikle tedavi ettirmelisiniz. Çünkü süt dişleri de çürükleri ilerlediğinde, enfekte olup yaygın iltihaplara sebep olurlar. Bu iltihaplar hem çocuğun tüm vücut sağlığı için hem de ağız sağlığı için çok zararlıdır. Böbrek ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Ayrıca erken süt dişi kayıpları sürekli dişlerin geç veya çapraşık olmasına yol açar. Süt dişlerini de yaklaşık 10-15 yıllık iş görecek normal dişler olarak kabul edip zamanında dolgularını yaptırmalısınız. 

Yazarın Tüm Yazıları