Bir ebeveyn kabusu: Anne ben nasıl dünyaya geldim?

Bir gün çocuğunuz, size nasıl dünyaya geldiğini soracaktır. İşte bu olgu birçok anne ve babanın korkulu rüyasıdır. Çocuğunun bu tip sorularına maruz kalan ebeveynin ister istemez aklı karışır ve ona cinselliği nasıl anlatması gerektiğini bilemez.

Haberin Devamı

Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Onursal Başkanı Cem Keçe, cinsellikle ilgili kimseye soramadığınız sorularınızı yanıtlamaya devam ediyor.

Bir ebeveyn kabusu: Anne ben nasıl dünyaya geldim?

Bir gün çocuğunuz, size nasıl dünyaya geldiğini soracaktır. İşte bu olgu birçok anne ve babanın korkulu rüyasıdır. Çocuğunun bu tip sorularına maruz kalan ebeveynin ister istemez aklı karışır ve ona cinselliği nasıl anlatması gerektiğini bilemez. Ancak verdiğiniz her cevabın ve bu cevapların niteliğinin, çocuğunuzun gelecekteki cinsel hayatına olumlu ya da olumsuz yön vereceğini biliyor musunuz?

Korkutursanız cinselliğini mahvedebilirsiniz

Anne ve babalar korkmakta haklı. Çünkü bu süreç oldukça hassastır. Çocukların cinsellikle ilgili soruları veya cinsel organlarıyla oynamaları anne ve babaları korkutan bir olgudur. Ebeveynler de bu sorularla muhatap olmamak için çocuklarını korkutmaya meyillidir. Ancak ailelerin asıl endişe duyması gereken şu ki, kız çocuklarına yönelik, “Bacağını ört” veya “Eteğini kapat” gibi söylemler ne kadar masum olursa olsun ilerde onları vajinismus sorunuyla karşı karşıya bırakabilir. Erkek çocuklarının da cinsel organlarıyla oynadığında onlara söylenen “Koparırım” veya “Oynarsan düşer” gibi korkutma sözleriyle gelecekte erken boşalma ve sertleşme sorunlarını yaşayabilmesi ne yazık ki mümkün.

Haberin Devamı

Peki, anne-baba ne yapmalı? Hangi tutum doğru?

Dürüst olun

Öncelikle dürüst olmakta yarar var. Aileler cinsellikle seks eğitimini birbirine karıştırır. Bu da anne ve babada korkulara yol açar. Oysa doğru verilmeyen cinsel eğitim ve meraklı sorularına tatminkar yanıtların verilmemesi, çocukta bir yara haline gelir. Bu durum onun ilerdeki cinsel hayatını sıkıntıya sokabilecek cinsel işlev bozukluklarına neden olabilir. Bu da farkında olmadan ailelerin yanlış tutumlarından kaynaklanabilir. Cinsel eğitim, doğumdan başlayarak ergenlik dönemine kadar olan süreci kapsar. Bu eğitime başlamak için belirli bir yaş yoktur.

Her şeyi bir kerede anlatmayın

Haberin Devamı

Genelde çocukların merakı 3-4 yaşlarındayken başlar. Hareket tarzınızda öncelikle çocuğunuza bu konuyu sade bir dille anlatmanız uygundur. Onlara karşı dürüst olun ve anlaşılmaz bir nokta bırakmayın. Anlatımınızı bilimsel kaynaklardan veya bu konuda yazılmış başvuru kitaplarından yararlanarak desteklediğiniz takdirde bu sıkıntılı durumu rahatlıkta atlatabilirsiniz. Ancak bu günün gelip çatacağını düşünerek hazırlanıp, sonra bir kerede tüm bilgileri çocuğunuza anlatmanız kesinlikle doğru olmaz. Bu sefer de fazla bilgi yükleyip çocuklarınızın kafasını iyice karıştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları