Güncelleme Tarihi:
Ramazan ayında en çok sorulan soruların başında gelen “Oruç tutarken kilo almamak için neler yapılmalı” sorusunun yanıtını Diyetisyen Burçin Yücel verdi, ramazanda tatlı ihtiyacını giderecek şekersiz tatlı önerileri sunmayı ihmal etmedi.
Mutlaka sahura kalkılması gerektiğini vurgulayan uzman diyetisyen, iftarda mideyi çok doldurup tüm gün tüketilmesi gereken gıda ihtiyacını bir öğüne sığdırmamayı öneriyor. Tatlı tercihi olarak sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirten Burçin Yücel şunları söyledi: “ Bol bol su içmeyi unutmamak kilo almayı engelleyen unsurların başında geliyor. Meyve ve sebze tüketiminin arttırılması ile birlikte haftada iki kez sütlü tatlı tüketip diğer günlerde meyve, kuru meyve ya da şekersiz tatlı tariflerinin tercih edilmesi gerekiyor.”
Ramazan’da en çok tüketilenlerin başında gelen pide ile ilgili tüketim şekillerine değinen uzman diyetisyen, “Pideyi de tatlı gibi haftada 2 ya da 3 kez tercih ederek diğer günlerde dengelemek için posa oranı yüksek tam buğday ekmeklerin tüketilmesi kilo alımını engelleyecektir” dedi. Kızartmalardan ve çok yağlı yiyeceklerden uzak durulmasının altını çizen Burçin Yücel, “ İftardan sonra hafif yürüyüş yapmaya çalışarak hareketsiz kalmanın önüne geçmek gerekmektedir. İftariyelikler genelde yüksek yağ içerdiği için her gün tek bir seçim yapılması yağ dengesi için faydalı olacaktır. Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışarak da aynı şekilde yağ alımını önlemiş olursunuz. Yavaş ve çiğneyerek yemek kilo alımını engeller. Çorbadan sonra 10-15 dakika ara vermek ise mideye birden yüklenilmesini engeller. Sıvı ihtiyacını karşılamak için su tüketiminin yanı sıra şekersiz komposto da sağlıklı bir şekilde kilo almadan Ramazan ayını atlatmanıza yardımcı olacaktır” diye konuştu.
1 büyük olgun muz
1 adet çok olgun avokado
2 kaşık kakao
1-2 minik (çekirdekleri çıkarılmış suda bekletilmiş) hurma
Bütün malzemeleri blenderdan pürüzsüz olana kadar geçiriyoruz. 1 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
1 adet muz
5-6 adet çilek
5-6 kare bitter çikolata
1 tatlı kaşığı hindistancevizi yağı
Muzları yuvarlak şekilde doğrayıp çilekleri ikiye bölüyoruz. 30 dakika buzlukta beklettikten sonra bitter çikolatayı benmari usulü eritip içerisine hindistancevizi yağı katarak karıştırıyoruz. Buzluktan çıkardığımız meyveleri hazırladığımı karışıma batırıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştiriyoruz. 15 dakika daha bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
4-5 adet çilek
1 küçük boy olgun muz
1-2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı bal
Hepsini rondoda pürüzsüz kıvama gelinceye kadar karıştırıyoruz.
15 adet çekirdekleri çıkarılmış ve sıcak suda yumuşatılmış hurma
1 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
10-12 adet çiğ badem
Tüm malzemeleri blenderdan geçirdikten sonra küçük toplar haline getiriyoruz. Ara öğünde 2-3 adet tüketilmesi ideal olacaktır.
1 orta boy elma
2 yemek kaşığı kuru sarı üzüm
2 çay kaşığı erimiş hindistancevizi yağı
Yarım çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı hindistancevizi
¼ bardak su
Elmanın üst kısmını keserek iç malzeme eklenecek şekilde çekirdekleri çıkartılarak oyulur. Elmaları önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirilir. Diğer yandan iç malzemeleri karıştırarak uygun kıvama getirilir. Fırından çıkardığımız elmanın içine yerleştirilen iç malzemeleri ile 10 dakika tekrar fırınlanır. Fırından çıkardıktan sonra 1 dakika bal gezdirerek servis edilir.