Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

ABD'den AKP'ye: Duygusal olmayın

ABD ile yaşanan gerginliğin ortadan kaldırılması için AKP'den hükümete, iş dünyasından eski siyasilere kadar pek çok kesim harekete geçti.

Amerika'da önemli temaslarda bulundular.

Görüşme yapılan en önemli isimlerden biri de babaGeorge Bush oldu.

Baba Bush ile görüşen işadamları ile eski siyasetçiler, izlenimlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da aktardılar.

Baba Bush, tezkere konusunda, ‘‘Türkiye'ye yaptığımız bir kötülük oldu da biz mi görmüyoruz. Bunu neden yaptığınızı daha anlamış değiliz’’ dedi.

Ancak, ‘‘Türkiye, 50 yıllık müteffikimiz, bir hatadan dolayı silip atılamaz, ABD de bunu yapmaz’’ vurgusunda da bulunmayı ihmal etmedi.

Türkiye'den beklenenleri de sıralayan Baba Bush, dış politikada Türkiye'yi rahatlatan mesajlar verdi.

İran'da savaşı değil, iç dinamiklerin harekete geçmesini tercih ettiklerini; Suriye'de ise Esat Ailesi'nin demokrasiye geçiş için bir şeyler yapacağını düşündüklerini söyledi.

Tezkere konusunda, askerlerin tutumundan da yakınan Baba Bush, Türkiye-İsrail ilişkilerine çok önem verdiklerini belirterek, ‘‘İsrail'e desteğiniz barışı sağlamada önemli rol oynar’’ dedi.

MESAJLARI ALMIŞ GÖRÜNÜYOR

ABD'de bu görüşmeleri yapanlar, AKP hükümetinin, son dönemde iç ve dış politikada attığı bazı adımları, ‘‘Mesajları almışlar’’ diye yorumladılar.

Buna rağmen, bir uyarıda bulunmayı da ihmal etmediler.

Amerikan tarafı, AKP'nin bazı konularda duygusal tutum sergilediğini düşünüyor, tezkere konusunu da buna iyi bir örnek olarak gösteriyor.

Yeni bir duygusallık örneği daha veriyorlar...

Hükümet çevreleri Amerikalılara, ‘‘Yapacağınız mali yardımın 1 milyar dolarıyla Irak'ta iş yapacak Türk firmalarına kredi açalım’’ demiş.

Öneriye ABD tarafının yanıtı ise şöyle olmuş:

‘‘Bu tür duygusal kararlar almayın. Bu paraya ihtiyacınız var. AB'ye hazırlamalısınız ve önünüzdeki süre de çok kısa. Irak işi ayrı.’’

‘BU KADAR DEMOKRASİ YETER Mİ?’

ABD'nin de işaret eteği gibi AB'ye hazırlık süreci gerçekten önemli.

Hükümet, 6'ncı uyum paketini çıkardı, 7'ncisi sırada.

Geçeceğinden de kuşku yok.

Ama, paketler geçerken CHP'nin verdiği mesajlar dikkat çekici bulunuyor.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, ‘‘Yeni pakete ihtiyaç yok’’ demesi parti içinde de rahatsızlık yaratmış durumda.

Özellikle Avrupa ile yakın temastaki CHP'nin bazı önemli isimleri, ‘‘Yani bu kadar demokrasi yeter mi diyoruz’’ sorusunu gündeme getirdiler.

Ancak Baykal, 7'nci paketle ilgili olarak kendisini arayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e, ‘‘Arkadaşlar düzenlemelere baksın, yardımcı oluruz’’ mesajını vererek en çok da bu CHP'lileri rahatlattı.

Bu arada hükümet, AB'ye uyum sürecinde önemli bir uğraşıyı da yargıda gerçekleştiriyor.

Hükümetin, yargıdaki ‘‘tutuculuğu’’ ortadan kaldırma hedefi doğrultusunda, Avrupa İnsan Hakları Mehkemesi'nin 500 kararı Türkçe'ye çevriliyor.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, adli tatil sonrası tüm yargıçların, bu AİHM kararlarına bilgisayar ortamında kolaylıkla ulaşabileceklerini açıkladı.

Böylece özellikle taşradaki yargılamalarda, AİHM kararlarının yön göstericiliği de sağlanacak.
Yazarın Tüm Yazıları