AB, vize muafiyeti için THY’nin transit yolcusuna fren koyacak adım istedi

ÖNCEKİ akşam AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya ve Basın Danışmanı Nuri Cihangir Şahin’le AK Parti Fatih İlçe Teşkilatı’nın Mimar Sinan Stadı’ndaki iftarına katıldık.

Haberin Devamı

Stada 19.50’de giren Egemen Bağış bir taraftan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir diğer taraftan, tribüne kadar taşan iftar konuklarını tek tek selamladı. Oruçlar açılırken Bağış’a sordum:
- Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur programlarında kaç kişiyle böyle biraraya gelmiş olacaksınız?
- Bir iftarı Bingöl’de, bir sahuru da Siirt’te yaptım. Geri kalan bölümünde İstanbul’da bulundum. Her gece ortalama 5-6 bin kişiyle en azından göz temasım oldu. Kısa selamlama konuşmaları yaptım. 150 bin kişiyle bu şekilde biraraya gelmiş olacağım.
Büyükkaya, iftar çadırlarını AK Parti İstanbul İl yönetimindeyken kendisinin gündeme getirdiğini anımsattı. Mustafa Demir, Fatih’ten örnek verdi:
- Fatih’te 29 akşam 29 farklı mahallemizde iftar gerçekleşmiş olacak.
İftar sonrası çay içmek üzere Zeyrekhane Restoran’a geçtik. Bağış’tan Avrupa Birliği (AB) ile vize muafiyeti görüşmelerinin seyrini anlatmasını istedik:
- Bu yıl görüşmeleri başlatırsak, 3 yıl sonra bitebilir. Görüşmelerin başlaması 2014’e sarkabilir.
AB’nin önlerine çıkardığı engellerden birini örnek gösterdi:

Haberin Devamı

AB, vize muafiyeti için THY’nin transit yolcusuna fren koyacak adım istedi

- İstanbul’da uçak değiştiren herkesten “transit vizesi” istememizi dayatıyorlar. Bu, Türk Hava Yolları’nın (THY) transit yolcu potansiyelini yok etmek anlamına gelir. Kabul edemeyiz.
Ardından kaçak göçmenlerle ilgili taleplere değindi:
- AB, Afganistan’dan Pakistan’a, Irak’tan Mısır’a uzanan ülkelerden yönelen kaçak göçmenlere kapımızı açık tutmamızı istiyor. Kapıları açarsak, Türkiye’ye milyonlarca göçmen yönelir. Bu yükü kaldıramayız.
Sonra Gümrük Birliği’ndeki sıkıntıları anımsattık:
- AB, tek taraflı olarak Dünya Bankası’ndan Gümrük Birliği raporu istedi. O rapor çıkınca oturup konuşacağız. Gümrük Birliği’nde bizim de, AB’nin de şikayetçi olduğu noktalar var.
AB ile müzakerelerde “Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu Faslı” için resmi tören takvimine de değindi:
- 12 Eylül’de Litvanya’nın dönem başkanlığı törenine katılıp, bir konuşma da yapacağım. Orada AB ile önemli temasım olacak. “Bölgesel Politikalar” faslı için resmi tören ekim veya kasımda yapılabilecek.
Bağış, Ramazan ayının ilk günlerinde Bahçelievler’de sokak iftarında buluştuğumuzda, söz konusu faslın “teknik olarak açıldığını” belirtmişti. Ancak, “fasıl açıldı” diyebilmek için resmi törenin gerçekleşmesi gerekiyor.
AB ile müzakereler Kıbrıs Rum kesimi, Fransa ve Almanya’nın “fren”leriyle kör topal yürüyor. Vize muafiyeti için engeller “transit yolcu”ya kadar uzanıyor.
Söz “Gezi gerginliği”nden açılınca da Bağış, “AB’de o konuda ikna olmamaya yemin etmiş isimler var” diyor.

Haberin Devamı

AK Parti’nin ‘sandık başı’ekibi 2 milyon kişiyi aşıyor

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Zeyrekhane’de sohbet sürerken danışmanının uyarısıyla hareketlendi:
- Saat 23.15’te Eyüp Sultan’da olmam gerekiyor. Eyüp Belediye Başkanımız İsmail Kavuncu’ya sözüm var. Meydandaki etkinliklere 15-20 bin kişi katılıyor. Orada konuşma yapacağım.
Meslektaşlarım Yavuz Barlas, Mehmet Ali Ergün ve Şükrü Andaç’la Eyüp’ün yolunu tuttuk. Yarım kalan sohbeti saat 23.55’ten itibaren 01.15’e kadar Ensar Konağı’nın bahçesinde sürdürdük.
Orada aramıza katılan Elif Çakır, “Temiz Seçim Platformu”ndan konuyu açınca Egemen Bağış, sandık başı müşahitliği sistemini anlattı:
- Partimiz her sandık için 9 kişilik yönetim kurulu oluşturuyor. Aralarından 2 kişi bir asil, diğeri yedek sandık müşahidi oluyor. Diğerleri seçmeni karşılama, rehberlik hizmetleri veriyor.
- Türkiye’de seçimlerde kaç sandık kuruluyor?
Doğru verileri aktarmak için önce AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’i, sonra da Genel Sekreter Haluk İpek’i aradı:
- Seçimlerde 199 bin 125 sandığın kurulması söz konusu.
Hemen hesap yaptık:
- Sandık görevlileriniz 2 milyon kişiye yaklaşıyor.
O sırada telefonda olan Ekrem Erdem, 2.5 milyon kişiye kadar ulaştığını vurguladı. Haluk İpek de partinin kayıtlı üye sayısını anımsattı:
- 8 milyon 559 bin 464 üyemiz var.
İsmail Kavuncu araya girdi:
- Üyelerin tamamına ev ziyaretine gidiliyor.
Aktardığım iktidar partisinin çalışma sisteminden bir örnek. Gerisini siz düşünün.

Haberin Devamı

İstanbul’un 6 bakanı vardı, ben tek kaldım

EGEMEN Bağış, Ramazan boyunca İstanbul’u turlamasını Büyükşehir Belediye Başkanlığı hedefine bağlayanlara şu yanıtı verdi:
- Biz göreve talip olmayız. Partimiz ne görev verirse onu yerine getirmeye çalışırız. Benim İstanbul’da dolaşmamdan
daha doğal birşey olamaz. Çünkü, İstanbul milletvekiliyim.
Ardından şu noktanın altını çizdi:
- Ben ilk bakan olduğumda kabinede İstanbul’un 6 bakanı vardı. Şimdi ben tek kaldım. Yani, İstanbul’da 6 kişilik çalışmam gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları