95 bin yıl önce, insan...

Kırk metre derinlikteki hazine de, tsunamiye kurban gidiyor!.. Son yılların en önemli bilimsel bulgularından biri, ne yazık ki, depremle birlikte altüst oluyor, dalgaların hışmına uğruyor.

Hazine, öyle altın, elmas filan değil!.. Hazine, 95 bin yıl önce yaşayan insan kalıntıları!..

Bundan bir süre önce, antropologlar Güneydoğu Asya'da kazı yapıyor. New England Üniversitesi'nden bir grup bilim adamı Endonezya'nın güneyinde Flores Adaları’nda uzun yıllar süren bir çalışma yürütüyor. Ulaştıkları bulgu müthiş:

Tarih boyunca, tüm zamanların en kısa insanını buluyorlar. Ötesi daha da çarpıcı.

YEDİ MİLYON YIL ÖNCE

İlk insana ilişkin değişik teoriler var. Şu kadar yıl önce, şurada yaşadı, gibilerinden. İngiliz bilim adamlarının yayınladığı Nature dergisine göre, ilk insanın altı, yedi milyon yıl önce Afrika'da yaşadığı kabul ediliyor.

Boyu 1.5 metreyi bulan bu ilk insanın evrimi 2.5 milyon yıl sürüyor. Yani, bugün bildiğimiz insana benzeyen görünümü alabilmesi, alet kullanabilmesi, ateş yakabilmesi v.s. İşte, bu ilk insanların Afrika'dan yola çıkarak, daha sonra dünyaya yayıldıkları düşünülüyor.

FLORES MUCİZESİ

2000'li yılların başından itibaren Endonezya'da kazı yapan antropologlar, Flores Adası'nda adeta çarpılıyor. Çünkü, burada bir başka insan kökenine rastlıyor.

Bir metre uzunluğunda, 30 kilo ağırlığında, maymun kadar küçük beyinli, tarihin en küçük insan neslini buluyorlar.

Büyük olasılıkla, 95 bin yıl önce yaşamış olan insanlar!.. Kazılara bakılırsa, taş devrinden öteye geçemeyen yaratıklar, hayır insanlar!..

Bilim adamlarını şaşkınlığa uğratan olay, bu insanların buraya Afrika'dan gelme-dikleri, dolayısıyla, bu bölgede ortaya çıktıkları, yani bu bölgede evrimleşerek, insanlaştıkları!..

Flores'teki kazılar onun için çok değerli. Çünkü, en fazla Buz Çağı'nda bile, ana karayla adalar arasında karadan bir bağlantı yok. Flores'e ulaşmak için, denizi aşmak gerek. O devirde, denizi aşmak gibi bir olay yok.

Yani, Afrika dışında da, insan var!.. Bulgular buraya götürüyor.

Endonezya Adaları'nda büyük olasılıkla, 95 bin yıl öncesi ile 80 bin yıl öncesi arasında, başka insan kavimlerinin de bulunabileceği tezleri ileri sürülüyor.

DEPREM VE DEPREM

Peki, bu insanlara sonra ne oluyor?.. Burası yine çarpıcı. Flores'teki kazılar şunu ortaya koyuyor:

12 bin yıl öncesine kadar bölgede müthiş depremler yaşanıyor. Büyük volkanik patlamalar birbirini izliyor. 12 bin yıl öncesinde de, benzer depremler var. O insanlar, bu depremlerle yok oluyor!..

Sadece Flores'te değil, o bölgedeki takım adalarda yaklaşık elli bin yıl süreyle yaşayan insan toplulukları, Güneydoğu Asya'yı sarsan, Hint Okyanusu'nu içine alan volkanik patlamalarla varlıklarını kaybediyor. Günümüzdeki deyimle, eğer yerindeyse, kendi çapında bir uygarlık çöküyor!..

İşte, bunların kalıntılarına birkaç yıl önce ulaşılıyor. Bu bir hazine!.. Çünkü, daha önce bilinmiyor. Üstelik, insanların Afrika'dan yayıldığı tezini de çürütüyor.

Ama... Ne yazık ki... Son deprem bu bulgulara darbe indiriyor!..

Gerçi, oradaki bulgulardan, pek çok örnek elbette orada kazı yerinde bırakılmıyor, ama o insanların yaşamış olduğu alan, bölge, çevre doğal olarak yerinde kalıyor. O bölgedeki incelemeler tam sürerken, al sana 8.9 büyüklüğünde deprem!..

İçinden geçiyoruz, belki onun için farkında değiliz. İklimin değişmesi, buzulların erimesi, sıcaklığın artması, dünyanın her yerinde depremlerin birbirini izlemesi, büyük depremlerle coğrafyanın değişmesi, belki birkaç bin yıl içinde toplu bir sonuca götürüyor bizi. Varolan uygarlığın yok olması.

Çok değil, beş-on bin yıl sonra yapılan kazılarda da şu bulgular açıklabilir:

Şu şu şu bölgelerde, bu boy ve kiloda, küçük beyinli insanlara rastlandı!.. Kurdukları uygarlık ile sahip oldukları beyin birbiriyle çelişiyor. Sık sık birbirlerini öldürdüler, uygarlıkları depremler ve savaşlarla son buldu!..
Yazarın Tüm Yazıları