6-0’la diktatör ayakta

ARJANTİN diktatörü Videla maçtan önce futbolcuları soyunma odasında ziyaret ediyor. Arjantinli futbolcuları değil, Perulu futbolcuları.

Haberin Devamı

Yanında tanıdık biri var, ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, cuntanın maça davet ettiği “onur konuğu”.
1978 Dünya Kupası Arjantin’de. Peru ve Arjantin yarı finalde karşı karşıya. İktidarı darbeyle ele geçirmiş Videla, Peru’da kendisi gibi darbeyle iktidara gelmiş Bermudez’i maçtan birkaç gün önce arıyor, uzun bir telefon görüşmesi.
Videla soyunma odasında teknik direktör, kaleci dahil, birkaç futbolcuyu kenara çekiyor, bir süre onlarla konuşuyor. Bugün 70’ine basmış Peru takım kaptanı Chumpitaz, sorulduğunda, “Hayatımın en kötü günü, konuşmak istemiyorum” diyor. O kötü günden iki gün önce de, Peru diktatörünün oğlu Perulu futbolcularla görüşüyor.

PAZARLIK

Videla 1976-1981, Bermudez 1975-1980 arasında işkencelere, cinayetlere, insanlık dışı baskılara imza atmış iki diktatör. İkisi de zor durumda. İkisinin de başarıya ihtiyacı var. Öncelik Videla’da, önünde Dünya Kupası var, altın fırsat.
Hayatta olan tanıklara göre Videla ile Bermudez arasındaki pazarlık: “Bize yenilin, ben seni rahatsız eden muhalefeti hallederim”. İkisi de sözünde duruyor.
Önce Perulu muhalifler “akbaba organizasyonu” ile Peru’dan Arjantin’e kaçırılıyor, dağlık bölgede bir kışlaya hapsediliyor. Bermudez derin bir nefes alıyor, artık ücretleri dondurabilir, kalan muhalifleri temizleyebilir, nasıl olsa, demokrasi isteyen şu alçak elebaşılar çoktan halledilmiş.

SAATE BAK

Haberin Devamı

Sıra maça geliyor. Finali oynayacak sekiz takım, dörderden iki ayrı grupta. Öteki grupta Hollanda finale çıkıyor.
Bu grupta Arjantin, Polonya, Peru ve asıl büyük favori Brezilya var. Arjantin, Polonya’yı 2-0, Brezilya, Peru’yu 3-0 yeniyor. Kilit maç Brezilya-Arjantin 0-0 bitiyor.
Finale çıkacak takımı belirleyecek iki maç var. Brezilya’nın Polonya’yı 3-1 ile geçtiği maç 16.45’te başlıyor, Arjantin-Peru 19.30’da, Brezilya maçı bittikten sonra. Zamanlama müthiş. Arjantin’in finale çıkması için Peru’yu en az dört farkla yenmesi gerek.

KUPA ONUN

Maç başlıyor, tribünde Videla ve Kissinger. Perulu oyuncular sahada dolaşıyor, ilk yarı Arjantin 4-0 önde. Maç bittiğinde skor 6-0, Arjantin finali Hollanda ile oynuyor. Hollanda’yı da uzatmalarda 3-1 yeniyor ve Videla amacına ulaşıyor, Arjantin Dünya Şampiyonu.
Perulu futbolcular ülkelerine döndüklerinde yumurta yağmuru altında “Bizi sattınız” sloganlarıyla karşılanıyor. Bağıranları polisin toplaması uzun sürmüyor, coplar ve tekmeler eşliğinde.
Şimdi yeni bir dünya kupası yaklaşıyor. Diktatörler yine hevesli, kupaya katılamayan diktatörler sinirli, fırsat kaçtığı için.
1978, otuz altı yıl sonra yeniden sorgulanıyor. Maç sadece maç değil.

Haberin Devamı

Memur-Sen başvurmalı

TÜKETİCİ enflasyonu yıllık hedefine ilk dört ayda ulaşılıyor, yüzde 5. Yılın ilk altı ayı için yüzde 3.3 zam yapılmış olan emekli aylıkları çoktan eriyor.
Memur-Sen ile hükümet arasında imzalanan toplusözleşmede memura ortalama artış yüzde 6.4. Toplusözleşmede “Memura enflasyon farkı ödenir” diye bir madde yok. Kısaca, nutuklar boşa çıkıyor, emekli ve memur enflasyona yenik.
Toplusözleşme daha pazarlık halindeyken, Memur-Sen imzayı basıyor. Diğer sendikalar açığa düşüyor, toplusözleşme acele yürürlüğe giriyor.
İmza atmak kolay, Memur-Sen enflasyon farkı için, içlidışlı olduğu hükümete başvurmak zorunda, sorumlu o.

Yazarın Tüm Yazıları