50 milyon YTL’yle kendimizi aşmıştık, neden kapanıyoruz

GEÇEN yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yolu Alev Alatlı ve Ömer Faruk Berksan’ın öncülük ettiği bir ekip tarafından kurulan Kapadokya Meslek Yüksek Okulu’na (KMYO) düştü.

Okulda eğitim o dönemde Turizm ve Otel İşletmeciliği, Mutfak Sanatları (Aşçılık), Turizm Rehberliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama, Sivil Hava İşletmeciliği, El Sanatları (halıcılık ve çömlekçilik), Şarap Üretim Teknikleri ve Bağcılık’tan oluşan 7 dalda sürüyordu.

KMYO’nun bulunduğu Mustafapaşa Beldesi Belediye Başkanı Mustafa Özer, Başbakan’a beldesiyle ilgili brifing verdi: "50 milyon YTL’lik mal varlığımız, ayda 50-60 bin YTL kira gelirimiz var. Borcumuz yok, kendimize yetiyoruz. Beldemiz 1960’lı yıllardan beri belediyeyle yönetiliyor."

Belediye Başkanı’nı dinleyen Başbakan Erdoğan, takdir etti: "Siz burada kendinizi aşmışsınız. Burası köy gibi görülemez."

Geçen cuma günü Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, "Birlikte gidelim" deyince Alev Alatlı’ya verdiğim sözü de hatırlayıp, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu’nu gezmeye gittim.

Ekipte Alev Alatlı, Kar Şirketler Topluluğu Başkanı Ömer Faruk Berksan, Hezarfen Havaalanı Genel Müdürü Ahmet Tezman ile Electrolux Türkiye Genel Müdürü Semih Orcan vardı.

Mustafapaşa (eski adı Sinasos) Belediye Başkanı Mustafa Özer’i görünce, beldenin nüfusunu sordum, meğer yarasına basmışım: "Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son sayımında 1850 çıktı. Ama biz TÜİK hakkında ’nüfusumuzu yanlış saydın, tekrarla’ davası açtık."

Hatırlarsanız hükümet TBMM’den geçirdiği yasayla, nüfusu 2 binin altında kalan bütün belde belediyelerini kapatma planını uygulamaya koydu. 2009 yerel seçimleriyle birlikte söz konusu beldeler mahalle veya köye dönüşecek.

Mustafa Özer’e bakılırsa Mustafapaşa Beldesi’nin nüfusu 2 bin 100’den aşağı değil. TÜİK, Nevşehir’i yeni sayım yöntemi için pilot bölge seçmiş. Sayım yaz aylarına denk gelmiş, Mustafapaşa’nın nüfusu 1850 çıkmış.

Mustafapaşa Belediyesi, dava açmakla yetinmemiş, Alev Alatlı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan nezdinde lobi yapmış: "Bize burada belediye lazım."

Aynı konuda bir başka "baskı grubu"nun başını ÇEKÜL Başkanı Prof. Metin Sözen çekiyormuş. Tarihi Kentler Birliği’ne liderlik yapan Prof. Sözen, "Tarihi Kentler Birliği çatısı altında belediye olmaktan çıkacak 7 belde var. Bunların ikisi Mustafapaşa ve Göreme. Tarihi ve kültürel varlıkların korunması için belediyelere ihtiyacımız var" tezini savunuyormuş.

Belediyesini kapattırmamak için çaba harcayan Mustafa Özer, yine de "B Planı"nı hazırlamış: "Ürgüp’e bağlı mahalle olmaktansa köye dönüşürüz. İki dönem ANAP’tan belediye başkanı seçildim. Muhtarlığa aday olup seçilirsem köyümü belediye varmış gibi yönetirim."

Özer, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu’nun yönetim binasında sohbet ederken, Başbakan Erdoğan’a sözünü hatırlattı: "Hani Mustafapaşa ’kendini aşmış’tı, hani burası köy olamazdı?"

50 milyon YTL’lik mal varlığı ve KMYO gibi bir eğitim yuvası Mustafapaşa Belediyesi’ni kurtarır mı?

Siz mezun olun, Garanti Emeklilik’te iş hazır

ALEV Alatlı’nın ’hurda, eski, kullanılamaz’ (HEK) diye tanımladığı formülle bugün 12 bölüm ve 380 öğrenciye ulaşan Kapadokya Meslek Yüksek Okulu, çeşitli şirket ve işadamlarının desteğiyle büyüyor.

Okula destek veren şirketlerden biri de Garanti Emeklilik olmuş. Şirket, 2007-2008 öğretim yılında "Bankacılık ve Sigortacılık" bölümünün açılması için katkı yapmış. Ayrıca bir de kütüphane kazandırmış.

Cuma günü öğleden sonra bir grup öğrenciyle söyleşi ortamı doğdu. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, o ortamda sözünü verdi: "Kapadokya MYO’nun Bankacılık ve Sigortacılık bölümünden mezun olacaklar için Garanti Emeklilik’te iş hazır."

Ancak, Adalı’nın verdiği söz, "diplomayı alan, hemen işe başlayacak" şeklinde değil... Garanti Emeklilik’e eleman alınırken, Kapadokya MYO Bankacılık ve Sigortacılık bölümü mezunlarına öncelik verecekler...

Üniversite mezunu genç işsiz rekortmeni Türkiye’de bu fırsat herkesin eline geçmez...

Benim için etik olan Baykal’ın karşısına doğrudan çıkabilmekti

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tekstil-Hazır Giyim Meclisi ile Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Umut Oran’la "Yılın İşletmecileri" töreninden dönerken konuştuk.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi ile Dünya Gazetesi’nin 8 yıldır düzenlediği törende Umut Oran da şirketi Domino Tekstil’deki başarılarıyla ödül almıştı.

- CHP Genel Başkanlığı’na adaylığınızı açıkladınız. Üstelik partinin içinde değilsiniz. Deniz Baykal’ın önünüzü tıkamasından korkmadınız mı?

- Sayın Baykal, bana birlikte çalışmayı önermişti. Kendisine de teşekkür ediyorum. Ancak, önce Sayın Baykal’ın yakın çalışma ekibine girip, sonra karşısına rakip olarak dikilmek benim "etik" anlayışıma uygun değildi.

Çoğu kendi sektöründeki iş dünyası örgütlerinde iyi çalışan, sektörünü Euratex gibi Avrupa’nın önemli örgütünde de temsil eden Umut Oran, CHP’deki yarışta aynı başarıyı gösterebilir mi?
Yazarın Tüm Yazıları