3. bölge ‘rant’ kokuyor

İSTANBUL’un imar rantı açısından en önemli bölgesi olan 3. bölgede milletvekili sayısı 25’ten 28’e çıktı.

Haberin Devamı

28 milletvekilliğini kim paylaşacak

Göçlerle birlikte Bahçeşehir ve Başakşehir’deki konut alanlarının her geçen gün çoğalması, bölgeyi bir cazibe merkezi haline getiriyor.

Bu nedenle partiler arasında büyük çekişme yaşanıyor.

2007 seçimlerinde AKP’den 14, CHP’den 7, MHP’den 3 ve 1 bağımsız milletvekili çıkmıştı.

AKP mi, CHP mi birinci parti olacak. CHP’liler oylarında %30 artış beklediklerini, AKP’liler ise CHP’lilerin hayal gördüğünü savunuyorlar.

CHP’de liste başı olarak 3. bölge çalışmalarını yürüten Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, beş dönemdir seçim yönettiğini belirterek “İstanbul’da 1. parti olacağız. 3. bölgede geçen seçimde 7 milletvekili çıkartmıştık. Bu dönem herkes görecek bunu ikiye katlayacağız” iddiasında.

AKSU’NUN GÜCÜ

Geçen dönem rekor sayıda oy alarak 14 milletvekili çıkartan AKP bu dönemde de aynı başarıyı göstereceğine inanıyor... Hakan Şükür gibi bir popüler isime de yer veren AKP gözünü, bölgenin artan 3 milletvekiline dikmiş görünüyor.

Ne var ki dengelere bakıldığında, AKP’nin 14’ün üzerine çıkması zor gibi gözükse de liste başındaki isim Abdülkadir Aksu’nun gücünün yadsınamayacağı özellikle hatırlatılıyor.

2007’de 3 milletvekili çıkaran MHP’de ise beklenti, vekil sayısını 4’e çıkarabileceği yönünde. Bölgede zayıf bir kampanya sürdürdüğü gözlenen MHP’nin ikiye düşmesi yine de büyük sürpriz olacak.

Kaset skandalları ve istifaların, MHP’ye ne kazandırıp, ne kaybettireceği şimdilik kestirilemiyor. MHP’nin durumu, AKP ve CHP’nin milletvekili sayısını etkileyecek.

2009 yerel seçimlerinde Silivri ve Çatalca’yı kaybeden, Beylikdüzü’nü de az bir oyla (oyların sayımında usulsüzlük iddiası yargıda sürüyor) kazanan AKP’nin her şeye rağmen Başakşehir, Küçükçekmece ve özellikle de yeni ilçe olan Arnavutköy’de büyük ağırlığı olduğunu kimse inkâr etmiyor.

İKİ BAĞIMSIZ

Haberin Devamı

BDP’nin bağımsız adaylarından Sabahat Tuncel’in geçen seçimlerden milletvekili çıkması büyük sürpriz sayılmıştı.

Tuncel bu kez 1. bölge adayı gösterildi. ‘Barış Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun adayı, Emeğin Partisi eski Genel Başkanı Abdullah Levent Tüzel. ‘Sol’ kesimin de ağırlıklı olduğu bölgede Tüzel’in parlamentoya girebileceği konuşuluyor.
‘Cumhuriyet Güçbirliği’nin adayı da, ADD’in başkanlarından Makine Y. Mühendisi Ümit Ülgen... Ülgen’in Bahçeşehir ve Bakırköy yöresinde güçlü olduğu belirtiliyor.

Bu arada vurgulamak gerekiyor. Silivri ve Çatalca yeni rant bölgeleri olarak ilan edildi. Başbakan’ın ‘Kanal İstanbul’ projesini açıklanmadan önce AKP’ye yakın isimlerin arsa topladıkları iddiaları kulaktan kulağa dolaşıyor.

Özetlenirse;

Referandum sonuçları AKP’de, kan kaybı yaşandığı şeklinde yorumlanırsa bu seçimde CHP’nin de birinci parti olma şansı var.
Yeni ilçeler iki partinin kaderini etkileyecek.

Partilerin şu anda görünen dağılımı 12 AKP, 11 CHP, 2 MHP ve 1 Bağımsız olarak gözüküyor. Ancak ortada iki milletvekilliği daha var.

Bu vekillikler bölgede seçim kampanyalarının daha yoğun geçmesine neden oluyor.

Ordu’da bağımsız aday sürpriz yapabilir mi?

ORDU kentinde Orduspor rüzgarını kim arkasına alır ise ipi o parti göğüsleyecek!

AKP Ordu’da radikal bir kararla mevcut listeyi Mustafa Hamarat dışında değiştirerek yeni yüzleri vitrine koymuş. Genelde bürokratları listeye taşıyan AKP 6 milletvekilliğine de talip. AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin ‘Altın Ordu’ parolasıyla yükleniyor.
Liste sıralamasında Ordu-Ünye çekişmesi tekrar mı canlanacak, denirken Şahin’in Orduspor’a verdiği destek AKP’ye olan ilginin sürdüreceği yorumlarını artırdı.

Şahin’ın, kampanyasına Almanya Alevi İslam Birliği Başkanı Alişan Hızlı’nın katılması bölgede dikkat çekti. Ordu’da 52 bin Alevi yaşıyor.

SOSYAL DEMOKRAT

CHP ise Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun’un işaret ettiği adayı 1. sıraya yerleştirdi. İdris Yıldız 1990’lı yıllarda da aday olmuş ancak seçilememişti. Ordu’da bir milletvekili bulunan CHP’nin en büyük rakibi bağımsız aday Av. Murat Hazinedar... Daha önce iki kez CHP’den ihraç edilmesine karşın yargı kararıyla geri dönen Hazinedar, “Partilerdeki lider sultasının milletin kararlarını tasdik etmek yerine, kendi aldığı kararları millete tasdik ettirmeye çalıştığını” savunuyor ve “İpotekli siyasete karşı, lider vesayetine karşı milletime sığındım” diyor.

Memleketi Fatsa’da güçlü olduğu bilinen Hazinedar, daha önce de Mustafa Sarıgül’ün ‘Türkiye Değişim Hareketi’nde yer almıştı. Hazinedar, Yalova’dan bağımsız adaylığını koyan Yaşar Okuyan gibi sürpriz yapması beklenen bağımsızlar adaylardan.

Katırcıoğlu’na veda

DOĞAN Katırcıoğlu, ne hoş bir gazeteciydi. Mesleğin etik kurallarının dışına çıkmazdı. Gazeteciliğe Son Posta gazetesinde başlamış, daha sonra Cumhuriyet’e geçmişti. Polis ve yargı dalında bir uzman bir muhabirdi. Dostluğu da güçlü ve samimiydi. Onun ‘sofrasının’ ayrı bir keyfi de vardı.

Son nesil gazetecilerdendi. Çoğu yargı ve polis anılarını, bir bölümünü de Sıkıyönetim duruşmalarını içeren belgesel nitelikte çok sayıda kitap yayınladı.
Yazdığı kitaplar “Olur Böyle Vak’alar, Okulname, Kerizname-Enayi Defteri, Aşka Veda, Ayıp Sokağında Aşk, Her Mevsim Kadın, Ayı Geldi Aşka Ayı İle Aşk Bambaşka (Hayvanname)” adını taşıyor.

‘Doğan Abi’yi, yakın dostları Bülent Dikmener, Çetin Özbayrak, Soner Girgin’in yanına uğurladık. Onu çok özleyeceğiz.

GÜNÜN SÖZÜ

“Seçilmiş olmaları onların parlamentoya geleceği anlamına gelmez. Burada yargının bir defa bu işe müsaade etmesi gerekiyor.”
(Başbakan Recep Tayyip Erdoğan)

Yazarın Tüm Yazıları