2010’un takvim yıldızları

Her yıl kedi, köpek fotoğraflarından oluşan takvimler hazırlayan Giller, 2010 için de yüzlerce kedi ve köpeği yıldız yaptı.

Yeni yılın masa takvimlerinde ve öğrenci ajandalarında hep onların fotoğrafları var. Öyküleriyle birlikte...
Giller’in 2010 yılı “365 Gün Kedi”, “365 Gün Köpek” masa ve duvar takvimleri bu yıl yeni bir konsept ile hazırlandı. Yayıncı Emine Yalçın, seçimi binlerce fotoğraf arasından yaptıklarını söylüyor.
Duyurular aylar öncesinden yapıldı. Türkiye’nin dört bir yanından fotoğraflar yağdı Giller’e. takvim@giller.com.tr adresine 4 bin kare fotoğraf gitti. Her bir fotoğraf tek tek incelendi, seçim yapıldı. Her gönderiye yanıt verildi ve takvimlerde yer alacak kedi-köpek sahiplerine durum bildirildi.
Emine Yalçın, “Umulmadık bir anda önüne çıkan hasta ve sahipsiz bir yavru, barınağa veya sokağa atılmış bir yetişkin hayvana kıyamayıp sahiplenen iyi kalpli insanların samimi yazıları içimize işlediği için, takvimlerde bulunan kedi ve köpekleri, Giller 2009-2010 öğrenci ajandalarında sahipleriyle birlikte yayınladık. Her bir sayfada ayrı bir vakayı yansıttık. Evde veya sokakta hayvanlara emek veren, kıyamayan, hayvanları seven yüzlerce kişinin sözlerini sayfalarımıza taşıdık. Sokakta, barınakta veya bir evde bir hayvanı kucaklayıp, onunla birlikte yaşayanların kısa sürede o hayvanı bir evladı olarak gördüğünü bu satırlar bir kez daha anlattı. Amacımız bu takvim ve ajandalara bakan çocukların yüreklerine biraz da olsa hayvan sevgisini aşılamaktı. Ve bunu başardığımızı zannediyorum” diyor.

Köpeğinizin kuyruğuna dokununca canı acıyor mu

Anal keseler, köpeklerin yaşadıkları alanı işaretlemek ve birbirlerini tanımak için ürettikleri özel salgının, dışkıyla birlikte atılmasını sağlar. Birbirleri ile iletişim için önemli bezlerdir. Normalde anüsün sağ ve sol alt tarafına doğru yerleşmişlerdir. Salgıyı çok ince kanallar vasıtasıyla anüsün iç kısmına doğru yönlendirirler. Dışkı tam bu bölgeden dışarı doğru çıkarken anal keselere hafif bir basınç yapar ve dışkının yüzeyi bu özel kokulu sıvı ile kaplanmış olur. Birbirleri ile karşılaştıkları zaman arka bölgelerini koklamalarının sebebi budur.
Anal bezlerin hastalıkları çok sık görülen rahatsızlıklardır. Özellikle kesenin aşırı dolması ve ardından iltihaplanması ile seyreden enfeksiyon, apse ve yırtılmalar, en çok görülenlerdir.
Hastalık genellikle üretilen salgının aşırı yoğun olması ya da dışkının yeterince baskı yapamaması nedeniyle başlar. En önemli belirtileri köpeğin kakasını yapacakmış gibi pozisyon alıp kaka yapmadan poposunu yere sürtmesi, arka taraflarını çok fazla yalaması ya da ısırması, dışkı ile birlikte çok kötü bir koku bırakması, arka bölgelerine ve kuyruğuna dokunulmasına kızması ve ısırmaya kalkması olarak sayılabilir.
Anal keseler aşırı dolduğunda, veteriner hekiminiz bu keseleri uygun bir şekilde boşaltıp temizleyebilir. Apse ve enfeksiyonlarda, hastalığın durumuna göre uygun antibiyotikler ve diğer tedavi yöntemleri ile problemi ortadan kaldırmak mümkündür. Kesenin dolması çoğu kez köpeğin hayatını tehdit eden bir durum değildir. Ama eğer enfeksiyon ve apseler aşırı şiddetliyse, ya da kronik bir hal aldıysa veya çok sık tekrarlıyorsa ciddi problemler ortaya çıkabilir. Bu hallerde keseler cerrahi yöntemle alınır. Anal keseleri çok sık dolan veya daha önce anal kese iltihabı geçirmiş olan köpeklerde bazı beslenme değişiklikleri, problemi azaltmak ve koruyucu tedbir almak için faydalıdır. Dışkının daha sert ve şekilli çıkmasını sağlamak için lif oranı yükseltilmiş köpek mamaları kullanılabilir.

Pako pano

Fotoğraftaki dişi yavru evde biberonla büyütüldü. Tuvalet alışkanlığı var, parazit aşısı yapıldı, sağlıklı ve sevecen bir kedi. Ona bir yuva verir misiniz? Tel: (555) 986 97 30, (216) 384 51 65.

Bu güzeller güzeli 6 aylık pofuduğun adı Fındık. Çok sağlıklı, tam bir insan delisi ve aşırı oyuncu. İç ve dış parazit tedavisi yapıldı. Tuvalet alışkanlığı var. Ona yuvanızı açmak ister misiniz? Tel: (543) 256 65 77.

Kedilerimi acil vermem gerekiyor. Dışarıda kalamayacak kadar savunmasız ve evciller. 2 kedim var. Dişi kedimin Adı Miyo ve adını söyleyince bakar. Erkek olan kedimin adı Şımarık; karakteriyle uyumlu bir isim koyduk. Hemen mutlu olur ve şımarır. Asla patileri ile çizik atmazlar. Tuvalet alışkınlıkları var, ikisi de kısırlaştırıldı. Aşıları tam. Erkek kedim 9, dişi kedim 8 aylık. Annem büyük bir ameliyat geçirdiği için evde bakamıyorum. Bana yardımcı olur musunuz? Simay Düzenli. Tel: (505) 365 86 31.

1.5 aylık bu sarman oğlanı çok aç kalmış olarak sokakta bulduk. Adını paspas koyduk. Tam kucak delisi, devamlı peşinizde dolaşıp sevilmek istiyor. Arka patisinin ucu sıkışmış o yüzden patisinin ucunda his yok. Veteriner evde bakılırsa problem olmaz ama sokağa bırakılırsa patisinin kesilmesi lazım, yoksa taşlara sürtündükçe yara açılır ve kangren olur dedi. Ancak hiçbir şekilde yürümesinde bir sorun yaratmıyor. Aşıları tam, kuru mama yiyor. Evimde 8 kedi olduğundan onu tutma şansım yok. Ona şans verecek gerçek hayvansever bir melek arıyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları