17 yaşındaki Burak 10 yıldır aktif bir hayvansever

Burak Özgüner, lise son sınıf öğrencisi. 10 yıl önce, yedi yaşındayken Bahçeköy Hayvansever Çocuklar Kulübü'nü kurdu. Amacı yaşıtı olan çocuklara hayvan sevgisini aşılamaktı.

Kulüp üyeleri toplantılarını Bahçeköy'deki bir söğüt ağacının altında yapıyor. En küçük üyeleri yedi yaşında. Yapılan itlafları protesto etmek için belediyeleri faks yağmura tutmak en önemli aktivitelerinden biri. Kulübün temsilcisi Burak'ı altı kedisi ve sık sık ağırladığı mahallenin diğer hayvanlarıyla birlikte yakaladık.

Hayvanlar için mücadele etmeye oldukça küçük bir yaşta başlamışsın. Kulüp kurmaya nasıl karar verdin?

- Bahçeköy'de birçok köpek itlaf ediliyordu. Aslında benim o zamanlar hayvanlara çok ilgim yoktu. Köpeklerin öldürülmesi dikkatimi çekti. Çocuk olarak çok etkileniyorsunuz bu tür olaylardan. ‘‘Nasıl durdurabiliriz?’’ diye düşündüm. Bahçeköy'deki 7-15 yaş arasındaki çocukları bilgilendirmek için kulübü kurdum.

Arkadaşlarının hepsi de hayvanlara karşı senin kadar duyarlı mıydı?

- Ailesi tarafından hayvanlara karşı bir tavırla büyütülen çocuklar var. Bir de hayvanları seven aile ortamlarında yetişmiş olanlar. Konuya ilgisi olmayanlar hiç cevap vermiyor zaten. Kulübeler yapıp boyuyorduk hayvanlar için. Onları kıranlar bile oluyordu.

Toplantılarınızı nerede yapıyorsunuz?

- Bahçeköy'de bir söğüt ağacının altında toplanıyoruz. Bahçeköy'den taşındığım için çok fazla gitmiyorum artık. Bahçeköy halkı çok bilinçsiz. Uyuz ya da güçsüz hayvanları kuduz zannediyorlar. Mahallenin çocukları bir köpeği kuduz zannedip öldürmüştü.

Kulüp olarak ne tür faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

- Amacımız itlafları protesto etmek. Belediyeleri faks yağmuruna tutuyoruz. Bahçeköy'de çocuklara hayvanlara nasıl yaklaşmak gerektiği konusunda eğitim de veriyorduk. Üyelerimiz arasında hayvanları sevmeyenler de vardı. Zamanla alıştırdık.

Evde kedilerin var sanırım...

- Altı tane kedim var. Mahallenin 15 kedisi ve komşularımızın bakmadığı köpekle de ben ilgileniyorum. Aslında gördüğüm bütün hayvanlara yardım etmek istiyorum ama evde yer yok. Yaralı bir martıya baktım ama iyileştikten sonra uçurdum.

Teyzen de bir derneğin başkanı değil mi?

- Evet teyzem Vildan Kurşun, Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği'ni devraldı. Okulu bitirince bana devredeceğini söylüyor.

Veteriner olmak istiyor musun?

- Aslında veterinerlik okumayı çok isterim. Ama deney hayvanlarını kaçırmaktan dolayı herhalde beni fakülteden atarlar!


SİZ PAKO’YA SORUN PAKO DA UZMANA

Veteriner Hekim Talat GÜLBAY

Kedinize saldırmadan oynamayı öğretin

Kedim, onu severken ısırmaya ve tırmalamaya çalışıyor. Henüz ikibuçuk aylık olduğu için kuduz aşısı yaptırmadım. Bunu oyun olarak gördüğünü tahmin ediyorum, fakat yine de endişeleniyorum. Cinsi Van-İran karışımı. Ne yapmamı önerirsiniz?

Yavru kedilerin 7-14 hafta dönemleri en aktif oyun dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemdeki kediler sosyalizasyonlarının devamı niteliğindeki karakter gelişimini çevresindeki diğer kedilerle (kardeşleri, annesi ve babası), evcil hayvanlarla, sizinle ve değişik objelerle oyunlar oynayarak geliştirirler. Bu oyunlar kovalama, yakalama, ısırma, pati atma, tırmalama, zıplama gibi fiziksel hareketlerdir. Eğer evde fiziksel oyunlar oynayabileceği kendi cinsinden bir canlı yoksa ve oyun oynayabileceği objeler bulunmuyorsa kediniz doğal olarak sizi oyun arkadaşı olarak seçer.

Normalde yavru kediler birbirleri ve anneleri ile oyun oynarken tırmalama ya da ısırmaları karşı tarafın canını yaktığında, canı yanan taraf oyunu keser. Bu ‘‘Bu oyun çok sert oldu, eğer bu sertlikte oynayacaksak ben bunu savaş olarak görürüm ve yanıt veririm’’ anlamına gelen bir mesajdır. Yavru kediler bu yolla oyun dozunu ayarlamayı ve karşı tarafın canını yakmamayı öğrenirler.

Yavru kediniz sizi oyun arkadaşı olarak seçip oyunun şiddetini artırdığında, sizin tepkileriniz onun yanlış yaptığını anlamasına yardımcı olmaz. Böyle bir durumda yapmanız gereken ilk şey, oyuna o an için son vermektir. Eğer bu saldırganlığı siz onu severken yapıyorsa, sevilmek değil oyun oynamak istiyordur.

Yavru kedinizle oyun oynarken elleriniz ve ayaklarınız dahil olmak üzere bedeninizi oyun aracı olarak kullanmayın. Oyuncak olarak uzaktan kontrol edebileceğiniz materyaller kullanın. Oyun sırasında kediniz hırçınlaşırsa, çığlık atıp koşarak ya da oyunun şiddetini artırarak tepki vermemeye dikkat edin. Bu tarz tepkiler onu cesaretlendirir. Bu durumda onu cezalandırmanızın ya da canını yakacak fiziksel bir ceza uygulamanızın kedinizde korku ve savunmaya yol açacağını unutmayın. Cezalandırmaya devam ettirdiğinizde, kediniz bir süre sonra size olan güvenini yitirir ve hırçın bir karakteri benimseyebilir.

Ona verilecek en iyi ceza o anda oyunu kesmek ve oyun alanından çıkarak odayı terk etmektir. Oyun agresyonunu dengeye sokmak için aynı yaşta ve enerji seviyesinde bir kedi daha alabilirsiniz.

Bütün bunlara rağmen kediniz ısırıp tırmalamaya devam ediyorsa, bir sağlık problemi olabileceğini unutmayın. Böyle bir durumda veteriner hekimizine başvurmanızda fayda var.
Yazarın Tüm Yazıları