100 bin ağaç dikeceğiz

TEPEÖREN köyünden Naci Babacan ‘Formula 1’de ağaç katliamı’ (25.11.2004) yazısında ‘Nerede TEMA, ÇEKÜL ve Orman Bakanlığı’ diye soruyordu.

Ertesi günü buna yanıt veren TEMA Genel Müdürü Ümit Gürses, Formula 1’e karşı olmadıklarını ancak pistin yanlış seçildiğini söylemiş; bu konuda bir çok STK ile gerekli mücadeleyi yaptıklarını belirtmişti.

İTO Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, Formula 1 projesi ile ilgili olarak gerçekleri kamuoyuna bildirmek amacıyla şu açıklamayı yaptı:

‘Öncelikle 2200 dönümlük arazi tahsis edilen Formula 1 pistinin inşaat yapılan alanı sadece 100 dönüm olup, inşaatın sürdürüldüğü alanın Tepeören Köyü’nün bulunduğu araziden herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Başka bir ifade ile söz konusu arazi orman değil makilik olup, büyük bir kısmında çalışma dahi yapılmamaktadır. Ayrıca inşaat alanında belirtilen sayıda ağaç olmadığını, hatta tüm Tepeören bölgesinde dahi orman niteliğini haiz bu sayıda ağaç bulunmadığını belirtmek isteriz.

ORMAN KATLİAMI YOK

Söz konusu arazide herhangi bir inceleme yapıldığı takdirde de durum kolaylıkla anlaşılabilecektir. Kaldı ki inşaat alanı içinde kalan çok az sayıdaki ağaç da kökleri korunarak oldukları yerden sökülmüş ve boş alanlara nakledilmiştir. Yani pistin yer aldığı bölgede kamuoyuna yansıtılmak istendiği gibi orman katliamı yapılmamakta, aksine bölgeye daha fazla ve nitelikli bitki örtüsü kazandıracak uluslararası nitelikli bu proje gerçekleştirilmektedir.

Söz konusu yazıda yer alan diğer bir iddia ise Formula 1 pisti için yapılan yol çalışmalarının yeni orman katliamlarına neden olacağına ilişkindir. Proje kapsamında Formula 1 Tesisleri ile TEM Otoyolu arasında yapılan bağlantı çalışması sadece eski yolun iyileştirilmesinden ibaret olup, doğal olarak da bu çalışma için herhangi bir ağacın kesilmesi söz konusu değildir.

Herkesin bilmesi gerekir ki inşaatın yapıldığı arazinin dünya vitrinine çıkartılacak bir hali olmadığından projenin son aşamasında peyzaj çalışmalarına yer vermek durumunda kalınmıştır. Bu kapsamda Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde 100.000 adet büyük boy çam ağaçları ve diğer bitki çeşitleri dikilerek eskisinden daha planlı ve nitelikli bir ağaçlandırma yapılacaktır.’

Yıldırım, uluslararası platformda son derece önemli böyle bir organizasyonun gerçekleştirileceği alanda yoğun bir bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışması yapılmadan dünya kamuoyuna sunulmayacağı ortada iken, ülke menfaatlerini bakımından son derece önemli olan bu projeye karşı ‘kulaktan dolma’ bilgilerle yapılan suçlamaların çalışmaları olumsuz etkilediğini belirterek, bu konuda hassas olunmasını istiyor.

AĞAÇ DİKENE BİLET

Yıldırım
daha sonra şöyle diyor:

‘Çevre bilinci konusunda da iddia sahipleri ile proje sahipleri arasında önemli bir fark vardır ki bu da, bir taraf sadece oturduğu yerden asılsız suçlamalar yaparken diğer taraftakiler her şeye rağmen hizmet üretmeye çalışmaktadır.

Bu vesile ile daha ileriki günlerde kamuoyuna açıklamayı düşündüğümüz konuya ilişkin bir hazırlığımızı da buradan belirtmek isteriz. Formula 1 konusu ile ilgili önümüzdeki haftalarda bölgede başlatılacak bir kampanya ile tüm çevre dostları ağaç dikmeye davet edilecek ve teşvik amacıyla hem ağaçlara isimleri verilecek hem de belirli bir sayıda ağaç dikenlere kendi ağaçlarının gölgesinde yarış seyretme zevki yaratmak için Formula 1 bileti hediye edilecektir.

‘İstismarcı’ doktorlardan açık mektup

GAZİANTEP-
Kilis Tabip Odası açıklıyor: AKP hükümeti doktorların üstüne bir kabus gibi çökmüştür. Hükümete geldiklerinden beri doktorlara karşı asılsız ve tutarsız söylem ve uygulamalar içindeler. Neler yaptılar?

Başbakan doktorları hastanede hasta rehin almakla suçladı. Oysa hasta rehin almalarında, rehin alan merkezi hükümeti temsil eden idare, buna karşı ise hekimler ve hekim örgütleridir.

Sağlık Bakanı doktorların ellerin hastaların cebinde olmakla suçladı. Oysa hekimle hasta arasındaki para ilişkisini kaldırmanın yolu tam gün yasasını çıkarmayan hükümettir. Çıkarılmasını isteyen ise hekimler ve hekim örgütleridir.

Hekimler, hekimlikle ilgili sözlerinizden, rahatsızdırlar ve infial halindeler.

Halkımızı süslü proje lafları ile aldatmayın, halkın sağlığı ile oynamayın. Sağlığa ayrılan bütçe payını arttırın.

En önemlisi hekimlik onurumuz ile oynamayın.

Karadeniz’e yazık

KARADENİZ sahilleri katlediliyor, yasalar çiğneniyor, N’olur bizimle ilgilenin Samsun’dan Hopa’ya kadar ne kıyımız ne koyumuz kalacak.’

Artvin’in Arhavi Belediye Başkanı Musa Ulutaş’ın feryadını böyle dillendiriyor.

Çayeli’den Hopa’a kadar uzanan 77 kilometrelik yol projesinin; muammen bedeli 460 milyon dolar... Keşif artışları buna dahil değil. (Tenzilat %20, taşıma katsayıları en az 2 veya 3; ve köprü inşaatı %50 zamlı.) Bu kesim Cengiz İnşaat (Mehmet Cengiz), MAPA (Mehmet Nazif Günal) ve MAKYOL (Saffet Çebi) konsorsiyumu tarafından yapılıyor.

Ulutaş, ‘
Proje, imar ve çevre yasaları ile imar planımıza aykırı. Karayolları projeyi sık sık değiştirip hukuk cambazlığı yapıyor. Bölge İdare Mahkemesi 6 kez yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak, konsorsiyum yasa dinlemeyip mühürleri söküyor. Bu hukuk dinlemezliğe karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.’

Levent Kırca’lık

DEVLET
büyüklerimiz önemli bir buluş yaparak kapkaç olaylarını önlemenin yolunu buluyorlar; ‘2. cep telefonlarına kayıt getirilmesi...’ Sevgili Levent Kırca’nın parodilerine konu olacak bu çözüm için sadece gülüyorum zaten. Tamam, diyelim telefon işini hallettik insanların paralarını, cüzdanlarını, kredi kartlarını, ziynet eşyalarını ne yapacaksınız? Kapkaççı bey lütfen sadece cep telefonlarını gasp edin mi diyeceksiniz?

Cezalar bir an önce caydırıcı hale ge-ti-ril-me-li-dir.

Osman DALGÜN- ANKARA

Biliyor musunuz?

İSTANBUL Milletvekili Emin Şirin’in, Datça’da bir tarihi eser operasyonu sırasında gözaltına alınıp 10’ar milyara serbest bırakılan ‘Marlboro’ lakaplı turizmci Hüseyin Güneş ile ilçede ikamet eden Amerikan vatandaşı Richard Rosenberg’le ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’na yönelttiği sorular arasında, Güneş’in Kaymakamlık binasının restorasyon ve dekorasyon işlerini yaptırıp yaptırmadığının da bulunduğunu...

İSTANBUL’da Bahçelievler’de yapımı tamamlanan 14 milyon dolara malolan 300 m’lik İstanbul’un en büyük alt geçidine merhum Vali Recep Yazıcıoğlu’nun isminin verildiğini ve açılışının önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan tarafından yapılacağını...

MESAJ PANOSU

BİZLER İzmit
Gümrük ve Muhafaza Müdürlüğü’nde çalışan personelden bazılarıyız. Müsteşarlığımızdan ödenen fazla mesailerle devletin ne kadar zarara uğratıldığının incelenmesini istiyoruz. Lütfen %20’ler ile fazla mesai cetvellerine bir bakar mısınız?

BÜYÜKÇEKMECE Lisesi’ninden bir grup veli diyor ki: Okulumuzun kalorifer kazanı doğalgaz bağlanmak üzere söküldü. Çocuklarımız ve öğretmenlerimiz sınıflarda tir tir titriyor. ‘Hürbakış’ ‘Yak şu kaloriferi Müdür Bey’ diyor. Ancak yöneticiler iktidar yanlısı yurttaşlara erzak ve kömür dağıtırken, 3 bin öğrencinin haline çare bulunmuyor.

SSK’dan eşim ve oğlumdan dolayı maaş alıyorum. 06.08.2003 tarihinde çıkan 4958 sayılı kanunla oğlumdan aldığım maaşım kesildi. Bu kanun hakkında beni bilgilendirmenizi ve bu konuyu gazete gündemine taşımanızı istirham ediyorum.....

Hüseyin ANBAR
Yazarın Tüm Yazıları