10 yılda bir tetanos ve difteri aşısı yaptırın

Dünya Sağlık Örgütü, seyahat eden herkese üç aşıyı öneriyor: Difteri, tetanos ve çocuk felci olarak bildiğimiz poliomyelit. Poliomyelitle ilgili bütün dünyada ciddi bir savaş sürüyor. Çok yol alındı ve hastalık yeryüzünden silinmek üzere. Ancak difteri hâlâ salgınlar yapmaya devam ediyor. Tetanos ise bulaşıcı olmasa bile hayatı tehdit eden hastalıklardan.

Haberin Devamı

Tetanoz, tüm dünyada, çevrede ve toprakta mevcut bir bakteriden kaynaklanıyor. Çok kişi tetanozun sadece paslı çivilerden bulaştığını sanıyor. Hastalık yapan sporlar, toprakta ve hayvanların bağırsaklarıyla dışkılarında bol miktarda bulunuyor. Dolayısıyla hastalığı yapan paslı çivi değil, çivinin deldiği ya da yaraladığı bölgeden vücuda giren bakteriler. Literatürde gül dikeni battıktan sonra tetanoz olan vakalar dahi var. Yara beyine ne kadar yakınsa hastalığın kuluçka süresi o kadar kısa ve ölüm oranı o kadar yüksek oluyor. İnsandan insana bulaşmayan tetanosun kuluçka süresi 3-21 gün arasında değişiyor, ortalama kuluçka süresi ise 8 gün. Bir not daha, temizlenmemiş yaralar dünyanın herhangi bir yerinde tetanosla enfekte olabilir. Bu yüzden ufak sıyrıklarda bile yara yeri iyice temizlenmeli, mümkünse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

Haberin Devamı

DİFTERİ GERİ DÖNDÜ

Difteri ise aşı öncesi dönemlerde salgınlar yapan, ölümlere neden olan bir hastalık. Difteri aşısının 1923 yılında geliştirilmesi ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla görülme sıklığı önemli oranlarda azalmıştı. Ancak son yıllarda bazı gelişmiş ülkelerde dahi difteri (kuş palazı) salgınlarının tekrar görülmeye başlaması bu konuyu güncelleştirdi. Difteri de bakteriyel hastalık. Çoğunlukla yetişkinleri etkiliyor. Enfeksiyon genel olarak boğazı etkiler ve havayollarının tıkanmasına ve ölüme neden olabilir. Bulaşma insandan insana, yakın fiziksel temasla olur. Solunum yolu damlacıklarıyla solunum yolundan, solunum yolu salgıları ve deri lezyonlarına temas eden eşyalarla dolaylı yoldan bulaşır. Kapalı yerlerde ve kalabalıkta bulunma olasılığının artması nedeniyle soğuk havalarda daha fazla görülür. Çok nüfuslu ve fakir sosyoekonomik koşullarda daha da artar. Kalp gibi organlarda zarar meydana gelir. Tropikal ülkelerde bir deri difterisi türü de yaygın ve enfeksiyonun bulaşmasında önemli olabilir.
Kuluçka süresi ortalama 2-4 gün. Bazı vakalarda ölümle sonuçlanabiliyor. Hastalık ani fakat hafif belirtilerle başlar. Genel halsizlik, kırgınlık, yorgunluk, bunu takiben hafif bir ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı gibi belirtilerle birlikte 24 saat içinde boğazda yalancı zar oluşur.

Haberin Devamı

DİFTERİ NERELERDE SALGIN YAPIYOR?

ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerinde 1924’ten sonra aşılama sayesinde difterili hasta sayısı oldukça azaldı. Üçüncü Dünya ülkelerinde ise bazı yöreler endemik olarak kaldı. Brezilya, Nijerya, Doğu Akdeniz ülkeleri, Hindistan, Endonezya, Filipinler gibi. Geçmişte Sovyetler Birliği’nde yer alan ülkelerde (Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Moldova, Tacikistan, Özbekistan) 1990-1993 yılları arasında difteri salgınları tekrar görüldü. Bu ülkelerle ilişkili olan diğer Avrupa ülkelerinde (Bulgaristan, Estonya, Almanya, Litvanya, Polonya) ve ABD’nin bazı eyaletlerinde difteriye bağlı küçük salgınlar zaman zaman görülüyor.

Haberin Devamı

AŞILAR 10 YIL KORUYOR

Difteri ve tetanoza karşı aynı anda yapılan ikili aşı, 10 yıl bu hastalıklardan koruyor. Yetişkinler arasında her iki hastalığa karşı aşı olmayan çok sayıda kişi bulunduğu tahmin ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları