Aynur Tartan

Ege’nin kasım ajandası

2 Kasım 2019
Sıcaklığıyla, samimiyetiyle, sohbetiyle, lezzetiyle... Hareketiyle, bereketiyle, hasadıyla, festivaliyle Ege’de her mevsim başkadır. Ama kasım bambaşkadır. Hazırsanız başlıyoruz...

Pedala kuvvet
Çeşme’nin ev sahipliğinde bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Veloturk Gran Fondo bisiklet yarışları için yarın pedallar dönecek. Yarışlara katılım bedelinin tamamı Bir Çocuk Gülerse Dünya Güler projesine umut olacak.

Dünyanın bütün çalgıcıları...
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle dünyanın en önemli çalgı yapımcıları dördüncü kez İzmir’e geliyor. Türkiye’nin ilk ve tek yay yapımcısı M. Ufuk Güler ve koleksiyoner Andy Lim öncülüğünde 4’üncü Uluslararası Çalgı Yapımı Atölyesi ve Sergisi 4-8 Kasım tarihlerinde İKSEV’de.

Sinemaseverler burada mı?

Yazının Devamını Oku

Ege’nin sonbahar lezzetleri

26 Ekim 2019
Ege’de sonbahar demek lezzet demek. Ölümsüz, bilge ağaç zeytin ve onun şifa çocuğu zeytinyağı demek. Lezzetlerde, sofralarda, sohbetlerde buluşmak demek. O zaman haydi Ege’nin ağız tadına!

-Ege denince akla, hemen onların adı gelir: Şevketibostan, arapsaçı, cibez, ısırgan, radika, turpotu, istifno, gelincik, sarmaşık, deniz börülcesi... Öyle bir aşktır ki tüm pazarlar, tüm tezgâhlar hatmedilir. ‘Organik mi?’ diye sormayın, hakaret kabul edilir.
-Yok böyle bir emek, yok böyle bir lezzet: Keşkek. Emeğiyle, lezzetiyle, buğdayıyla, etiyle, uzun uzun pişmesiyle önce kalplere, ardından UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girdi. Unutmadan: Keşkek makineleri, mikserleri bahane, el emeğiyle, kol gücüyle dövülen keşkekler şahane...
- Dikkat, uçmuyor! “Kumru” dediğiniz bir sandviç, afiyetle damaklara, midelere konuyor. Hele sayas peyniriyle pek bir şahane. Sadece ‘yengen’e yani karışığa kilitlenmeyin, sabah kahvaltılarında bir de İzmir tulumu ve domates ikilisiyle deneyin.
- ‘Gevrek-boyoz’, Ege’de karbonhidrat değil, sabah sporu sayılır. Gevrek için Zeynel Ergin Gevrek Fırını, boyoz için Alsancak Dostlar Fırını’nı listelere, hafızalara not alın. Kat kat boyozla fırın yumurta, çıtır gevrekle tulumpeyniri fena yakışır.
- Şifa ikili zeytin ve zeytinyağı... Ölümsüz, bilge ağaç zeytin... Ve onun şifa çocuğu zeytinyağı... Evinizi, sofranızı, kendinizi, sevdiklerinizi bu lezzetten, bu şifadan mahrum bırakmayın. 25-29 Ekim’de 15’inci Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nde olacağız.
-Çelebi Unlu Mamulleri’nin marifeti, sosyal medyanın lezzet fenomeni... Adı gibi, tadı gibi ‘Bomba’... Dışı incecik hamur, içi akışkan çikolata... Uzaktan bakınca sessiz, sakin, kendi halinde bir kurabiye... Bir ısırıkta bambaşka bir hikâye. Ama bu uğurda upuzun sıralarda bekleyeceksiniz, demedi demeyin.
- Siz başka şehirlerde lokma için markalar, dükkânlar kurun, sonra Ege’de, İzmir’de neden tutmuyor diye kızın... Bize her yer lokma! Sokaklarda gördüğünüz o kuyruklar maaş değil, lokma kuyruğu. Üstelik parayla değil, sevapla... Ege’de hüzünler de sevinçler de lokmayla paylaşılır.

Yazının Devamını Oku

Ege’nin ekim ajandası

12 Ekim 2019
İş işten geçmeden, mevsim alıp başını gitmeden... Ege’ye gelin, ekim ajandasını ezberleyin.

4. Uluslararası 1 Festival İzmir’e geri sayım başladı
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin ev sahipliğinde 4’üncü Uluslararası 1 Festival İzmir, 14 Ekim’de Işın Karaca ve Metropolitan Orkestrası’yla açılış yapacak. 15 Ekim’de 4 Grammy ödüllü Stanley Clark, 16 Ekim’de huzurlu ses Melihat Gülses ve Tanini Trio, 17 Ekim’de Türkiye’de ilk kez sahne alacak Antonio Lizana Band ve 18 Ekim’de New York Gypsy All Stars feat. Ara Dinkjian konseriyle devam edecek. Tüm etkinlikler saat 20.00’de başlayacak; biletler Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi ve İzmir Sanat gişelerinde satışta olacak.
Ayvalık Uluslararası
Zeytin Hasat Festivali’ne...


Yılın en çok bu ayını, bu zamanını seviyorum, bekliyorum. Kristal Yağları’nın izinde 24–26 Ekim tarihlerinde Ayvalık’a doğru çok lezzetli, çok sağlıklı, çok Egeli bir yolculuğa çıkacağız. Ayvalık’ın, Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nin ve ‘fidandan soframıza’ zeytininin hikâyesinin tadını çıkaracağız.

Yazının Devamını Oku

Ege’nin sonbahar potpurisi

28 Eylül 2019
Gezi-gözlem duraklarından festivallere, Ege’de ‘sonbahar bitmeden’ önerilerine buyurun.

GEZİN
-Her yanı, her köşesi iyilik, güzellik, yardımlaşma, paylaşma olan Urla Barbaros Köyü’nü keşfedin. Ama çat kapı kalplerini, kapılarını çalmadan önce Barbaros Emek Kültür ve Sanat Evi’ni, Hobbit House Barbaros’u ve Toruncukköy Urla’yı ziyaret edin.
- Çeşme’nin o telaşlı, kalabalık, hırpalanmış, talan edilmiş ruhundan çok uzakta, sessiz sakin, kendi halinde bir balıkçı köyü Ildır’a gidin. Antik kenti gezin, Manzara Cafe’de diyetleri rafa kaldırıp gözlemeye, lokmaya gömülün.
-Tarih tutkunlarının sevgilisi Selçuk’u rotanıza ekleyin. St. John Bazilikası, Selçuk Kalesi, İsa Bey Camii, Artemis Tapınağı, Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, Efes Arkeoloji Müzesi ve Yedi Uyuyanlar Mağaraları’nı gezin, İbri Boutique otelde konaklayın; kahvaltısına, sıcaklığına hayran kalın. Yolda mutlaka çöp şiş yuvarlayın.
- Ege’nin neşesi, doğanın sürprizi, sonbahar güzeli Köyceğiz’i ziyaret edin. Köyceğiz Gölü’nde gündoğumunu ve günbatımını seyredin. Yürüyüş yapın, balık tutun. Göldeki ufak teknelere atlayıp şöyle bir Dalyan’a uzanın.

- Yazın kalabalığını, telaşını bünyeden atmanın en güzel yolu, “Kendime yeni bir ben lazım!” diyenlerin buluşma noktası Afyonkarahisar’ı görün. O termal senin, bu termal benim gezin, Frig Vadisi’nde turlayın, sucukla, kaymakla, lokumla bomba gibi olun.

Yazının Devamını Oku

Yaşasın İzmir, yaşasın Picasso!

21 Eylül 2019
Arkas Sanat Merkezi’nin ev sahipliğinde Kübizm akımının öncüsü, İspanyol ressam İzmir’e geldi. Hoş geldi, sefalar getirdi. ‘Picasso-Méditerranée’ projesi kapsamındaki ‘Picasso: Gösteri Sanatı’ sergisini sizin için gezdim, gördüm... Bu sergi hayalimizdeki İzmir’e ışık oldu. Sevgili İstanbullular; sergilerinize, bienalinize geliyoruz, seviyoruz. Ama artık sizi sadece Çeşme’ye, Alaçatı’ya değil, şehrimizin sanatına, sanatçısına da bekliyoruz.


Sanatseverler ‘Matador’un önünde.

Paris-Picasso Ulusal Müzesi başkanlığında 2017’de başlatılan ‘Picasso-Méditerranée Projesi’ çokyönlü kültürel bir döngü... Ünlü sanatçının yaşamına ve sanatçıya ilham veren yerlere uzanan... Akdeniz’in bütün kıyılarını birbirine yakınlaştırma arzusunda olan bir yolculuk... Bu yolculukta 10 ülkeden 70 kurum bir araya geldi ve ortaya 45’in üzerinde sergi çıktı.

İzmir yolculuğun son durağı. Arkas Sanat Merkezi’nin ev sahipliğinde, Türk Hava Yolları, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Allianz’ın destekleriyle açılan sergi, kapanış sergisi... Paris Picasso Müzesi Müdürü Laurent Le Bon, “Tesadüf yoktur, randevular vardır” diyor ve Picasso’nun Atatürk’le aynı yıl doğduğunu hatırlatıyor. Picasso’nun bütün ihtişamıyla sergilenmesinin tam zamanı olduğunu söylüyor. Ve evet, İzmir’in bu muhteşem yolculuğun son durağı olması bir tesadüf değil. İzmir ruhuyla, konumuyla, kültürüyle, Akdeniz’in en sembolik kentlerinden... İzmir Picasso’ya, Picasso da İzmir’e çok yakışacak. Laurent Le Bon’un coşkusuna ben de tüm kalbimle katılıyorum: Yaşasın İzmir! Yaşasın Picasso!

◊ Baştan söyleyeyim, ‘Picasso: Gösteri Sanatı’ sergisinde bambaşka bir Picasso bizi bekliyor. Jean Luc Maeso’nun küratörlüğü ve Müjde Unustası’nın direktörlüğünde Picasso’nun sanat yaşamını derinden etkileyen gösteri dünyasının kapılarını aralayacağız. Paris Picasso Müzesi, Fondation Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Brüksel’de yer alan Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu’ndan 83 eserle... Picasso’nun yazarlarla, şairlerle, müzisyenlerle yakın bağ kurduğunu belgeleyen fotoğraflarla tanışacağız. Tablolar, maketler, eskizler, heykeller, fotoğraflar, filmler, kostümler, videolar ve daha neler neler bulacağız... ‘Akrobat’, ‘Matador’, ‘Dora Maar’ tablolarını, ‘Ballets Russes’ için tasarlanan kostümleri hafızamıza kazıyacağız.

‘Mavi Şapkalı Kadın Portresi’

Yazının Devamını Oku

Şefim, donat masayı...

7 Eylül 2019
Keyfine düşkünler, alışılmadık bir lezzet deneyiminin peşine düşenler, eşine dostuna jest yapmak isteyenler; artık işiniz daha kolay. Derdinize derman olacak iki farklı konsepti bir araya getirdik.

Türkiye’nin ilk ‘gezici lokanta’sı TRATA AYVALIK

Trata Ayvalık

◊ Neden?

Kökleri, hayalleri, elinin lezzeti Ege’ye, Cunda’ya dayanan şef Tayfun Gökşin’in hayat verdiği Trata Ayvalık gezen, keşfeden, keşfettiren bir lokanta. Şefin yıllar içinde edindiği tüm deneyimler, tüm lezzetler burada. “Peki neden gezici lokanta” derseniz aslında hepimizin içinde olduğu duygu ve ruh hallerinden uzaklaşmak, yalınlaşmak isteğinden... Her geçen yıl daha da kalabalıklaşan, çoğalan, artan Ayvalık. Kalabalıkla birlikte özeni, özelliği kaybolan mekânlar, lezzetler. Ve artık pişirdiği yemeklerden o eski tadı alamayan şefimiz Tayfun Gökşin... İşte tam böyle bir ruh hali içindeyken uzaklara gitmek, uzaklarda pişirmek, sofralar kurup misafirlerini ağırlamak istemiş Gökşin. Bakir olsun, doğal olsun, doğada olsun, yeri de belli olmasın demiş. Biz konuşurken akşam Trata Ayvalık’ta 30’uncu akşam yemeği hazırlanıyordu.

Nasıl?

Bu deneyim Türkiye’de ilk. Benzeri, alternatifi şimdilik yok. Bir kere, nereye gideceğinizi, nerede yemek yiyeceğinizi bilmiyorsunuz. Konum size geliyor; siz o konuma ve bambaşka bir tecrübeye gidiyorsunuz. Yeri kim belirliyor? Tabii ki şefimiz. Peki neye göre belirliyor? Rüzgâra ve hava şartlarına göre çünkü doğada; günbatımı, deniz, ufuk, sessizlik ve sevdiklerinizle baş başa olacaksınız.

Hazırlık nasıl yapılıyor?

Hazırlık süreci tahmin edersiniz ki meşakkatli. Zeytinyağlılar ve önden pişirilmesi gerekenler üretim mutfaklarında hazırlanıyor. Hikâyenin diğer kahramanları soğuk kutularla araziye getiriliyor ve römorkun üzerindeki açık mutfakta hareket başlıyor. En tazesinden deniz ürünleriyse orada, kömür ateşinde pişiriliyor.

Yazının Devamını Oku

Ege’nin eylül ajandası

31 Ağustos 2019
Eylülle sonbahara selam, şehir hayatına devam... Ege’nin festivalleri, etkinlikleri hepimize hareket, bereket, enerji getirecek. Hazırsanız veriyorum coşkuyu!

2. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali bitmeden... Kalbimizin, ruhumuzun en sıcağına, en sanatına kök salan Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali 3 Eylül’de son buluyor. Bugün (31 Ağustos) Efes Celsus Kütüphanesi’nde ‘Genç Opera Yıldızları Konseri’ ve 3 Eylül’de Bornova Kültür ve Sanat Merkezi’nde Verdi’nin ‘La Traviata’sı kaçırılmıyor. Biletler için www.biletiva.com’a tıklanıyor.
Türkiye’de ilk ve tek Uluslararası ZurnaZen Festivali... Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 5. Uluslararası ZurnaZen Festivali, 2-5 Eylül tarihlerinde Milas’tan Marmaris’e, Marmaris’ten Fethiye’ye kulaklarımızın pasını silecek. Türk ve yabancı 12 zurna üstadının katılacağı festivalin 4 Eylül Menteşe durağında Hüsnü Şenlendirici sahne alacak.
Süslü Kadınlar pedala kuvvet...2013’te bir hayalle İzmir’de hayat bulan ve kısa zamanda Sema Gür ve Pınar Pinzuti’nin emeğiyle, gönüllü kadınların inancı ve desteğiyle tüm Türkiye’ye ve hatta dünyaya kök salan ‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’, 22 Eyüll Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde, yaklaşık 100 şehirde eşzamanlı yapılacak. Türkiye’den dünyaya detaylı tur takvimi ve daha fazla bilgi için www.suslukadinlarbisikletturu.com’u ziyaret edin...
Bodrum ve Urla cazlanıyor... Sonbaharda nazlanmak değil, cazlanmak isteyenler... Aklına, kalbine Bodrum düşenler... 3. Bodrum Caz Festivali yarın (1 Eylül) başlıyor, 9 Eylül’e kadar sürecek. ‘Saz ve Caz’ temasıyla Rhodes Jazz Festivali’yle kardeş festival. Dimitri Vassilakis Quartet, Kula Baraka ve Stanpolites Project gibi cazın önemli isimleri soluğu sahnede alıyor. 27-28-29 Eylül’deyse Urla Caz Festivali’nde buluşuyoruz: Erkan Oğur, Bülent Ortaçgil, Kerem Görsev, Birsen Tezer, Ricky Ford, Fatih Erkoç; üstüne de atölye ve etkinlikler...
Bodrum Kraft Yaşam Festivali... 13-14-15 Eylül’de Kraft Yaşam Festival Alanı’nda gerçekleşecek festivalde müzik, sanat ve gastronomi yine, yeniden el ele, kalp kalbe... DJ performansları, ödüllü yarışmalar, workshoplar, oyunlar, konserler, gösteriler neşeyle, eğlenceyle... Biletler Biletix’te.
Komşuyla sinema keyfi... Türk filmlerini Bodrum ve Kos Adası’yla buluşturan, 19-27 Eylül’deki Bodrum Türk Filmleri Haftası, bu sene 9’uncu yaşını kutluyor. Film seçkisi ve program için: www.bodrumturkfilmleri.com
Alaçatı Big Fish 13’üncü kez ‘Vira’ diyor... Türkiye’deki sportif balıkçılık turnuvaları arasında ‘Yakala-Bırak-Yaşat’ uygulamasını ilke edinen tek turnuva Alaçatı Big Fish, 12-15 Eylül’de Port Alaçatı Marina’da gerçekleşecek; 80 tekneye ve 350 katılımcıya ev sahipliği yapacak. Atölyeler, etkinlikler, konserler, çocuklara özel mini turnuvalar ve Offshore Fishing Expo turnuvanın bingosu olacak. Daha fazlası için: alacatifishing.com

Yazının Devamını Oku

Çeşme-Alaçatı’dan sezon sonu ‘yapmadan dönmeyin’ notları

24 Ağustos 2019
Başıydı, ortasıydı, bayramıydı seyranıydı derken yüzdük yüzdük, yazın kuyruğuna geldik. Çeşme ve Alaçatı’ya gidecekler için sezon sonu hatırlatmaları geliyor...

Alaçatı’dan ev alayım’ kafasına veda etmeden... Çayırlı Butik Otel’i Alaçatı’daki ikinci eviniz ilan etmeden... Ege’nin kalbinde Anadolu sıcaklığını, samimiyetini, misafirperverliğini yaşamadan...

Eritrina Alaçatı’da bir başka Alaçatı’ya, Alaçatı’nın sadeliğine, sakinliğine, huzuruna uzanmadan... 5 çayının dostluğuyla, sohbetiyle tatlanmadan...

◊ Denizden babası çıksa affetmeyenler! Rotanızı Sota’ya çevirmeden... Tam tekmil deniz ürünleri ve kabuklularıyla lezzet ve afrodizyak patlaması yaşamadan... Kabuklu yeme işinin kuralına kaidesine uymadan... Oyunu kuralına göre oynamadan...

Alaçatı Yeniyer’de müziğin, lezzetin, ortamın en tazesiyle, en yenisiyle tanışmadan, kaynaşmadan... Bahçeden ve vejetaryen lezzetlerle buluşmadan... Tek Masa’da yerinizi almadan... Sohbeti, lezzeti paylaşmadan...

◊ Esnaf’ın plajında, gecesinde, eğlencesinde vur patlasın çal oynasın sezonun kurtlarını dökmeden...

Hazır plaj demişken Plage Isolee’de kendinizle uzlaşmadan, uzaklaşmadan ve bronzlaşmadan...

◊ Ressam Ertuğrul Ateş’in atölyesinde sanatla kucaklaşmadan...

Yazının Devamını Oku