Türk mutfağının mayhoş güzeli: Yeşil domates yemeği

Sevgili lezzet sever dostlarım... Hiç şüphesiz domatesler, tezgahlara çıkmaya başladığı ilk andan itibaren kıpkırmızı görüntüsüyle iştah kabartır. Peki ya yemyeşili? Her yaz sonu olduğu gibi bu sonbahar da kısa bir süreliğine kendini gösteren yeşil domatesler, hasat edilmeye başlandı. Yeşil domatesler mutfaklarımızda her ne kadar genellikle turşu hazırlıkları için kullanılsa da ben bu kez size yemek önerisiyle geldim. Yeşil domatesin yemeğini bilenler kadar ilk defa duyanların olacağını biliyorum. Fakat mayhoş tada sahip yemeklerden keyif alanlardansanız bu tarifin vazgeçilmezleriniz arasına yerleşeceğine inanıyorum.

Haberin Devamı

Yeşil domatesin Osmanlı sarayında çok değerli olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Evet, yanlış okumadınız... Takvimler 18. yüzyılın sonlarını gösterdiğinde domatesler ceviz büyüklüğünde ve henüz kızarmamışken tüketiliyordu. Öyle ki kızarmaya başlayan domateslerin itibar görmediği gibi çöpe atıldığı da biliniyor. Fakat bilinenin aksine yeşil domatesler olgunlaşmamış anlamını taşımıyor. Yeşil domatesler, tamamen olgunlaştığında bile yeşil kalan eşsiz bir türden geliyor. Kırmızı domateslerin aksine rengi veren pigmentler olan likopen ve karoten üretmiyorlar. Olgunlaştıklarında dahi kırmızıya dönmeyen yeşil domatesler, dolgun ve sulu bir yapıya kavuştuklarında tüketilebiliyorlar. Lezzet açısından değerlendirirsek kırmızı domatesler keskin ve hafif tatlı, yeşil domatesler ise daha asidik ve mayhoş bir tada sahip oluyor. Yeşil domates yemeği de daha çok sonbaharda domateslerin yavaş yavaş bitmeye başladığı, dallarda son kalan yeşil domateslerin toplandığı dönemde yapılıyor. Yani şimdi tam zamanı olduğunu söylemek mümkün.

Tam bir şifa deposu olan yeşil domatesin faydalarından da bahsetmek gerekir elbette. Lif açısından oldukça zengin olan yeşil domates, sindirim sistemini desteklerken sağlıklı çalışmasını da sağlıyor. İçeriğindeki ATF4 isimli protein maddesi ise kas ve kemik sistemini güçlendiriyor. Ayrıca anti karsinojenik ve anti bakteriyel özellikleri sayesinde vücutta serbest dolaşan radikallerin sayısını azaltarak bağışıklığı artırıyor.

Yeşil domates yemeği, içerdiği havuç, soğan, yeşil biber, maydanoz, bulgur ve ceviz gibi malzemelerle oldukça faydalı bir besin haline geliyor. Ayrıca kolay yapım aşamaları sayesinde yoğun tempolu çalışan insanlar için pratik yemeklerden biri halini alıyor. Bu kolay ve sağlıklı yemeğe başlarken önce cevizleri yağda kavuruyoruz. Hemen ardından üzerine doğradığımız soğan, havuç ve yeşil biberleri ekleyip karıştırıyoruz. Sebzeler kavrulduktan sonra da önce salça,kimyon, tuz ve bulguru ardından yeşil domatesleri ekliyoruz.Son olarak üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. İşte bu kadar! Bundan sonra geriye yalnızca üzerini maydanozla süslemek kalıyor. O zaman haydi detaylara geçelim!

Haberin Devamı

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Türk mutfağının mayhoş güzeli: Yeşil domates yemeği


Malzemeler

6-7 adet küçük boy yeşil domates
1 adet kuru soğan
3-4 adet yeşil biber
2 adet havuç
1 çay bardağı iri bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
4-5 adet ceviz
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz

Üzeri için

Yarım demet maydanoz

Yapılışı

. Genişçe bir tavada sıvı yağı kızdırın ve üzerine doğradığınız cevizleri ekleyerek hafifçe kavurun.

. Ardından doğradığınız soğan, havuç ve yeşil biberleri de ekleyip karıştırın.

. Sebzeleri çok az kavurduktan sonra üzerine önce salça,kimyon, tuz ve bulguru ardından da yarım ay şeklinde doğradığınız domatesleri ekleyin.

. Çok fazla karıştırmadan üzerini geçecek kadar su ekleyin ve kısık ateşe ortalama 20-25 dakika kadar pişirin.

. Yemek sıcakken üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyip servis edin. Yanına yoğurt da çok yakışıyor, demedi demeyinDeneyenlere şimdiden afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları