Minik sağlık topları: Ayvalı terbiyeli Brüksel lahana

Standart yemek çeşitlerinden sıkılan, akşam yemekleri için farklı bir tarif arayan okuyucularım için yepyeni bir tarifle geldim bu hafta; ceviz büyüklüğünde ufak yumrular şeklinde büyüyen, katmanlı yapıya sahip bir sebze desem? Evet, bildiniz! Brüksel lahanası… Üstelik ayvalı terbiyeli…Birçoğunuzda lahana ismini duyar duymaz “Hımmteşekkürler, ben almayayım.” tepkisi uyandığını biliyorum.Fakat vereceğim bu tarifle, Brüksel lahanasına olan bakış açınızı hatta bu sebzeyle olan ilişkinizi değiştireceğime inanıyorum.

Haberin Devamı

Kökleri oldukça eskiye dayanan bir sebze olan Brüksel lahanası, takvimler 13. yüzyılı gösterdiğinde Brüksel’de görüldüğü için ismini bu şehirden alıyor. Bu sebeptendir ki Brüksel lahanası, yalnızca bizde değil başka dillerde de bu isimle anılıyor. Her ne kadar tarihin en derinlerinde yer alsa da bu köklü sebze ne yazık ki diğer sebzeler kadar popüler olmayı başaramıyor. Ben Brüksel lahanasının hak ettiği değeri görememesinin nedeninin de doğru pişirilmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü bu minik lahanalar gereğinden fazla pişirildiğinde içeriğindeki kükürt açığa çıkıyor, bu durum da kokusunu ve tadını olumsuz yönde etkiliyor. Brüksel lahanasını çiğ tüketmeniz de mümkün olmuyor tabii. Bunun sebebi de çiğken lezzetsiz ve sindiriminin zor olması. Kısacası bu şifa deposu sebzenin püf noktasını ne aşırı yumuşatacak kadar ne de çiğ bırakacak kadar pişirmek, yani tam ortasını tutturabilmek oluşturuyor.

Minik boylara sahip bu sevimli lahanalar, bünyesinde sağlığımıza yararlı pek çok vitamin ve mineral barındırıyor.Brokoli ve karnabahar gibi turpgiller ailesinde yer alan bu sebze, zengin lif içeriğiyle kan şekeri seviyesini sabit tutmada önemli rol oynuyor. Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olan Brüksel lahanası, kanser riskini de azaltmasıyla biliniyor.Balık tüketimiyle vücuda alındığı bilinen Omega-3 yağ asidinin bitkisel formunu içeren Brüksel lahanası, içeriğindekiC vitamini ile de bağışıklığı arttırıyor. Ayrıca bağ dokusu ve kemiklerin yapısında bulunan kolajen üretimini de destekliyor. Tabii bağırsakların çalıştırılması ve kolesterolü düşürmesi gibi kıymetli özelliklerini de unutmamak gerek. Folik asit içeriğiile anne ve bebek sağlığını koruduğundan riskli gebelik durumlarının da önüne geçiyor. Bunların yanı sıra K vitamini açısından da besin zenginliği sunan Brüksel lahanası, kemiklerin güçlenmesine de büyük destek sağlıyor. Saymakla bitmeyen faydalarıyla bu sebze, anlayacağınız sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasında zirveyi zorluyor.

100 gramı sadece ve sadece 36 kalori içeren Brüksel lahanasının bir diyet sebzesi olduğunu da atlamak gerektiğini düşünüyorum. Yüksek lif barındıran bu değerli sebze, bağırsakların işleyişini hızlandırmada da önemli bir görev üstleniyor. Düzenli tüketildiğinde ise kilo verme sürecinin hızlanmasına destek sağlıyor. Fakat uzmanlar tarafından haftanın yalnızca birkaç günü tüketilmesi öneriliyor. Fazlası sindirim sistemini yorabiliyor.

“Bir Brüksel lahanası yemeği için amma uzun bir giriş yazısı yazmışsın.” dediğinizi duyar gibiyim. Fakat böylesine faydalı bir sebzeyi siz sevgili okuyucularıma da sevdirebilirim düşüncesiyle bildiklerimi aktarmak istedim. Biraz da paylaşacağım tarife değinmem gerekirse, ayvalı terbiye ile buluşan Brüksel lahanasının çok farklı bir lezzet sunduğunu belirtebilirim. Bilhassa özel sosun lahanaya çok yakıştığının altını çizmem gerekir. Bu yemek, sebzeseverler için adeta bir mutluluk tablosu olacak. Siz de bu kıymetli sebzeye mesafeli yaklaşıyorsanız, ayva terbiyesi ile Brüksel lahanasının mucizevi buluşmasına mutlaka şahit olmalı, hatta bu enfes lezzeti mutlaka deneyimlemelisiniz. Haydi, kış mevsiminin en faydalı sebzelerinden olan Brüksel lahanası, kereviz sapı, havuç ve ayvanın birleşimiyle nefis bir lezzet hazırlamak için kolları sıvayın! İşte tarif…

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Minik sağlık topları: Ayvalı terbiyeli Brüksel lahana


Malzemeler

Haberin Devamı

500 gr Brüksel lahanası
2 orta boy havuç
1 adet kuru soğan
2 adet sarımsak
1 adet ayva
3-4 adet kereviz sapı
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı su

Sos için;

1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım limon suyu

Yapılışı

. Brüksel lahanalarının dış yapraklarını ve sert kök kısımlarını temizleyin, bol suda yıkayın ve süzgece alın. Bıçak yardımı ile kök kısımlarına küçük çizikler atın.

. Kereviz saplarını, havuçları ve ayvayı iri küpler halinde, kuru soğan ve sarımsakları ise olabildiğince küçük doğrayın.

. Geniş tabanlı bir tencerede zeytinyağını kızdırın. Önce soğan ve sarımsakları hafif renk alıncaya kadar kavurun. Ardından havuç, kereviz sapları, lahana ve ayvayı ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine tuz ve suyu ekleyerek tencerenin kapağını kapatarak sebzeler hafif yumuşayana kadar pişirin.

. Terbiye sosu için derince bir kaseye limon suyunu, yumurta sarısını ve yoğurdu alarak iyice çırpın. Kesilmemesi için terbiyenin üzerine yemeğin suyundan biraz ekleyip karıştırın. Daha sonra sebzelerin üzerine ekleyip dikkatlice karıştırmaya devam edin.

. Yemeğin sosla bütünleşmesi için çok az daha pişirip ocağın altını kapatın. Yemek ılıdıktan sonra servis tabaklarına alın.Üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun....

Yazarın Tüm Yazıları