İki İtalyan lezzetinin tek tarifte buluşması: Focaccia Pizza

Sevgili lezzetsever dostlarım...Türk mutfağına olan sevgim ve ilgim, artık hepinizin bildiği bir gerçek... Türk mutfağı ve lezzetlerini hazırlayıp en sevdiklerime sunmanın yanı sıra sizinle de paylaşmayı çok seviyorum, artık onu da biliyorsunuz. Bana “Türk Mutfağı dışında en sevdiğin 2. mutfak hangi ülkeye ait?” diye sorsalar, kesinlikle “İtalya” derim. Çünkü hem Türk damak tadına çok yakın hem de zeytinyağı ve taze baharatlara çok fazla değer veriyorlar. Bu nedenle İtalyan mutfağı artık uzmanlıklarım arasında yerini aldı bile. Makarna ve pizzadan ibaret gibi gözükse de aslında İtalyan mutfağı derya deniz bir kültüre sahip. Fakat bizim gibi hamur işine çok düşkün olduklarını da inkar edemeyeceğim.Bu hafta sizinle Focaccia ve pizzanın buluştuğu, dışı kıtır, içi yumuşacık enfes bir tarifle geldim. Bu tarifi özellikle minikler çok sevecek.

Haberin Devamı

Kökeni eski Roma İmparatorluğu’na dayanan, “PanisFocacius” olarak adlandırılan ve yayvan bir hamurun üzerine eklenen çeşitli malzemelerle hazırlanan Focaccia için pizzanın atası diyebiliriz. Günümüz modern pizzası, takvimler 18’inci yüzyıl sonlarını gösterdiği yıllarda, klasik focaccia’nındomates ile buluşması sonucu Napoli’de doğdu. Bugün ise İtalyan mutfağının kült lezzetlerinden biri halini aldı.İtalya’nın en meşhur ve en çok sevilen ekmeği olan Focaccia, zeytinli, domatesli, karamelize soğanlı ya da en sade haliyle biberiye ve deniz tuzlu olarak yapılıyor. Üzerine domates sosu, çeşitli sebze ve şarküteri ürünleri konulduğunda da pizza tabanı olarak da kullanılabiliyor. Aralarındaki en belirgin farkı ise pizza hamurunun biraz daha ince ve hamurundaki maya miktarının daha az olması oluşturuyor.

“Fokaçia” olarak okunan, un, yağ, su, tuz, şeker ve mayadan oluşan basit malzemeleriyle enfes bir pizza hamuru sunan Focaccia, üzeri örtülerek 30 dakika kadar dinlenmeye bırakılıyor. Elle ya da bir merdane yardımıyla kalınca açıldıktan sonra pişirilecek kaba yerleştiriliyor ve yeniden 15 dakika kadar dinlendiriliyor. Çünkü gerçek bir Focaccia pizza pişirmenin yolu, hamurun kabarması için ihtiyaç duyduğu süreleri sabırla beklemekten geçiyor. Evet, biraz uzun sürüyor ancak beklediğiniz zamana kesinlikle değiyor.Yalnız dikkat! Piştiği zaman mutfakta yayılan kokuya aşık olabilirsiniz, şahsen ben her pişirdiğimde bu keyfi yaşıyorum. Haydi, hazırsak başlayalım o zaman.
Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz. Afiyetle kalın...

Malzemeler

Hamuru için

Haberin Devamı

1.5 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
Yarım paket kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için

1 adet kuru soğan
1 adet sarımsak
2 adet domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 yaprak fesleğen
1 tutam tuz

Üzeri için

2-3 adet çeri domates
1 adet yeşil biber
1 adet kapya biber
4-5 adet mantar
Yarım kase mozzarella peyniri
2-3 yaprak fesleğen

Haberin Devamı

İki İtalyan lezzetinin tek tarifte buluşması: Focaccia Pizza


Yapılışı

. Yoğurma kabına unu alarak orta kısmını açın. İçine su, kuru maya, şeker, tuz ve zeytinyağını ekleyerek yoğurun.
. Ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde ettikten sonra üzerini kapatıp ortalama 30 dakika kadar dinlendirin.
. Pişireceğiniz kaba bolca zeytinyağı sürün, daha sonra hamuru içerisine yerleştirip zeytinyağı ile kabın şeklini alacak kadar açın. Yağladığınız hamuru bir 15 dakika kadar daha dinlenmeye bırakın.
. Sosu hazırlamak için tavaya zeytinyağını alıp kızdırın. Önce küp küp doğradığınız soğanları ve sarımsağı, ardından domatesleri ekleyip kavurun.
. Ocaktan almadan önce tuzu ve doğradınız fesleğenleri karıştırın. Kenara alıp biraz soğumasını bekleyin.
. Kapta yağladığınız hamurun üzerine önce domatesli sosu,ardından peyniri ekleyin.
. Dilimlediğiniz mantarları, çeri domatesleri, biberleri ve fesleğenleri de ilave ederek önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
. Dilimleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları