Dışı çıtır çıtır, içi lokum gibi: Susamlı patlıcan pane

Herkese merhaba sevgili dostlarım. Bu hafta patlıcanseverleri çok mutlu edecek bir tarifle geldim, üstelik galeta unu ve susamla buluşturduğum enfes bir versiyonu ile: susamlı patlıcan pane. Patlıcan, birçok yemek çeşidi çıkarılabilen, mutfaklarımızın olmazsa olmaz meyvelerindendir. Evet, meyve dedim, yanlış görmediniz.Patlıcanı çoğumuz sebze olarak kabullenmiş olsa da kesilip yakından incelendiğinde görülen, ete gömülü küçük tohumları patlıcanı meyve olarak niteler. Yani kısacası, çekirdekli ve tohumlu tüm besinler meyve sınıfında adlandırılır. Kızartmak, sotelemek, fırınlamak gibi farklı seçenekli yemeklere eşlik edebilen patlıcan, pek çok kültürde de oldukça sevilir. Cilt pigmentlerini geliştirmeye olan katkısı ve birden fazla içerdiği flavonoid ile de sahip olduğı antioksidan özellikler sayesinde beslenme uzmanları tarafından tüketimi sıkça tavsiye edilir. Fakat kendine özgü tadı nedeniyle patlıcanı bir de sevmeyen hatır sayılır kitlesivardır. Eğer onlardan biriyseniz, her yemeğin lezzetinin onu nasıl yaptığınıza ve hangi malzemeleri kullandığınıza bağlı olduğunu unutmayın. Bunun için de size pane yönteminden bahsetmek istedim.

Haberin Devamı

Bir çoğumuzun mutfağında sıkça kullandığı yöntem olan pane dış yüzey, en basit anlamıyla tabaka olarak adlandırılır.Paneleme işlemi de pişirilecek ürünü sırasıyla yumurta ve galeta unundan geçirme işlemiyle yapılır. Tabii tercihe göre yumurtadan sonra una, ekmek kırıntısına veya ufalanmış mısır gevreğine bulama yöntemiyle de uygulanabilir. Böylece pane yöntemi ile pişirilecek etin ya da sebzenin fazla yağ emmesinin önüne geçilir. Pane harcını beyaz et, kırmızı et, balıklar ve sebzeler olmak üzere ana yemek kategorisinde rahatlıkla kullanabileceğiniz gibi, soğan halkası, peynir veya patates kroket gibi aperatif seçeneklerde de tercih edebilirsiniz.

Susamlı pane için patlıcanın en leziz hallerinden biri diyebilirim. Üstelik bir de kuzu kuşbaşı ile renkli biberler, yeşil soğan ve kereviz sapı gibi sebzelerle buluştuğunda ortaya inanılmaz bir lezzet çıktığını belirtmeden geçemeyeceğim. Paneyi bir tür kızartma tarifi olduğundan, yapmaktan çekinenleriniz olabilir. Dilerseniz patlıcanlarınızı 180 derecelik fırında iyice kızarana kadar da pişirebilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa yumurtaya ve galeta ununa buladığınız patlıcanları buzdolabında bir saat bekleterek çıtırlığını daha da artırabilirsiniz. Hazırsanız tarifin diğer detaylarına geçebiliriz.

Sorularınız, merak ettikleriniz ve diğer leziz tariflerime ulaşmak için beni Instagram’da @cheffyildiz hesabımdan takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Dışı çıtır çıtır, içi lokum gibi: Susamlı patlıcan pane


Malzemeler

500 gr kuzu kuşbaşı

5 adet patlıcan

1 adet kapya biber

2 adet sivri biber

4-5 dal kereviz sapı

2-3 dal yeşil soğan

2 adet sarımsak

2 adet yumurta

1 su bardağı galeta unu

1 yemek kaşığı susam

2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yarım çay bardağı soya sosu

Yapılışı

. Patlıcanları şeritler halinde soyun ve iri küpler halinde doğrayın. Daha sonra tuzlayıp biraz bekletin. Suları çıkan patlıcanları iyice kurulayın ve bir kenara alın.

. Küçük bir kaseye yumurtaları kırın ve çırpın. Diğer kaseyeise galeta ununu alın.
Patlıcanları önce yumurtaya daha sonra galeta ununa buluyarak kızartın. Fazla yağını alarak bir kaseye yerleştirin.

. Diğer yanda genişce bir tavaya yağı alın ve kızdırın. Daha sonra etleri ekleyip yumuşayıncaya kadar soteleyin.Sarımsakları, küp küp doğradığınız biberleri, şeritler halinde doğradığınız kereviz ve yeşil soğanları ekleyip biraz daha soteleyip karıştırın. Son olarak panelediğiniz patlıcanları, soya sosunu ve susamı ekleyip güzelce tüm malzemeleri harmanlayın. Ocaktan aldığınız susamlı patlıcan panenizi artıksıcak sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…

Yazarın Tüm Yazıları