Tarım Bakanlığı memur alımı başvurusu için müjdeyi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çoğunluğu mühendis ve veterinerlerden oluşan toplam 2 bin 58 kişinin kadroya alınacağını duyurdu. Tarım Bakanlığı memur alımı duyurusunun yanı sıra TKDK'ya da değinen Faruk Çelik, bu kuruma da 200 personel alımının yıl sonuna kadar gerçekleşeceğini belirtti. İşte, Tarım Bakanlığı personel alımı duyurusu ve detayları
#Gıda Tarım BakanlığıHer yıl milyonlarca insanda karın ağrısı, yüksek ateş, ishal gibi belirtilerle seyreden enfeksiyonlara sebep olan salmonella, çok kolay bulaştığı ve en beklenmedik yerlerde pusuya yattığı için "sinsi bakteri" olarak anılıyor. Peki özellikle çocukları ve yaşlıları tehdit eden bu mikroptan kaçınmak için ne yapabiliriz?
#SalmonellaTicaret Bakanı Ömer Bolat, CNN Türk'te Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. "Orta Vadeli Plan ile yol haritamızı belirledik" diyen Bolat, "Hedef dış ticaret açıklarının ve cari açığının azaltılması, istikrarlı ve orta düzeyli büyüme trendine girmekti. Şu an hedeflerimizin ilerisindeyiz." dedi. Gazze'ye ihracat tartışmalarına da değinen Bakan Bolat, "Türkiye, İsrail'e jet yakıtı satmıyor. Sosyal medya üzerinden büyük bir yalan uydurdular." dedi.
#Ömer BolatAlo 174 Gıda Hattı’na gelen şikâyetler gülümsetti. Bir kişi “Karım evde hijyen kurallarına göre yemek yapmıyor, yemekten kıl çıktı” diyerek eşini şikâyet ederken, yalnız yaşayan bir öğrenci ise “Yaptığım pilav hep lapa lapa oluyor, pirinç pilavı tarifi alabilir miyim?” diye sordu.
#Alo Gıda HattıYumurta, makro ve mikro besin öğeleri açısından çok zengin bir besin kaynağı, kahvaltılarımızın vazgeçilmezi… Ancak içine katılan kimyasal maddeler, yarardan çok zarar getirebiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, birkaç yıl önce bu hilelerin önüne geçmek için bir düzenleme yaparak yumurtaların üzerine rakamlardan oluşan kodlar eklemiş, üzerinde rakam bulunmayan yumurtaların satışını yasaklamıştı. Peki, siz yumurta satın alırken bu rakamlara dikkat ediyor musunuz ve ne anlama geldiğini biliyor musunuz?
#YumurtaBu yıl bir litre kaliteli sızma zeytinyağının üretim maliyeti 250-360 TL arasında değişiyor. Buna ambalaj, etiket, nakliye masrafları ve kâr payı da eklendiğinde bir litre zeytinyağının litresi tüketiciye 400 liradan ulaşıyor. TMMOB Gıda Mühendisler Odası, vatandaşa “Sosyal medyada satılan, etiketsiz, faturasız ürünleri tüketmeyin” çağrısında bulundu.
#ZeytinyağıİSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu. Bahçıvan, çok sayıda gencin amaçsız şekilde boş vakit geçirdiğinin altını çizdi.
#İstanbul Sanayi OdasıBaklan Belediyesi'nin hangi partide olduğu, 31 Mart yerel seçimleri ile merak konusu oldu. Türkiye yerel yönetimleri belirlemek için 2024 yılında sandık başına gidecek. Denizli ilçelerinden olan Baklan'da 2019 yılında toplam 4.535 seçmenden 4.250'si oy kullandı. Peki, Baklan Belediyesi hangi partide? Denizli Baklan Belediye Başkanı kimdir? İşte, 2019 Baklan yerel seçim sonuçları...
#Baklan BelediyesiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Teknoparklarımız bünyesinde tarım teknolojilerinde yeni girişimlerin filizlenmesinin destekçisi oluyoruz. Teknoparklarımızda tarım teknolojilerinde çalışan 257 teknoloji girişimimize bugüne kadar sağladığımız Ar-Ge teşviki 2,4 milyar lirayı aştı" dedi.
#Mehmet Fatih KacırTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiSağlığa uygun koşullarda üretilmiş iyi bir pastırma nasıl seçilir? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı?Bu ürünlerin etiketini okurken hangi detayları kontrol etmeliyiz? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile 9 soruda hileli pastırmayı anlamanın yollarını konuştuk.
#PastırmaTereyağına süt kreması yerine margarin, ayçiçeği yağı, mısır özü yağı, palm yağı, hayvansal kaynaklı farklı bitkisel yağlar ve patates nişastası eklenmesi en çok uygulanan hilelerden. Bu hileli tereyağlarını ayırt etmenin en iyi yollarından biri ambalajlı ürün almak ve ürün etiketlerini okumak. Ancak gıda sahtekarları ünlü markaların sahte etiketleri kullanarak hileli teryağlarını piyasaya srüyorlar. Peki biz nasıl güvenle tereyağı tüketeceğiz? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#TereyağHer gün soframıza gelen gıdalar üzerinde öyle büyük oyunlar dönüyor ki maliyeti düşürmek için yapılan hileler pes dedirtiyor. Süt ürünleri, zeytinyağı, salça, sirke, tereyağı derken Ramazan ayının yaklaşmasıyla pastırma da bunlardan nasibini aldı. Peki pastırmada en çok hangi hilelere başvuruluyor? Hileli ürün tadından, görüntüsünden anlaşılır mı? Pazarlarda ya da şarküterilerde satılan ambalajsız ürünler riskli mi? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık anlatıyor.
#SağlıkMutfaklarımızın vazgeçilmezi, besin değeri oldukça yüksek ve sağlığımız için birçok faydası bulunuyor. Satın alırken markasına, rengine, kokusuna hatta tadına bakıyoruz. Peki zeytinyağı satın alırken bunlara bakmak yeterli mi? Rengi, kalite konusunda belirleyici mi? Zeytinyağı seçerken laboratuvar analizi yaptıramayız ama bu ipuçları ile doğru zeytinyağını seçebiliriz. İşte satın aldığınız zeytinyağının gerçekten sizin için iyi olup olmadığını anlamanın yolları...
#SağlıkSefaköy'de kurulan bir tezgahta 3 kangal sucuğun 150 TL'den satıldığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, akıllara sucukta yapılan hileleri getirdi. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan hileye dikkat çekerken, "Temel olarak iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak kullanıyorlar, böylece maliyetleri düşürmüş oluyorlar. Kemik tozu da karışmış olan kıymalar kullanılıyor" dedi.
#Sucuk