Deprem kadınları ses getiriyor

Tarım Bakanlığı’nın desteği ile Güvenilir Ürün Platformu tarafından yürütülen ve deprem bölgesinde üretimin yeniden canlandırılmasını hedefleyen Üreten Yöre Üreten Türkiye Projesi Gaziantep etabı da başarıyla tamamlandı.

Haberin Devamı

Depremden en büyük hasarı alan Hatay’da da Antakya Ticaret ve Sanayi Odası aynı etkinliği düzenledi. Buranın özelliği Emekçi Kadınlar Günü’nün kutlanmasıydı.

Büyük boyutlara varan göç hareketliliği, kaybolan yaşam alanları, tahrip olan kentsel ve kırsal altyapı, hasar gören tarım, sanayi ve hizmet sektörü nedeniyle iktisadi faaliyetin durma noktasında olduğunu vurgulamalıyız. Tek hareketlilik yapılan hastaneler ve TOKİ’nin yaptığı binalar. Köylerde henüz bir hareket olmadığı söyleniyor.

Her kesim, yaraların bir nebze olarak sarılması için çeşitli projeler gerçekleştirmeye çalışıyor. İlk hedef Hatay’daki ünlü lokantaların ayağa kaldırılmasıydı. Bunu İstanbul’daki ünlü restoran sahipleri yapmaya çalışıyor. İkincisi de marketlerin bölgeden ürün alma gücünü harekete geçirmesi. Ama en önemlisi kadın kooperatifleri gerçekleştiriyor bunu. Neler üretmiyorlar ki...

Haberin Devamı

Daha önce Arsuz, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da gerçekleştirilen projenin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi il buluşması büyükşehirin desteği ile gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomideki mücadeleyi maraton koşusu olarak değerlendirirken, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziantep’te gastronomi ile ilgili çalışmaların kente katkısını anlattı. Çok sayıda yerel üreticinin katıldığı buluşmaya Türkiye’nin önde gelen marketleri, online alıcıları da katılarak alım için görüşmeler yaptılar.

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, deprem bölgesindeki yerel üreticilerin desteklenmesini amaçlayan etkinliğin yardım etmekten çok daha anlamlı olduğunu söyledi. Deprem bölgesi için çok önemli olan bu toplantıyı düzenlemelerinden dolayı Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak ve ekibine teşekkür eden Konukoğlu, “Herkes depremde büyük sıkıntı yaşadı. Yerel üreticileri desteklemek, yardım etmekten çok daha önemli ve anlamlı” dedi. Yerel üreticilerin bu destek sayesinde pazar sorununu aşabileceğine vurgu yapan Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Çok değil, 13 ay önce bölgemizde birkaç saat ara ile meydana gelen depremler hepimizi derinden sarstı. Deprem gerçeği ile yalnız bölge insanları değil, adeta Türkiye böylesine ilk kez tanık oldu. Bölgemizde 53 bin vatandaşımız depremde hayatını kaybetti, konut ve işyerleri yıkıldı. Böyle sarsıntılı süreç yaşayan yerel üreticileri, potansiyel alıcılarla buluşturarak üretimi geliştirmeyi ve bölge ekonomisine katkı sağlamayı amaçlayan sizleri yürekten kutluyorum.”

Haberin Devamı

Toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber de ‘Tarladan Sofraya, Çiftlikten Çatala Güvenilir Gıda’ arzını ve izlenebilirliği sağladıklarını belirterek, “Bir yandan bu konuda dertlenirken, bir yandan da ülkemizin potansiyelini marka yapma derdindeyiz. Güçlü Türkiye’nin yolunun güçlü tarımdan geçtiğini unutmayalım” dedi. Toplantının açılışında Güvenilir Ürün Platformu adına Celal Toprak ve Innovation for Development (I4D) Direktörü Doğan Çelik de söz alarak projeye ilişkin görüşlerini aktardı.

Yarın bölgedeki notlarımıza devam edeceğiz.

CHP GENÇLERDEN BAŞARI BEKLİYOR

CHP  belediye başkan adayları belirlendikten sonra kıyamet koptu. Veli Ağbaba, Seyit Torun, Gökhan Zeybek, Gökhan Günaydın, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş kendi illerinde belirleyici oldu. Hatta elleri o kadar uzun ki Türkiye’nin çeşitli illerinde listelere müdahale ettiler. Özgür Özel’in canlı yayında bir konuşmasından anlıyoruz ki, Türkiye üçe bölünmüş. İstanbul, Ankara, İzmir... Çekilen kurada İzmir Özel’e düşmüş. Bizzat Özel canlı yayında “İstanbul’a İmamoğlu, Ankara’ya Yavaş, İzmir’e en çok emek veren benim” dedi. Kupon iller, ilçeler kapanın elinde kalmış, görünen bu. Bir şey daha yapıldı. Önemli ilçelerde ağırlıklı olarak gençler belediye başkan adayı olarak gösterildi. Dışarıdan bakıldığı zaman güzel bir şey olarak gözüküyor. Seçilen gençler için halk beş yıl sonra bir ‘karne’ verecek, umarız bu karneler kırıklarla dolu olmaz. Malum 3-5 milyar ve daha üstü bütçeler yönetecekler ve bütçeleri harcama yetkisi başkana ait olacak, binlerce kişi yanlarında çalışacak, şöyle bir soru akla gelebilir, bu gençler devasa bütçeleri nasıl yönetecek? Bir de yeni adaylara bir bakalım yarın.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“Bakın ben genç değilim. Bu bir sır değil. Ama olay şu: Amerikan halkı için işlerin nasıl halledileceğini anlıyorum.”      ABD Başkanı Biden

ÇEBİ AİLESİ BULUŞTU

Ülkemizin en kalabalık ailelerinden ‘Çebi Ailesi’ geçen pazar günü müthiş bir katılımla Beylikdüzü’nde kahvaltıda buluştu. Ailenin yakın dostu ve hemşerisi de olan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık kahvaltının onur misafiriydi. Çalık, Beylikdüzü’nde yaptıklarını ve yeniden kazanması halinde yapacaklarını anlattı. İBB Başkanı İmamoğlu’nun tüm aileye selamlarını iletti.

YENİ YAŞ SKALASI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yeni yaş dilimi skalasını şöyle açıkladı: 

0-17: Ergen, 18-65: Genç, 66-79: Orta yaş, 80-99: Yaşlı

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU

- Bir yanlışı düzeltelim. 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde Yeşil Sol Parti (YSP) adıyla seçimlere katılan eski HDP yeni DEM’in, yurtdışı-yurtiçi toplam oyu 4 milyon 803 bin 774’tür. 7-8 milyon değil. Türkiye’de aklı başında hiç kimse DEM’e oy veren vatandaşlarımızı suçlayamaz, suçlamaz. Burası demokratik bir ülke, herkes istediği partiye veya adaya oy verir.

Yazarın Tüm Yazıları