Ucuz zeytinyağı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Ucuz zeytinyağı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2024 07:00

Bu yıl bir litre kaliteli sızma zeytinyağının üretim maliyeti 250-360 TL arasında değişiyor. Buna ambalaj, etiket, nakliye masrafları ve kâr payı da eklendiğinde bir litre zeytinyağının litresi tüketiciye 400 liradan ulaşıyor. TMMOB Gıda Mühendisler Odası, vatandaşa “Sosyal medyada satılan, etiketsiz, faturasız ürünleri tüketmeyin” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

TMMOB Gıda Mühendisler Odası, vatandaşı ‘ucuz zeytinyağı’ konusunda uyaran yazılı bir açıklama yayımladı. Yazıda, bu sene bir litre zeytinyağının üretim maliyeti en 250-360 TL aralığında değişirken ve Tariş de zeytinyağı alım fiyatı 295 TL olarak belirlemişken sanal satış yerlerinde 5 litre zeytinyağının 450 liradan satıldığına dikkat çekildi ve bu ürünlerin en çok Facebook, Instagram, Tiktok’ta etiketsiz pet şişelerle satıldığı vurgulandı. Vatandaşa “Etiketsiz ürünler almayın, uzaktan satış yöntemlerinde tarafınıza fatura gönderilmeyen ürünleri tüketmeyin!” uyarısında bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, şu tavsiyede bulundu: “Aldığınız ürünler üzerinde yer alan gıda işletmecisi, işletme kayıt numarası gibi bilgileri www.ggbs.tarim.gov.tr adresinde yer alan ‘Kayıtlı/Onaylı Gıda İşletmeleri Listesi’nden kontrol etmeyi unutmayın.”

Haberin Devamı

1300 TL’LİK ÜRÜN 450 TL

Yazıda, söz konusu sahte ürünlerin uzaktan satışının yalnızca sosyal medya aracılığıyla değil, satıcıların kendi kurdukları internet siteleri aracılığıyla da yapıldığı bilgisi verildi. “Bir gıda pazar yeri gibi görünen sanal satış yerlerinde 5 litresi 450 TL civarında ürünler ile sosyal medya hesaplarında etiketsiz pet şişelerde zeytinyağlarının satışa sunuluyor” denildi.

Bu yıl zeytinde ‘yok yılı’ olduğuna vurgu yapan sektör temsilcileri, yeni sezonda zeytin toplama maliyetinin geçen seneye kıyasla yüzde 100 artışla 35 TL’ye kadar çıktığını; bir litre kaliteli sızma zeytinyağının üretim maliyeti ise bu yıl en az 400 liradan satıldığını aktarmıştı. Buna ambalaj, etiket, nakliye masrafları ve kâr payı da eklendiğinde, bu yıl beş litrelik teneke zeytinyağının en az 1.300 TL’den başladığı belirtiliyor.

‘GÖREV ALMAK İSTERİZ’ ÇAĞRISI

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı denetimlerin sıkılaşması çağrısında da bulunulan yazıda, “Bizler gıda denetimlerinde sorumlu Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda güvenliği ve tüketici menfaatleri amacını görev edinerek zeytinyağı konusunda da denetimlerin sıklaştırılması, yer türlü mecradan numuneler alınması ve yukarıda belirttiğimiz analizlerin yaptırılarak kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini, yol kenarlarında satılan etiketsiz pet şişelerdeki ürünlerin satışlarının belli bir mevzuata uygun hale getirilmesinin sağlanmasını talep etmekteyiz. Ve bu konuda tüm işlerde görev almak isteriz” çağrısında bulunuldu.

Haberin Devamı

ÜRETİCİLER DENETİM İSTEMİŞTİ

Yalnızca sosyal medya ya da çeşitli internet sitelerinde değil, e-ticaret platformlarında da 5 litresi 300-400 liraya satılan zeytinyağları şüphe uyandırmıştı. Bu yağların farklı ‘birlik’ ve ‘vakıf’ isimleri ile satıldığını Hürriyet 2023 Eylül’de yazmış; Emre Eser imzalı haberde şu bilgilere yer verilmişti: “Oldukça ‘ucuz’ olan fiyat etiketi ile dikkat çeken bu yağlar için Ege Bölgesi’ndeki üreticiler acil denetim isteyip dolandırıcılık uyarısı yaptı. Onlara göre bu fiyata ürün satmak mümkün değil ve şu an bir litre zeytinyağının maliyeti en az 160 lira. e-ticaret platformu yetkilileri de önlem alıp ürünleri kaldırmaya başladıklarını ve detaylı analiz yapacaklarını söylüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!