Orta Avrupa’da araba kiralayıp bir road trip yapmak çok eskiden beri hayalimdi. Özellikle İsviçre Alplerini ve göllerini çok merak ediyordum. Tabii lezzetleri de... Sonunda geçtiğimiz yaz uygun bir zaman yaratıp, İsviçre’den yola başladım. Almanya’nın kara orman bölgesiyle devam edip, Fransa’nın üzüm bağlarıyla meşhur Alsace’da sonlanan bir rota çizdim. Bu sefer yalnız değildim. Ailemi de aldım yanıma, hem gezdik hem de güzel lezzetleri denedik. İşte bir hafta boyunca bu üç ülkede tattığımız lezzetler...
#GurmeEvliliği dolayısıyla Hollanda’ya yerleşen Çetin Deliktaş İzmir mutfağını özledi. Bu özlemini dindiremeyince İzmir lezzetlerini kendisi hazırlamaya başladı. Lezzet peşinde koşarken bir yandan da kültürümüzü dünyaya tanıtmak istedi ve konuyu ticari boyuta taşıdı. Önce midye satmaya başladı. Daha sonra eskiden Pasaport’ta hizmet veren tekne restoranlardan esinlenerek teknede İzmir lezzetlerini misafirlerine sunmaya başladı. Midye, boyoz, İzmir Köfte, sarma, kokoreç, mezeler artık Avrupalıların damaklarını şenlendiriyor...
#1CNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaAvrupa’ya karın düşmesi ile beraber Türk jet seti de soluğu yurtdışında almaya başladı. Aspen, Courchevel ve Gstaad gibi kayak merkezleri Türkiye’de popüler olsa da Fransa’nın tarihi Val d’Isere kasabası Türk elitlerinin kış aylarında gizli buluşma noktası olmaya devam ediyor. İşte karlarla kaplı kasabaya ziyaretimden anekdotlar...
#Aspen CourchevelKabağın özgün bir tat profili var; hafif tatlı bir lezzet katarak yemeklerin çekiciliğini arttırıyor, tenceredeki diğer bileşenlerle uyum içinde ve onların tadını bozmuyor. Kabakla yapılan şaheserlerden biri olduğunu düşündüğüm ratatouille’u anlatmak istiyorum… Yeni değil ama yeri gelmişken söylemeden geçmeyeyim: Bu yemeğin hikâyesini de öğrendiğimiz aynı adlı film muhteşem!
#KabakÜNLÜ müzisyen ve televizyoncu Ayhan Sicimoğlu, 5 yıldızlı Kuşadası Seven For Life Thermal Hotel’i ziyaret etti. Sicimoğlu, otelin çatı katında bulunan Feronya Restoran’da ödüllü şefler Aydın Sürer, Zeynep Kırıtaklar ve ekibinin hazırladığı yemekleri tattı. Oteli, yemekleri, Feronya Restoran’ı ve Kuşadası’nı çok beğendiğini söyleyen Sicimoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
#16 yıl kadar önce Mahmutbey’de açılan Seraf üzerine yazdığım ilk yazımda, yemeklerinden dekorasyonuna, servisten sunumuna o kadar etkilenmiştim ki “Mahmutbey’de bir vaha” başlığını kullanmıştım. Seraf bu süre içinde beni ve benim gibi müdavimlerini hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Her geçen yıl kalite-lezzet çıtasını artırdı.
#Müge AkgünBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatSomer Sivrioğlu’nu anlatmama, tanıtmama hiç gerek olmadığını çok iyi biliyorum. 2 ay kadar önce Adana Lezzet Festivali’nde sahneye çıktığında çığlık atanları, elini tutmak için sahneye tırmanmaya çalışanları, sahne arkasında “Terli tişörtünü bana atar mısın?” diye bağıranları gördüğümde “İşte şöhret olmak ve aynı zamanda sevilmek bu” diye düşünmüştüm.
#Müge AkgünŞef Ömer Bozyap’la yaz başında Galata Port’ta düzenlenen bir etkinlik sırasında tanışmıştım. Sirkeci’de bir otelin içinde “Ocak” adlı bir restoranı olduğunu anlatmıştı. Yaz telaşı ve seyahatler bitince aynı ekip buluşma sözü vermiştik. Nihayet hafta başında buluşabildik.
#Müge AkgünHer yaz koylarına, plajlarına akın edenleri karşılayan Bodrum, yine hareketli bir sezon geçiriyor. Bu yaz beldeye birbirinden iddialı yeni restoranlar açıldı. Kimileri ünlü şefleriyle de öne çıkıyor. Klasiklerin yeriyse her zaman başka. Şimdi tam sezonu madem, kahvaltıdan meze-balığa, kabuklulardan suşiye sıkı bir Bodrum lezzet turu atmaya ne dersiniz?
#BodrumBodrum, tatilciler kadar lezzet peşinde koşanların da çekim merkezi. Birçok ünlü şefin, şöhretli restoranın yaz adresi olan ilçe, ruhuna uygun olarak Ege lezzetlerinden başlayıp Asya mutfağına uzanan geniş bir lezzet yelpazesi sunuyor. Her yıl yenilenen mutfaklardaki son gelişmeleri, sezonun favori mekân ve yemeklerini listenize not edin.
#GastronomiŞimdi kalabalıktan ve bir yerlere yetişme telaşından sıyrılalım ve yönümüzü ahalinin tercih ettiği Bursa şehir merkezine değil, eskinin Myrleia’sına, yani Mudanya’ya çevirelim. Biraz deniz ve yosun kokusunun peşinden gidip Mudanya-Siği-Tirilye hattında birlikte bir mavi yolculuğa çıkalım.
#HürriyetMichelin Rehberi’nin Türkiye’ye gelişini restoran eleştirmeni yazarımız Vedat Milor’la konuştuk. Milor, rehberin lezzeti yerine görseli güzel yemekleri ön plana çıkardığını söylüyor, “Dolayısıyla da dünyada geleneksel yemekleri iyi yapan lokantaların sayısı azalıyor” diyor. Ancak olumlu bulduğu bir ayrıntıyı da ekliyor: “Michelin bir merak uyandırıyor, insanlar mutfağımızı merak edecektir.”
#Vedat MilorTürkiye 2021 yılında 23 milyar dolarlık tarım ürünleri ihraç ederken, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) 5 milyar 100 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’sini tek başına gerçekleştirerek tarım ürünlerinde Türkiye ihracat şampiyonu oldu.
#Ege BölgesiSeyahat etmeyi bir süre rafa kaldırdık belki ama Bebek Otel’in klasikleri bir araya getiren menüsüyle Fransa’ya ışınlanmak mümkün. Kaz ciğeri, dil menüer, bol şarap soslu kara midye ve krem brüle gibi lezzetleri ayrıcalıklı kılansa ev yapımı soslar, ekmekler ve bizden malzemeler...
#Fransız Mutfağı