Patlıcan mutfakta, tatları kolayca emen ve bir dizi pişirme tekniğine uyum sağlayan boş bir tuval görevi görür. Izgarada pişmiş, közlenmiş, kızartılmış veya haşlanmış olabilir… Her yöntem lezzetinin farklı bir yönünü vurgular. Bu da şeflerin çeşitli tat profilleri denemelerini teşvik eder...
#PatlıcanBaylan pastanesi, 29 yılın ardından Karaköy’e geri döndü; Galataport’taki yeni şubesini açtı. Menüde kup griye ve trüf pasta gibi klasikleşmiş tatlıların yanı sıra bu şubeye özel tasarlanmış tuzlu karamelli waffle, karidesli linguine ve ‘cannelloni’ye sarılmış kuzu incik de var.
#PastahaneKanser, en önemli sağlık sorunlarından biri... Obezite ile kanser arasında yakın bir ilişki var. Bazı kanser türlerinin nedeni obezite olabilir. Dünya çapında kanserlerin %50’sinin obezite kaynaklı olabileceği düşünülüyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Türker Karabuğa, konuyla ilgili çok önemli bilgiler aktardı.
#KanserFüme et, genelde çiğ etin daha uzun ömürlü olabilmesi için önemli bir rol oynamaktadır. Balık ve et gibi gıdaların ateş dumanı ile tütsülenmesi sonrası ortaya çıkan füme et, normal ete göre daha dayanıklı olmaktadır. İşte, füme et hakkında bazı bilgiler
#Füme Et“Cazibe Şehri”, yeni açılan şık ve lüks restoranlar, otellerle çekiciliğini artırıyor. Bununla birlikte her gün yeni bar ve restoranın açıldığı Charles Village gibi semtler çok değişti. Kente cazibesini kazandıran Hard Rock Cafe’nin bulunduğu turistik liman bölgesi değil, 19. yüzyıl yapılarında açılan yeni barlar, uluslararası kategorideki sanat müzeleri, açık hava alanları. İşte 36 saatte Baltimore...
#SeyahatKalp damar sağlığımıza hayat boyu gösterdiğimiz özeni ve dikkati, bayram gibi özel günlerde de devam ettirmemiz gerekiyor. Fakat ülkemizde özellikle de bayramlarda, pek çoğumuz 'bir gün kuralları çiğnesem ne olur ki' deyip aşırı yemek yeyip vücudumuza yükleniyoruz. Bir defadan birşey olmaz mantığıyla yaptığımız yanlışlar, kalbimize ağır faturalar çıkarabiliyor.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Sümerkan, Almanya'dan başlayarak Avrupa'nın birçok ülkesini etkisi altına alan EHEC salgınının büyük bir kısmının, iyi pişirilmemiş sığır kaynaklı gıdalarda (kıyma, tütsülenmiş et, süt) oluştuğunu, hastalığın insanlara, pişmemiş veya az pişmiş etler, özellikle hamburgerler aracılığıyla bulaştığını bildirdi.
İyi bir Uzakdoğu veya Asya mutfağında tecrübe edinmek, farklı tekniklere, özellikle de farklı lezzet dengelerine hâkim olabilmek adına çok önemli. Roka’nın da şef Suna Hakyemez’in gelişimine çok katkısı olmuş. Mesela damak tadı Japon malzemelerinin tat profilleriyle şekillenmiş, mükemmeliyetçi Japon mutfak tekniklerinde ustalaşmış.
#UzakdoğuFransa’da kayağa gitmek bir hayal diye düşünmeyin. Tatil zamanları Türkiye’de iyi bir dağ otelinde bir hafta kalmakla Alpler’de konaklamak neredeyse aynı fiyata geliyor. Kayak orada bizdeki gibi lüks değil. Pist alternatifi çok ama ben size nefis restoranlarda gastronomik bir deneyim de yaşayabileceğiniz Val d’Isère ve Tignes’i önereceğim...
#Ebru Erke