sahurda doğru besinler haberleri sayfasında sahurda doğru besinler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 129 sahurda doğru besinler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sahur, ramazan ayının en önemli öğünü. Bu yüzden sahurda tüketilen besinler gün boyu acıkmamamız için oldukça önemli. Öğün planı iyi bir şekilde ayarlanıp, özellikle sahurda doğru besinler tüketildiğinde gün boyu tok kalabileceğimizi ifade eden Diyetisyen Deniz Zünbülcan, konuyla ilgili önemli detayları paylaştı.
#EmbedpodRamazanda doğru besinleri, doğru miktarlarda yiyerek oruç tutmayı başarırsanız hem ibadetinizi yapmış hem de vücudunuza sıhhat kazandırmış olursunuz. Sağlıklı oruç tutmayla doğru beslenmenin ipuçlarını beslenme ve diyet uzmanı Elif Nida Zafer ve Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattılar…
#Ramazanda Doğru BeslenmeSahurda tok tutan ve susatmayan yiyecekler, Ramazan'ın ilk günü ile gündeme geldi. Uzmanların doğru beslenme konusunda uyarılarda bulunduğu sahur sofralarında, olmazsa olmazlar öne çıkıyor. Tok tutan besinler arasında yumurta, en öndeki sıralamayı oluştururken, protein kaynaklı besinler de sofralarda sıkça yer verilenler arasında sayılabiliyor.
#Sahurda Ne YenirORUÇ tutmak isteyenlerin mutlaka sahura kalkması gerektiğini vurgulayan Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağla Yüksek, uykunuzun bölünmesi ve kalkıp bir şeyler yemeninin zor gelebileceğini ifade ederek, ancak neredeyse 15 saat süren açlık durumunun, sahura kalkmayarak 18-19 saate çıkmasının vücut için ciddi bir dengesizliğe neden olacağını söyledi.
#İzmirRamazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerektiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, “Sahurda yumurta, süt, kefir, peynir, yoğurt, iftarda ise yoğurtlu çorbalar, et, tavuk, balık, kuru baklagiller gibi protein içeren besinler mutlaka yer almalıdır. Ayrıca iftar yemeklerinizin içine çörek otu, sahur yemeklerinin içine de chia tohumu ekleyerek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine daha fazla destek olabilirsiniz” dedi.
#ANKARARamazan ayında öğünlerde oluşturulacak düzen ve öğünlerde alınacak besinlere dikkat edilmesi sayesinde zinde ve sağlıklı bir ramazan geçirilebileceğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Cem Nevşioğulları, “Ramazan ayını sağlıklı ve zinde geçirmek için beslenme kalkanı oluşturun. Bu ayda uzun süre aç kalmak, beslenme şeklinin ve saatlerinin değişmesi, hareketin azalması, yemeklerden hemen sonra yatılması gibi nedenlerle beslenme problemleri ortaya çıkmaktadır” dedi.
#Uzm. Dyt. Cem NevşioğullarıCovid 19 pandemisinde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamızda sağlıklı beslenmenin kilit rol oynadığını artık hepimiz biliyoruz. İşte bu noktada çoğumuzun zihnine şu soru takılıyor: Ramazan’da vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein gibi besin öğelerine daha fazla ihtiyacımız var mı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan sağlığımız üzerinde yaşamsal öneme sahip olan bu besin öğelerini ramazanda daha fazla almamız gerekmediğini belirterek, “Ancak oruç tutarken öğün sayısı azaldığı için yeterli besin çeşitliliği sağlanamazsa vücutta vitamin ve mineral kayıpları oluşabilir. Bu nedenle sahur ve iftardan oluşan 2 ana öğüne ek olarak, iftardan sonra mutlaka 1 ara öğün yapılmalı. Yaklaşık 14-15 saat süren uzun açlık sıvı dengesini de değiştirdiği için bu dönemde yeterli sıvı alımı da çok önemli. Dolayısıyla her gün iftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içmek gerekiyor” diyor.
#İftarBu sene ramazan ayı daha sakin ve daha çok evlerde geçiyor. Geçen senelerdeki gibi kalabalık sofralar, keyifli sohbetler maalesef yerini görüntülü aramalara bıraktı. Durum böyle olunca sıkıntıdan iştah kontrolünde zorlanma yaşayan pek çok kişi olmaya başladı. Özellikle de evde uzun saatler kalmak zorunda olan pek çok kişinin uyku saatleri ile birlikte yemek düzeni de bozulmaya başladı.
#Buket AdançRamazan ayının henüz başlarında olduğumuz şu günlerde uzun açlık süresi nedeniyle iftar, sahur ve bu iki öğün arasında geçirilen süredeki yeme içme düzeni oldukça önem taşıyor. Yavaşlayan metabolizmadan etkilenmemek, enerji dengesini ve konsantrasyon dengesini sağlamak için yapılması gerekenler gibi yapılmaması gerekenler de var. Uzman Klinik Psikolog ve Uzman Diyetisyen Merve Öz, Ramazan ayında yapılmaması gereken 10 maddeye dikkat çekti.
#RAMAZANYaşanan salgın nedeniyle birçok kişi bağışıklık sisteminin zayıflayacağı düşüncesiyle oruç tutmak konusunda kararsızlık yaşıyor. Tüm dünyaya hızla yayılan corona virüs salgınının ramazana denk gelmesi sebebiyle "Korona virüs salgınında oruç tutulur mu?", "Oruç tutarsak bağışıklığımız düşer mi?" sorularının cevaplarını Koruyucu Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr.Oğuz Özyaral açıkladı.
#Ramazanda BeslenmeRamazan ayının henüz başlarında olduğumuz şu günlerde uzun açlık süresi nedeniyle iftar, sahur ve bu iki öğün arasında geçirilen süredeki yeme içme düzeni oldukça önem taşıyor. Yavaşlayan metabolizmadan etkilenmemek, enerji dengesini ve konsantrasyon dengesini sağlamak için yapılması gerekenler gibi yapılmaması gerekenler de var. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri’nden Uzman Klinik Psikolog ve Uzman Diyetisyen Merve Öz, Ramazan ayında yapılmaması gereken 10 maddeye dikkat çekti.
#Dyt. Merve ÖzOn bir ayın sultanı ramazan ayı bereketi ile geldi. Bu ay birlik beraberliği, bir lokma ekmeği paylaşmanın güzelliğini gösteriyor bizlere. Alışverişler yapılıyor, özel lezzetler mutfakta yerini alıyor. Peki, rahat bir ramazan ayı geçirmek için nelere dikkat edilmeli?
#RamazanRamazan ayında oruç tutarken değişen beslenme düzeni nedeniyle oluşabilecek sindirim problemlerine, yorgunluk ve halsizlik hissine karşı doğru besin tercihlerinin önemli olduğunu, sağlıklı beslenmenin ve gerekli besin ihtiyaçlarını almanın vücut direncini arttırdığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Çağatay Kansız, “Koronavirüsten koruyacak bir besin var mı? Ramazan ayında sahurda ve iftarda nasıl beslenmeli, hangi besinler tüketilmeli? Ramazanda ne kadar su tüketmeliyiz? Hangi hastalar çok dikkat etmeli? Fiziksel aktivitelerde nelere dikkat edilmeli?” gibi sıkça karşılaşılan sorular hakkında merak edilenleri anlattı.
#RamazanRamazan ayında oruç tutanların hem beslenme şekli hem de yaşam şekli değişiyor. Bu dönemde dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Orucu dinç bir şekilde tutabilmek için neler yapılması gerektiğini Prof. Dr. İsmet Tamer ile konuştuk, kendisinden ramazan ayında sağlıklı beslenmeyle ilgili ipuçları aldık.
#SahurRamazan kilo verme açısından çok avantajlı bir dönemken, yanlış beslenmemiz sebebiyle sağlıksız şekilde kilo verimi veya aksine kilo alımı görebiliyoruz. Sağlıksız kilo vermekten kastım da, metabolizmamızın hızlanmasında rol alan, temel yapıtaşımız olan kaslarımızdaki kayıplar. Verilen kilonun kastan, yağdan, sudan gidip gitmediği sağlığımız üzerinde büyük rol oynar.
#İftarda Ne Yemeli