Perşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞGünümüzde yemek yapmak için birbirinden farklı besinler kullanılmaktadır. Özellikle de mantar farklı lezzeti ve eşsiz tadı ile yemeklerde ön plana çıkmaktadır. İstiridye mantarı ise en çok merak edilen besinlerin başında geliyor. İstiridye mantarı nasıl temizlenir? Nasıl pişirilir? İstiridye mantar kavurma nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Istiridye Mantarı2024 yılı 366 gün mü sorusu 29 Şubat 2024 tarihi itibarıyla merak ediliyor. Şubat ayının son günlerinin gelmesiyle birlikte bu yıl kaç gün süreceği merak ediliyor. Bilindiği üzere şubat ayı 4 yılda bir 29 gün, diğer yıllar ise 28 gün sürüyor. Şubat 2024 kaç çekiyor? sorusu da bu bağlamda merak ediliyor. Gregoryen takviminin kökeni, Roma İmparatoru Julius Caesar’ın, Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes’e yaptırdığı “Julyen” takvimidir. Bu takvime göre bir yıl 365 gün sürer ve her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler her 4 yılda, bir gün eder ve yıla eklenir. Peki, Bu yıl Şubat ayı 28 gün mü 29 gün mü sürecek?
#Şubat 2024Şubat ayının ortalarına doğru gelindikçe bu ayın kaç gün süreceği merak edilmeye başlandı. Bilindiği üzere yılın en kısa ayı şubat ayıdır. Şubat ayı 4 yılda bir 29 gün çekerken diğer yıllarda 28 gün sürer. Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 2. ayının bitmesine çok az bir süre kaldı. Julyen takvimine göre hesap edilen bu olay bir yıl ın365 gün sürmesi ve her yıldan 6 saat artması sebebiyle oluşur. Peki, Şubat ayı bu yıl kaç gün sürecek? Bu yıl Şubat 29 mu çekiyor?
#Şubat Ayıİyi bir Uzakdoğu veya Asya mutfağında tecrübe edinmek, farklı tekniklere, özellikle de farklı lezzet dengelerine hâkim olabilmek adına çok önemli. Roka’nın da şef Suna Hakyemez’in gelişimine çok katkısı olmuş. Mesela damak tadı Japon malzemelerinin tat profilleriyle şekillenmiş, mükemmeliyetçi Japon mutfak tekniklerinde ustalaşmış.
#UzakdoğuMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ TezerGelinim Mutfakta tavuklu şiş mantısı tarifi izleyiciler tarafından merak ediliyor. Hem lezzetli hem de evde kolay yapımı ile bugün ne pişirsem diyenlere tavuklu şiş mantısı alternatif sunacak. Peki, tavuklu şiş mantısı nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte, tavuklu şiş mantısı tarifi...
#Tavuklu Şiş MantısıBir yıl daha umutlarla, beklentilerle başladı. Bugün dünyanın dört bir yanında takvimlerin sayfalarında 1 Ocak yazıyor. Peki bugün kullandığımız takvimin tarihçesini biliyor musunuz? Eskiden yılın Ocak'ta değil de Mart'ta başladığını duymuş muydunuz? İşte binlerce yıl öncesine uzanan ilginç ayrıntılar...
#TakvimHıristiyan aleminin büyük bir bölümü bir Noel’i daha geride bıraktı. Noel, Hıristiyanların çoğu tarafından Hazreti İsa’nın doğum günü kabul edilen 25 Aralık’ta kutlanır. Bazı Ortodoks Kilisesi ve Ermeni Kilisesi mensupları ise Jülyen takvimine göre 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ta kutlar Noel’i.
#ALMANYAYılbaşı mezeleri özenle hazırlanan aile yemeklerinin vazgeçilmezidir. Sizlere yılbaşı sofranızı süsleyecek birbirinden LEZİZZ yılbaşı meze çeşitleri hazırladık. 13 farklı 2024 yılbaşı mezesi tarifleri haberimizde...
#Yılbaşı Meze ÇeşitleriBalık hem tadının verdiği keyif hem de kalp sağlığından beyin fonksiyonlarına saymakla bitmeyen onlarca yararıyla çoğumuz için vazgeçilmez bir besin. Onu haftalık beslenme düzenimize daha sık dahil etmenin en kolay yollarından biriyse ton balığı… Yazarımız Dr. Ayça Kaya güçlü bir magnezyum ve protein kaynağı olduğunu; semizotu, roka, dereotu gibi yeşilliklere katarak dengeli bir öğün hazırlayabileceğimizi söylüyor.
#BalıkOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıYüksek oranda protein içerdiği için mutfağımdan eksik etmediğim yerfıstığını anlatacağım bu hafta. Yerfıstığı kremasını günün her saati yiyebilirim, bu kremayla yaptığım kurabiyenin de dışı kıtır, içi Yumuşacık oluyor. Yerfıstığı, zenfecil ve sarımsakla yaptığım sossa hem makarnaya hem de salatalara şahane bir dokunuş katıyor.
#YerfıstığıHemen herkesin sevdiği birkaç lezzet saysak İtalyan mutfağının vazgeçilmezi pizza, mutlaka listede ilk sıralarda yerini alır. Napoli usulü yapılansa artık ülkemizdeki pizzacılarda da sık sık rastlayabildiğimiz, çok popüler bir seçenek. Ankara’daki mekânı Stüdyo Pizza’da ekşi mayalı nefis pizzalar yapan şef Murat Artukmaç’la bu lezzetin inceliklerini konuştuk.
#PizzaBursa’nın güçlü ilçeleri var. Onların başarılı faaliyetleri hem kendilerine hem de Bursa markasına güç veriyor. İlçe belediyelerin son dönemde yaptığı başarılı organizasyonlara, festivallere katılıyorum, güzel işler çıkarıyorlar. Bu sayfada da gözlemlerimi ve değerlendirmelerimi yapıyorum.
#BursaYumuşacık içimli, klasik ama çok bir çorba tarifi. Yapması pratik olduğundan, ve herkes tarafından çok sevildiğinden çok tercih edilir. Buyurun tarife üzerine bol kaşarla servis edin. Domates çorbasını, hazır kremayla hazırlayabileceğiniz gibi bu şekilde sütlü domates çorbası olarak da yapılır. Sütle yaptığımız terbiye krema yerine geçip, harika bir kıvam verir. İşte, sizler için hazırladığım patlıcan balığı, sütlü domates çorbası, muhallebili bisküvi pasta ve daha fazlasından oluşan Ramazan 24. gün iftar menüsü...
#Ramazan MenüsüBrokoliye karşı fikrinizi değiştirecek, enfes bir çorbadan söz ediyoruz. İçinizi ısıtacak bol vitaminli, besleyici ve Ramazan gününde boş kalan mideyi rahatlatacak bir çorba. Başlangıç olarak iftara uygun çorba diyebiliriz. Havuçlu Brokoli Çorbası: vitamin deposu, şifa kaynağı ve kolay çorba tarifi...
#Ramazan MenüsüMetro Türkiye depremzede çiftçilere destek amacıyla bölgeden temin ettiği ürün miktarını sezon sonuna kadar arttırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Mağazalarında bulabileceğimiz ürünler arasına Hatay’dan Arsuz limonu, beyaz balkabağı, Kırıkhan havucu, lahanası ve marulundan sonra Arsuz tatlı patatesi ve Kırıkhan siyah havucu da eklendi.
#MetroGelinim Mutfakta ayrılık acısı tarifi ekran başındaki izleyiciler tarafından merak edildi. Tortelini ekmeği ile hazırlanan ayrılık acısı tarifi, Enchilada sosu ile enfes bir tada dönüşüyor. İşte, ayrılık acısı nasıl yapılır merak edenlere, Gelinim Mutfakta ayrılık acısı tarifi ve malzemeleri...
#Ayrılık Acısı TarifiHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı Yemekleri31 Aralık akşamı uzun uzun sohbetlerin edildiği masalar kurulur. Birbirinden güzel mezeler, yemekler sıra sıra dizilir. Bu sofranın yılbaşına yakışır şıklıkta olması da önemli ve bunun için nelere dikkat etmek gerekir? 7 Catering’in kurucusu Ebru Erberdi “Pandemiden sonra klasiklere dönüldü. Yine kırmızı, yeşil ve dore ön planda” diyor. Gastronometro’nun şefleri de bu renkli sofra için leziz yılbaşı tarifleri veriyor.
#YılbaşıMersin denince akla gelen ilk sokak lezzeti elbette coğrafi işaret tescilli tantuni. Küçük küçük doğranmış et önden haşlanıyor, ardından toz kırmızı biber eklenip pamukyağında soteleniyor. Mersin’de bu kavurma işlemi tantuniye özel bir sac tavada yapılıyor. Lavaş veya ekmekler etlerin üzerine bastırılarak ısıtılıp sosu çektiriliyor ve etle doldurulup sarılıyor. Jürimize bu bize has tadın hakkını veren adresleri sorduk.
#Lavaş