Tatlılarla da iyi anlaşıyor, tuzlularla da...

Yüksek oranda protein içerdiği için mutfağımdan eksik etmediğim yerfıstığını anlatacağım bu hafta. Yerfıstığı kremasını günün her saati yiyebilirim, bu kremayla yaptığım kurabiyenin de dışı kıtır, içi Yumuşacık oluyor. Yerfıstığı, zenfecil ve sarımsakla yaptığım sossa hem makarnaya hem de salatalara şahane bir dokunuş katıyor.

Haberin Devamı

Biliyorsunuz, veganlara en çok sorulan sorulardan biri proteini nereden aldığımız... Mercimek, nohut, yulaf, tahin derken uzun bir listemiz var, şimdiye dek hepsinden bu köşede bahsettim. Bu haftaysa 100 gramında  26 gram protein olan yerfıstığını anlatmak istiyorum. Üstelik lif, vitamin ve minerallere ek olarak antioksidanlar bakımından da zengin.

Tatlılarla da iyi anlaşıyor, tuzlularla da...

Yerfıstığının badem, kaju veya fındık gibi ağaçta değil, toprak altında yetiştiğini duyunca çok şaşırmıştım. Bu leziz yemişe ülkemizde kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Genetiği korunmuş, yerli tarlalardan ve ilaçsız yetiştirilmiş fıstıklar bulabiliyor olmak da onu hem evimin hem de restoranımın mutfağının ayrılmaz bir parçası yapmak için yeterli. ‘Snickers’ çikolatadan kurabiyelere, makarnadan salatalara daha pek çok farklı lezzette kullanıyorum. Ama önce en sevdiğimi, yani yerfıstığı kremasını anlatmak istiyorum.

İster taneli ister pürüzsüz şekilde hazırlayabildiğimiz, farklı tatlandırıcı ve yemiş ilavesiyle çeşit çeşit versiyonunu hazırlayabildiğimiz için çok seviyorum bu kremayı. Kabuksuz, 2 su bardağı yerfıstığını robotta pürüzsüz olana dek çekiyorum. 1/2 su bardağı toz şeker, 1/4 su bardağı hurma balı, 1/4 su bardağı Hindistan cevizi yağı ve 1/4 çay kaşığı tuz ekleyip çekmeye devam ediyorum. Krema kıvamına gelmesi 5 dakikayı (arada durup kenarda biriken parçaları spatulayla harca katın) sürüyor. Sonra kavanoza koyuyorum, varsa üzerine biraz yerfıstığı yağı veya susam yağı ekleyebilirsiniz... Bu kremayı ekmeğin üzerine sürebilir, kahvaltı kâselerinizi tatlandırmak için kullanabilir veya canınız tatlı isteyip haliniz olmadığında kaşık kaşık tüketebilirsiniz. Ben günün her saati, her şekilde yiyebilirim!

Haberin Devamı

Tatlılarla da iyi anlaşıyor, tuzlularla da...

Yerfıstığı kremalı kurabiye

ÇOK KIZARMALARINA İZİN VERMEYİN

Bu kremayı hızlıca kurabiyeye çeviriyorum bazen. 1 su bardağı bitkisel tereyağını eritip 1’er su bardağı şeker ve esmer şekerle krema kıvamına gelene dek çırpıyorum. 3 yemek kaşığı aquafaba’yı (konserve nohut suyu) ekliyorum ve çırpmayı sürdürüyorum. 1 çay kaşığı vanilya özütü veya 1 paket vanilin ekliyorum. 2 su bardağı un,1 çay kaşığı kabartma tozu ve yarım çay kaşığı tuzu başka bir kaba eleyip güzelce karıştırıyorum. Kuru malzemeleri yavaş yavaş sıvı harçla harmanlıyorum, en son 2 su bardağı yerfıstığı kremasını katıyorum. Bu hamurdan bir dondurma kaşığı yardımıyla ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kâğıt serili bir fırın tepsisine koyuyorum. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakikada pişiyor ama gözünüz fırında olsun, çok kızarmalarına izin vermeyin ki dışı kıtır, içi yumuşacık olsun. Pişen kurabiyeleri tepsiden almadan önce iyice soğuduğundan emin olun. Dilerseniz üzerine muz dilimleri ve biraz yerfıstığı kreması sürerek süsleyebilirsiniz.

Yerfıstığı soslu makarna da çok sevdiğim bir diğer yemek... Bu tarifte ben daha çok yassı spagetti kullanıyorum ama elbette Uzakdoğu erişteleriyle de yapabilirsiniz. Pirinç eriştesiyle de çok güzel oluyor mesela. 2 kişi için 300 gram makarna veya erişte yeterli olur. 1 büyük havucu, yarım kabağı ve 1 kapya biberi jülyen doğrayın. Makarnaları paket üzerinde yazan süreye göre pişirin. Bu yemek için önce tuzlu yerfıstığı ezmesi yapacağız. Kabukları soyulmuş 2 su bardağı yerfıstığını robotta ufalayın; 1/4 su bardağı sıvıyağ ve 1/4 çay kaşığı tuz ekleyip çekmeyi sürdürün ama biraz taneli kalsın. Sıra geldi bunu makarna sosuna çevirmeye... 1/4 su bardağı fıstık ezmesi, 2’şer yemek kaşığı susam yağı, soya sosu ve limon suyunu, 1 diş ezilmiş sarımsak ve 1 çay kaşığı toz zencefille karıştırın (Bu sosu salatalarda da kullanabilirsiniz).

Haberin Devamı

Tatlılarla da iyi anlaşıyor, tuzlularla da...

Yerfıstıklı makarna

Bir vok tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın, 2’ye böldüğünüz 1 diş sarımsağı katın. 1 dakika sonra doğranmış sebzeleri ve 1 avuç soya filizini ekleyin, 3-4 dakika soteleyin. Yerfıstığı sosunu ekleyip 3-4 dakika daha karıştırın, sonra içinden 2’ye bölünmüş sarımsağı çıkarın. Süzülmüş makarnayı katın. Ben tabağa alınca üzerini biraz dövülmüş yerfıstığıyla süslemeyi çok seviyorum. Dilerseniz doğranmış maydanoz veya kişnişle son dokunuşu yapabilirsiniz. Makarna sosunda yemişe çok alışık değiliz, biliyorum. Ama deneyin, seveceğinize eminim.

Yazarın Tüm Yazıları