Zorunluluk geldi, bankalar ’kiranı biz gönderelim’ yarışına girdi

OTOMATİK ödeme talimatı verildiğinde kiralara masraf yansıtmayan bankalar, hesapta yeterli para olmasa ya da kriz yüzünden işsiz kalınsa dahi, kiraların aksamadan zamanında ödenmesini sağlayan uygulamaları devreye sokuyor. Kredi kartıyla kiranın ödenmesine imkan sağlıyor.

MALİYE Bakanlığı’nın 500 TL ve üzerindeki kira ödemelerini banka ya da PTT şubeleri üzerinden yatırma zorunluluğu getirmesiyle birlikte, bankalar arasında kira kapma yarışı da başladı. Bir yandan otomatik kira ödeme talimatı veren müşterilerini, işletim ücreti, EFT ve havale masraflarından arındıran bankalar, diğer yandan da hesapta yeterli para olmasa ya da kriz yüzünden işsiz kalsa dahi, kiraların aksamadan zamanında ödenmesini sağlayan uygulamaları devreye sokuyor. Otomatik kira ödeme talimatı veren müşterilerine alışverişlerinde kullanmak üzere para puan ve alışveriş çeki gibi bazı hediyeler veren bankalar, rekabette öne geçmek için kiralık kasalarda da özel indirim ve kredi kartından kira ödeme gibi uygulamalara gidebiliyor.

Kira güvence sigortası

Ayrıca, uygulamaya koydukları kira güvence sigortalarıyla işsiz kalan kiracıların 6 ay süreyle kiralarını ev sahiplerine ödeme taahhüdünde bulunuyor. Bundan da yararlanmak için aylık kirası 1000 TL olan kiracıların 31 TL, kirası 500 TL olanların da 15.5 TL prim ödemesi yeterli oluyor. 1 yıl süreyle yapılan bu sigortadan yararlanılabilmesi için kiracıların 4 ay (120 gün) süreyle primlerini aksatmadan ödemiş, 30 gün de işsiz kalmış olması gerekiyor. SMS ve e-posta gibi bildirimler ve yıllık kira bedellerini peşin ödemek isteyen kiracılar için de cazip faizli kira kredileri devreye sokuluyor.

Para cezası

Maliye Bakanlığı’nın "Gelir Vergisi Genel Tebliği"ne göre, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, iş yerini kiraya verenler ile kiracıların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini, banka veya Posta Müdürlüğü (PTT) tarafından düzenlenen belgelerle belgelenmesi (tevsik) zorunlu hale geldi. Karara uymayanlara 320 TL’den başlayan ve belgelendirilmeyen kira bedelinin her ay için yüzde 5’i kadar para cezalarını içeren bu tebliğ, bankaları harekete geçirdi. Halkbank, Fortis, Finansbank, HSBC, TEB, Ziraat gibi bankalar, otomatik kira ödeme talimatı veren müşterilerine, işletim, EFT ve havale ücretinden muaf tutma uygulamasını başlattı. Hesapta yeterli para olmadığı durumlarda da kiraların ek hesaptan ödenmesini sağlayan bankalar arasında yer alan Garanti, kiracılarının işsiz kalmasına karşı 6 ay süreyle ev sahiplerine kiraların ödenmesini sağlıyor. Ayrıca, SMS ve e-posta gibi bildirimleriyle kiranın ödendiğini müşterilerine bildirme uygulamasını başlatan bankalar, yıllık kira bedelini peşin ödeyerek, ev sahibinden indirim koparmak isteyen kiracılar için de kira kredi uygulamalarını devreye sokuyor. PTT havale ücretini 10 TL’den 1 TL’ye düşürürken, Finansbank otomatik ödeme talimatı veren kiracılara çekilişle 1000 TL’lik CarrefourSa hediye çeki kazanma imkanı tanıyor.

Kiracıya kim ne avantaj sağlıyor

PTT: Havale iÅŸlemlerinden aldığı 10 TL’lik masrafı, posta çeki hesabı açtıran müşterilerinde, 2 TL ile 3 TL’ye çekiyor. Bu hesabı hem kiracı, hem ev sahibi açtırırsa, ücret talep edilmiyor.Â

HALKBANK: Otomatik ödeme talimatı verenlerin kiraları masrafsız ev sahibi hesabına aktarılıyor. Ayrıca, kredili mevduat hesabı devreye sokularak, hesapta para olmasa da kiranın zamanında yatırılması sağlanıyor. Kiranın yattığı ev sahiplerine e-postayla bildiriliyor.

İŞ BANKASI: Otomatik ödeme talimatı veren kiracılardan masraf alınmıyor. Açılan hesaplara işletim bedeli yansıtılmıyor. Kira ödemelerinin "sınırsız otomatik ödeme servisi" kapsamında hesapta para olmasa dahi kiranın aksamadan gerçekleşmesi sağlanıyor. Ev sahibi kısa mesajla bilgilendiriliyor.

FİNANSBANK: Kiracıları masraflardan muaf tutan banka her gün bir kiracıya çekilişle 1000 TL’lik CarrefourSa alışveriş çeki kazandırıyor.

YAPI KREDİ: Kira ödeme talimatı veren müşterilerden havale masrafı talep etmiyor. Ayrıca düzenli ödeme talimatı veren kiracılara 5 TL değerinde 1000 Worldpuan hediye ediliyor.

FORTİS: Düzenli kira ödemesi talimatı veren müşteriden EFT ve havale masrafı almamak için çalışma başlatttı. Kiracıların yanı sıra ev sahiplerine de ekstra Worldpuan kazandırmayı planlıyor.

DENİZBANK: Kirasını peşin ödeyip, indirim koparmak isteyen kiracılar için özel kredi uygulamasını başlatan banka, ödeme talimatı veren kiracılardan da havale ücreti almıyor. Kredi kullanan kiracılara taşınma sırasında oluşacak zararlara karşı "eşya sigortası" da hediye ediyor.

AKBANK: Otomatik ödeme talimatı veren kiracılardan masraf almıyor. Ayrıca, ev sahibi ve kiracılara kendilerini ilgilendiren risklerle ilgili konut sigorta paketleri sunuluyor. Nakliye, emlakçı komisyonu, tadilat gibi işlemlerde kullanmak üzere özel ihtiyaç kredisi kullanma imkanı sunuyor.

HSBC: Havale veya EFT olarak gerçekleşecek düzenli kira ödemelerinden herhangi bir ücret talep edilmiyor.

TEB: Düzenli ödeme talimatı veren kiracılardan hesap işletim ücreti, havale ve EFT masrafı alınmıyor. Kira ödemeleri için düşük faiz oranlı kiracı kaynak hesabı açılabiliyor.

GARANTİ: EFT ve havale ücreti alınmıyor. Avans hesapta yeterli para olmasa bile kira ödemesi gerçekleşiyor. Banka ayrıca işsiz kalma durumunda 6 ay kiranın ödemesini garanti eden "Kira güvencesi sigortası" paketini de sunuyor.

ŞEKERBANK: Kira ödemeleri ücretsiz gerçekleştirilebiliyor. Kredili mevduat hesabı açtıran kiracılar, hesaplarında yeterli para olmadığında kiralarının da ödenmesini sağlatabiliyor. Kiracılara, kiralık kasa hizmetleri yüzde 50 indirimle sunuluyor.

TÜRKİYE FİNANS: Kira gelirini bankaya yatırana ücretsiz işlem, krediyi kredi kartını kullanarak yapanlara da 10 TL hediye puan veriyor.

ZİRAAT BANKASI: Hesap işletim ücreti, havale ve EFT ücreti almıyor. Kira hesaba yattığı zaman kısa mesajla bildiriliyor.
Yazarın Tüm Yazıları