Yunanlı ile Kuveytli BDDK’ya dava açar mı

YUNANİSTAN’ın ikinci büyük bankası konumundaki Alpha Bank’ın patronu Yannis Costopoulos, National Bank of Greece’in (NBG) Türkiye’de Finansbank’ın çoğunluk hisselerini almaya karar verdiği günlerde yöneticilerine sordu: "Türkiye’ye gitmenizin size katacağı ne olabilir ki?"

Başta Yönetim Kurulu Başkanı Takis Arapoğlu olmak üzere, NBG’nin yönetimi, Costopoulos’a şu yanıtı verdi: "Yunanistan’ın nüfusu ortada. Balkanlar’da da epey yol aldık. Türkiye, Avrupa Birliği (AB) tam üyelik yolunda ilerliyor. 70 milyonluk nüfusu bizim için önemli büyüme potansiyeli olacak."

Costopoulos, o günlerde NBG’nin Türkiye’ye iştahla yönelmesine yine de anlam veremedi, hatta burun kıvırdı. İki ülkede tartışmalar çıksa da, NBG’nin Finansbank’ın çoğunluğunu alması çok ses getirdi.

Bunu gören Yannis Costopoulos, ülkesinin üçüncü büyük bankası EFG Eurobank’ın da hareketlendiğini dikkate alıp, karar verdi: "Türkiye’de bir bankaya ortak girsek iyi olacak."

Alpha Bank’ın üst yönetim kadrosu, vitrindeki bazı bankalarla görüştü. Onlara, "Türkiye’de planınız nedir?" sorusu soruldu. Alpha Bank yönetimi, "Biz de Türkiye’de olmak istiyoruz o kadar" dedi...

Alpha Bank’ın ABank’a yarı yarıya ortaklık girişimiyle EFG Eurobank’ın Tekfenbank’ta yüzde 70 hisseyi satın alma adımı neredeyse aynı dönemlere denk geldi... Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), iki izin başvurusunu uzun süre bekletti. "BDDK’da, ’Bir Yunanlı banka yeter’ görüşü hakim" haberleri çıktı. Daha sonra EFG Eurobank, Tekfenbank için BDDK vizesine kavuştu.

Alpha Bank için süreç uzadıkça, "BDDK, Ziraat Bankası’na Atina ve Gümülcine’de şube açma izni verilmesini mi bekliyor" sorusu gündeme geldi.

Sonunda Ziraat’e Yunanistan’dan izin çıkmasına karşın, BDDK, Alpha Bank’ın ABank’a ortak olmasına vize vermedi. BDDK’nın bu tutumu, başta Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan olmak üzere, kararı bekleyenleri şaşırttı.

BDDK, bir hafta önce Kuveytli The International Investor’a (TII), "Mevduat toplama gücün yeterli değil" diyerek, Adabank’ı alma yolunu kapattı. Kuveytli’ye ayrıca, "Bugüne kadar Türkiye’ye gelen yabancı bankaların hepsinin gücü 10 milyar doların üstünde. Siz küçüksünüz" mesajı da iletilmişti.

Piyasa değeri 10 milyar Euro olan Alpha Bank’da ise durum farklıydı. BDDK, Alpha Bank’a "veto" kararını, Bankalar Kanunu’nun 8’inci maddesine dayandırdı. "Banka kuruculuğu"yla ilgili bu maddede casusluktan, kara para aklamaya kadar bir çok suç sayılıyor. Alpha Bank’ın yönetim kurulunda Yunan Gizli Servisi’nin eski başkanı Pavyos Apostolides bulunuyor.

Bankalar Kanunu, BDDK’ya, "İzin vermeme gerekçeni taraflara bildir" diyor, dava yolunu açık tutuyor.

Türkiye’deki temsilcisi Fehmi Akın, çekimser kalsa da Kuveytli TII’nın Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Abdülaziz Al Bahar, "BDDK, Adabank vizesi vermeyerek itibarımızı zedeledi, dava açalım" diyor.

Bakalım Yunanlı Alpha Bank ile Kuveytli TII, BDDK’ya "itibar zedeledin davası" açacak mı?

Erdoğan: Evlilik cüzdanını en iyi kadınlar koruyor

İSTANBUL SwissOtel’in Balo Salonu... Başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere 59’uncu Hükümet’in bakanlarının çoğu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın kızı Esra Yazıcı ile Işık Plastik’in patronu Mehmet Çeker’in oğlu Abdullah Çeker’in oğlunun düğünü için salonda...

Çiftin nişan yüzüklerini de Erdoğan takmış... Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün birlikte şahitlik yaptığı nikahı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş kıydı...

Topbaş, şu anonsu yaptı: "Esra kızımız, kendi soyadını eşinin soyadıyla birlikte kullanmak istiyor. Bunun da nikahta anons edilmesini istemiş."

Topbaş, ardından evlilik cüzdanını Başkabakan Erdoğan’a uzattı. Erdoğan, cüzdanı Esra Yazıcı’ya verirken, nedenini açıkladı: "Sevgili Abdullah, tecrübeyle sabit ki, evlilik cüzdanını en iyi hanımlar koruyor. Erkekler, evlilik cüzdanının yerini bile unutuyor."

Mahsun Kırmızıgül sahneye çıkınca halayda başı çeken Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er oldu... Nevzat Er, Mehmet Çeker’in akrabası, Hayati Yazıcı’nın da avukatlık günlerinden ortağıydı.

Esra-Abdullah çiftine mutluluklar...

’Rakam sürçmesi’ olmuş

RAMSEY markasıyla bilinen Gürmen Giyim’den Sadettin Üçeyler, "tanışmalısın" dedi, Duman Group’un patronu Mehmet Duman’a uğradık... Hikayesinden etkilendim, iznini almadan yazdım. Meğer gazetelere konu olmayı sevmezmiş...

"Sakınan göze çöp batar" misali bir de "rakam sürçmesi" olmuş. Duman Group’un 15 milyon dolar olan yıllık cirosunu 60 milyon dolar yazmışım. Kolay yanlışa düşmem ama sanırım başka örnekleri konuşurken, rakamlar karışmış...

Duman’ın azmi, kardeşlerin işbirliğine bakılırsa 60 milyon dolar ciro hiç de uzak olasılık değil...
Yazarın Tüm Yazıları