Yeni yıla yaratıcı hediyeler

Bu yıl hediyelerimi almayıp kendim yapsam ne olur diye düşündüm. Elimden gelse babama bir kaşkol, anneme nefis bir ceket, arkadaşlarıma eldiven yapmak isterdim. Ancak benim elimden yemek yapmak geliyor. Çikolataya güzel bir nane dokunuşuyla onları şaşırtmaya, kahvelerine şeker koyarken vanilya tadıyla mutlu etmeye ve çorbalarına ekleyecekleri tuzu birkaç dokunuşla sürprizli hale getirmeye karar verdim

Haberin Devamı

VANİLYA ÇUBUĞUYLA ŞEKERİN AŞKI

Hediye ettiğiniz kişi bunu, ister pastalarında vanilin ve şeker yerine, isterse kahvesini aromalandırmak için kullanabilir. Bir kilo toz şeker (toz şekerin yüzde 100 şeker pancarından üretildiğini paketlerden görebilirsiniz. Örneğin Konya Şeker bunu net bir şekilde yazıyor) ve beş vanilya çubuğu yeterli. Vanilya çubuklarını ortadan ikiye bölün ve içindeki tohumları bıçağınızın ucuyla kazıyarak çıkartın. Küçük ev aletlerinden doğrayıcıyla veya mutfak robotuyla şekeri ve bu tohumları karıştırıp iyice ince taneler halinde karışana kadar çekin. Ardından vanilya çubuklarının kabuklarını birkaç parça halinde kırıp, ekleyin. Böylece kavanozda beklediği süre de aromasını kuvvetlendirecek. İşte vanilyalı şekeriniz hazır! Tabii bu çubukları kullanırken çıkartmak gerektiği unutulmamalı! Bir de ilk çektiğinizde tadı tam olarak geçmeyecek, bir hafta beklediğinizde şeker bu tadı çoktan içine çekecek.

Haberin Devamı

TAZE NANELİ ÇİKOLATA PARÇACIKLARI

Tarifi istediğiniz başka birçok meyve için de deneyebilirsiniz ama hem nanenin tadının tatlıyla uyuşması hem de bitter çikolatanın tadının ardından gelen tatlı-keskin lezzetinden dolayı tercih ediyorum, yılbaşına da daha çok yakıştırıyorum. Bitter çikolataları benmari usulüyle eritip, içine bir parça tereyağ koyarak da yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem de bitter kuvertürü aynı metotla eritip nane yapraklarını bu erimiş çikolataya batırmak ve etraflarını çikolatayla kaplamak. Ayrıca kalın bir suluboya fırçasıyla da yaprakları çikolatayla kaplayabilirsiniz. Bu şekilde daha ince parça çikolatalı naneleriniz olacak. Bunları fırın kağıdına yerleştirip, kuruması için yarım saat buzdolabında bekletin. Parça çikolata kıvamına geldikten içini gösterecek bir paket yaptığınızda bayılacaklar. Ancak nane solmasın diye rengini verene kadar buzdolabında tutmakta fayda var.

AROMATİK ZEYTİNYAĞI

Görüntüsü o kadar güzel oluyor ki, insan kullanmaya kıyamıyor. İçine farklı yeşillik ve baharatlar konduğundan ve zamanla zeytinyağının dokusunu farklılaştıracağından mümkünse minik şişelerde hazırlanmalı, hızlı tüketilmeli. Benim hazırladığım yağ yaklaşık 300 ml. İçinde defne ağacının tohumları, biberiye ve kekik dalları, yarım avuç dört renk biber, iki limon ağacı yaprağı, bir yaprak adaçayı ve iki-üç tane kurutulmuş acı kırmızı biber var. Sabah kahvaltıda peynirin üzerine başka, öğlen çorbada başka akşam da eriştenin üzerine döküldüğünde bambaşka bir mutluluk yaratacak!

Haberin Devamı

PAYLAŞMAK İÇİN YAŞAMAK

Haftaya yemek ve yemek yapmakla ilgili yeni yıl dileklerimizi paylaşmak istiyorum. Üreticiyseniz ürünlerinizle; yemek yaparak hayatınızı kazanmak isteyip her sabah kendinizi bilgisayar başında buluyorsanız işinizle ve daha güzel yemekler yemek istiyorsanız kendinizle ilgili olabilir... facebook.com/refikaninmutfagi

RENGARENK DEĞİRMEN

Mantık; birkaç güzel baharatı tuzla karıştırıp tuz değirmenine (değirmen bıçağı plastik olmalı) eklediğinizde mutlu edecek bir karışım yaratmak. Tohumundan taze çekilmiş baharat gibisi zaten yok! Tabii değirmenin büyüklüğüne göre miktar değişecek, o yüzden oransal vermeye çalışacağım karışımı. İçindekiler özetle tuz, kişniş tohumu, dört renk biber, sumak tohumu, kurutulmuş kırmızı biber ve kurutulmuş sarımsak... Bunlar benim favori karışımım. İki tatlı kaşığı iri taneli deniz tuzuna aynı miktarda biber koyun. Bir tatlı kaşığı dört renk biberi de şu şekilde oranlayabilirsiniz: Dört renk biberde kendi içinde oran dört birim karabiber, üç birim yeşil biber, iki birim kırmızı biber ve bir birim beyaz biber... Biberlerin özelliklerinden dolayı bu şekilde kullanımı damak tadı için daha davetkar geliyor. Kişnişi baskın sevdiğim için iki tatlı kaşığı kadar da kişniş tohumu ekledim. Son olarak da bir tatlı kaşığı sumak tohumu, iki tatlı kaşığı kurutulmuş sarımsak ve iki adet kurutulmuş kırmızı biberi ince ince kıyıp ekledim ve değirmene doldurdum. Bakalım yeni sahibi ne hissedecek?

Haberin Devamı

EV YAPIMI NAR EKŞİSİ

Hiç ev yapımı nar ekşisi tattınız mı? Yoksa nar ekşisi tatmamış sayabilirsiniz kendinizi. Nar ekşisinin katkısız ve hakikisini bulmak, özellikle büyük şehirde yaşayanlar için bir dert. Marketlerde satılanlara şeker ve bilumum başka malzemeyle renk ve kıvam verilmiş. O yüzden bu pratik yöntemle en azından içiniz rahat, ne kullandığınızı bilerek güzel bir nar ekşisi hazırlayabilirsiniz. Evet, kullanılan nar miktarı sonucunda elde edilen nar ekşisine baktığınızda pahada biraz ağır oluyor ama buna değer. Beş kilo nardan yaklaşık bir buçuk litre su çıkıyor ve bunu da kaynattığınızda istediğiniz kıvama göre 350-400 ml nar ekşisi çıkartabilirsiniz. Narları narenciye sıkacağında sıkın ve elde ettiğiniz suyu bir tencerede önce orta ateşte, fokurdamaya başladıktan sonra da kısık ateşte bir buçuk-iki saat kadar karıştırın. Tahta kaşıkla karıştırmayı ihmal etmeyin! Böylece ev yapımı nar ekşiniz hazır. Hatta bu yılbaşı sofranızda kendinize hediye edeceğiniz bu nar ekşisini kullanır, yıla böyle bereketle başlarsınız kimbilir...

Haberin Devamı

Marifetli Maarif Takvimi

Havalar soğudukça tarçın kokusu duyma arzusu artıyor! Tarçınlı kakaolu süt, elmalı yulaflı kek, Trabzon hurmalı baklava yufkasında tarçınlı muz!  
Lahana, brokoli, ıspanak, kerevizden bilumum püre ve çorba yapma günleri..

HAFTANIN SÖZÜ

Kapılar açılır, sen yeter ki vurmayı bil! Ne zaman? Bilmem! Yeter ki kapıda durmayı bil! (Mevlana)

Yazarın Tüm Yazıları